Vier mogelijke oorzaken waarom investeerders niet in jouw bedrijf investeren

Je hebt je eigen business waar je je volledige ziel en zaligheid in steekt. Zeker weten dat jij van dit bedrijf een succesvolle onderneming gaat maken! Je plannen staan als een huis; hoog tijd om kapitaal op te gaan halen. Opeens blijkt dat investeerders helemaal niet in jouw bedrijf willen investeren! Wat is er aan de hand? In deze blog beschrijven we vier mogelijke oorzaken mét nuttige tips zodat investeerders de volgende keer wel met jou in zee willen gaan.

Oorzaak 1: Jijzelf!

Laten we maar direct met de deur in huis vallen met deze confronterende oorzaak. Jíj bent degene die met de investeerder in gesprek gaat en over de juiste kwaliteiten moet beschikken om de investeerder te overtuigen. Een investeerder kijkt namelijk niet alleen naar het product of de dienst die je levert maar zeker ook naar de persoon (of het team) erachter. Heb je overtuigingskracht, ben je integer en toon je leiderschap? Wanneer je niet over deze eigenschappen beschikt is de kans groot dat een investeerder om die reden jouw verzoek afwijst.

Zo is het verhaal van Marius Veenker, Business Angel, een perfect voorbeeld: ‘Met enkele mede Business Angels was ik ooit na een pitch evenement in gesprek geraakt met twee ondernemers van een in onze ogen erg interessant bedrijf. Ondernemer A gaf de dagelijkse leiding en ondernemer B was slechts twee dagen per week betrokken. Op zich geen probleem, was het niet dat wij ondernemer B zagen als het brein, en dat het bij ondernemer A aan overtuigingskracht en visie ontbrak. Nadat duidelijk werd dat ondernemer B niet meer dagen betrokken kon zijn hebben we dan ook besloten niet te investeren’. Overigens zijn hier meer tips te vinden van Marius Veenker.

Houd jezelf dus eens een spiegel voor en kijk naar de punten waarop je jezelf nog kunt ontwikkelen. Overigens geldt dit niet alleen voor jou als ondernemer, maar kijk ook goed naar je team. Heb je als team alle capaciteiten in huis om dit tot een succes te maken?

Oorzaak 2: jouw product/dienst is niet overtuigend genoeg

Jij hebt een fantastisch idee en je bent ervan overtuigd dat je met jouw product of dienst een verschil kan maken. Alleen heb je weet investeerders hiervan nog niet van te overtuigen. Kijk kritisch naar jouw product of dienst en vraag jezelf af welke meerwaarde je hiermee levert voor de koper. Zijn er al heel veel andere bedrijven die ongeveer hetzelfde doen? Dat is in principe goed nieuws, dat houdt namelijk in dat er een markt is. Maar hiermee alleen ga je geen investeerders overtuigen. Is jouw business model, of jouw idee wel uniek? Ook dan zijn er waarschijnlijk al minimaal 100 mensen op de wereld die hetzelfde idee hebben. En ook hiermee alleen ga je investeerders niet overtuigen.

Wat overtuigd de investeerder dan wel? Stel jezelf de vraag wat jouw bedrijf anders maakt, waarom jij hier een succes van gaat maken en waarom jouw bedrijf veel sneller gaat groeien dan huidige of toekomstige concurrenten. Zorg dat je een waterdicht plan hebt, en dat je alle vragen die investeerders stellen duidelijk en met structuur kan beantwoorden.

Oorzaak 3: Verkeerde benadering van investeerders

Hoe benader jij je potentiële investeerders? Jij denkt wellicht dat je goud in handen hebt, echter ben je voor veel investeerders de zoveelste aanvraag die op hun bord verschijnt. Het heeft geen zin om met hagel te schieten door investeerders koud te gaan benaderen. Je zal snel inzien dat dit een tijdrovende en inefficiënte werkwijze is. Ga zorgvuldig op zoek naar investeerders die bij jou en bij je bedrijf passen. Je zal zien dat wanneer je een passende investeerder vind, je ook toegang krijgt tot zijn of haar netwerk, en zo weer nieuwe investeerders zal vinden. Het opbouwen van een groot netwerk kan je dus helpen om sneller met de juiste personen in contact te komen.

Wanneer je eraan toe bent om investeerders te gaan benaderen dien je met verschillende zaken rekening te houden. Maak allereerst een goede afweging tussen de verschillende type investeerders zoals Business Angels, Venture Capitalist en crowdfunding.

Houd ook rekening met de doorlooptijd die je tot je beschikking hebt om het volledige investeringsproces af te ronden. Per type investeerder verschilt dit nogal, de besluitvorming van een enkele Business Angel is vaak veel korter dan die van een institutionele investeerder. Bij Symbid hebben we ooit een traject gehad met onze droominvesteerder die we heel graag wilden binnenhalen. Uiteindelijk bleek dit traject meer dan een jaar te duren inclusief due diligence en ondernemingswaardering door een externe partij. Ondanks de lange looptijd ketste de investering van deze institutionele investeerder op het allerlaatste moment af. Om die reden is het verstandig om altijd een alternatief scenario met andere investeerders achter de hand te hebben. Doordat je een plan B hebt kun je altijd vanuit kracht blijven handelen ten overstaan van de investeerders en eindig je niet als een speelbal die met zijn rug tegen de muur staat.

Een andere belangrijke afweging die je dient te maken is welk type investeerder past het best bij jouw bedrijf kijkende naar de fase waar je je in bevindt. In de benadering van investeerders kun je dan net als bij sales richting klanten een hitlist opstellen voor de meest geschikte investeerder(s). Daarnaast is opportunisme toch ook vaak een factor bij het benaderen van investeerders, je komt ze eigenlijk altijd en overal wel tegen zolang je maar met mensen in gesprek gaat over je bedrijf en hoe je elkaar zou kunnen helpen.

Oorzaak 4: Je financiële data klopt niet of is niet overtuigend genoeg

Een investeerder besluit kapitaal in jouw startup te investeren wanneer hij verwacht dat jouw bedrijf een succes wordt. Hij wilt geld investeren om er later geld mee te verdienen, niemand vindt het leuk om geld in een bodemloze put te pompen. Zorg er daarom voor dat je een sterk verdienmodel aan je potentiële investeerder kan tonen én dat je deze goed kunt onderbouwen.

Argumenten als 'Ik ben al lange tijd actief op de aandelenmarkt en ik denk inzicht te hebben in de visie van investeerders. Ik ben er daarom ook van overtuigd dat investeerders bereid zijn een risico te nemen voor een 1000% tot 10,000% plus rendement in maximaal tien jaar' of 'Je ziet een enorme stijging in mijn financiële prognoses omdat in marktpotentie mijn bedrijf het grootste bedrijf van Nederland gaat worden' horen hier niet bij. Allereerst leggen bovenstaande voorbeelden je verdienmodel niet uit, en ten tweede onderbouwen ze je prognoses niet. Het is goed om overtuigd te zijn van je eigen kunnen en de mogelijke groei van je bedrijf. Echter zonder goede stevige onderbouwing van jouw verdienmodel en financiële prognoses naar investeerders stappen zal je weinig opbrengen. Gek genoeg is dit nog een veelgemaakte fout. Bovenstaande voorbeelden hebben wij dan ook meerdere malen voorbij zien komen.

Kijk ook verder dan alleen je verdienmodel, een investeerder wil van alle financiële aspecten van jouw startup op de hoogte zijn en zal kritische vragen stellen voordat hij besluit in jouw bedrijf te investeren. Sluit jouw omzetgroei niet aan bij de marktgrootte? Dan lijkt er iets niet te kloppen. Sprout-expert Wout Bobbink beschreef eerder al nog 9 andere fuck-ups in de financiele prognoses van een start-up. Nog zo een punt is salaris, vaak een van de grootste uitgaven van startups (en ook van veel gevestigde bedrijven), maar jezelf aan het begin te veel salaris uitkeren schiet vaak in het verkeerde keelgat. In een eerdere blog benoemde we nog 9 andere belangrijke financiele maatstaven om rekening mee te houden voordat je met een investeerder in gesprek gaat.

Ben jij in de fase beland waarop het tijd is om op zoek te gaan naar investeerders? Schrijf je dan in voor onze wekelijkse vrijblijvende durfkapitaal financiering masterclass. Hierin geven we je tips en tricks die jou gaan helpen om je benodigde kapitaal op te halen. Schrijf je nu in voor een dinsdag welke jou uitkomt via onze aanmeld link.

Geschreven door Robin Slakhorst, Co-founder Symbid