6 stappen voor een startup of snel groeiend bedrijf om tot een succesvolle bedrijfswaardering te komen

Ben jij met je bedrijf toe aan de volgende stap waarbij je investeerders wilt gaan benaderen voor de benodigde groeifinanciering? Dan is er een grote kans dat je de waarde van je bedrijf moet gaan bepalen door middel van een bedrijfswaardering. Helaas is dit geen standaard rekensom waar een mooi cijfer uitrolt. Het is voor een jong of snel groeiend bedrijf namelijk moeilijk om tot een goede waardebepaling te komen. Onmogelijk is het echter niet, in deze blog leggen we uit hoe je de waardebepaling van jouw onderneming het best kan aanpakken.

Waarom is een bedrijfswaardering belangrijk?

Wekelijks bekijk ik financieringsaanvragen van ambitieuze startende of snelgroeiende ondernemingen op zoek naar groeifinanciering. Deze ondernemers zijn op zoek naar durfkapitaal en dat betekent dat er vaak een bedrijfswaardering moet komen om te weten hoeveel aandelen je weg dient te geven voor het op te halen bedrag. Verder is een bedrijfswaardering ook essentieel wanneer je een onderneming wil aankopen of verkopen, echter oók wanneer alle bovenstaande redenen niet van toepassing zijn kan het interessant zijn. Door een dergelijke analyse te doen leer je namelijk de waardebepalers van je onderneming kennen. In dit artikel zal je ontdekken waarom dit zo belangrijk is.

Hoe wordt de waardering bepaald?

De waardebepaling van een onderneming kan zowel worden uitgedrukt als pre-money waardering en post-money waardering. Een belangrijk verschil waar we later in dit artikel verder op ingaan. Eerst nog even terug naar het ‘hoe’ van de waardebepaling. Om de waarde van een bedrijf te bepalen wordt er gekeken naar de historische cijfers met de voorwaarde dat deze cijfers ook representatief zijn voor de toekomst. Jonge startende of snelgroeiende bedrijven hebben echter nog weinig historische cijfers te melden, en de cijfers die er zijn, schetsen geen realistisch toekomstbeeld. De kans is groot dat jij hier ook tegenaan loopt.

Veel bedrijven kiezen ervoor om een waardering te baseren op hun financiële prognoses, dat is op zich prima. Alleen dien je er dan wel rekening mee te houden dat dit ‘slechts’ prognoses zijn. Een waardering van 10 miljoen voor een bedrijf zonder omzet, maar met geweldige prognoses, zal op een uitzondering na door elke investeerder weggelachen worden. Gelukkig zijn er buiten de prognoses ook andere variabelen waar je naar kunt kijken.

Zes belangrijke waardebepalers

Hieronder beschrijven we 6 categorieën* die gebruikt kunnen worden om een jong bedrijf te waarderen. Zoals je zult zien is de analyse van de financiële data slechts een onderdeel van de waardebepaling.

  1. Het idee: Op welk probleem/behoefte wordt er door jouw bedrijf ingespeeld? Als een potentiële investeerder hiernaar vraagt moet je hem kunnen overtuigen dat jouw product/dienst een bepaalde meerwaarde levert. Zodra hij hiervan overtuigd is zal hij pas gaan kijken naar de andere bedrijfsaspecten.

  2. Het team: Het team is dé kern van jouw bedrijf. Beschikken de teamleden over de juiste ervaring en hebben ze de kwaliteiten in huis om het volledige bedrijfspotentieel te benutten? Een investeerder kijken naar de inzet, de teamspirit en eventuele eerder successen van de teamleden. Dit laatste helpt uiteraard erg bij het overtuigen van investeerders.

  3. Marktgrootte van de kans: Hierbij wordt er gekeken naar het potentieel van het bedrijf. Wat is de geografische focus? Hoe groot is de potentiële doelgroep en wat zegt marktonderzoek over hoeveel groei er wordt verwacht?

  4. Het product: Welk product/ welke dienst biedt je aan en welk doel dient het? Investeerders kijken of jouw product/dienst past bij de marktvraag. Ook wordt er gekeken of jouw product gemakkelijk te kopiëren is of niet.

  5. Concurrentie: Zijn er al grote concurrenten op de markt? En hoe groot is deze bedreiging? Meerdere onderdelen komen hier aan bod zoals de bedreiging door vervangende producten, concurrentievoordelen en de Unique Selling Points (USP’s).

  6. Fase / strategische bondgenoten: In welke fase bevindt jouw bedrijf zich? Wat is er nog nodig om het volledige potentieel te bereiken. Deze categorie bestaat uit een analyse van de ontwikkelingsfase, en wordt er gekeken naar bestaande partnerships, middelen en benodigde fondsen.

Pre-money waardering vs. Post-money waardering

Nu weet je welke pijlers belangrijk zijn bij het waarderen van je onderneming. Het is belangrijk om te weten dat de waardebepaling van je startup op twee manieren kan worden uitgedrukt: pre-money waardering en post-money waardering.

In de praktijk merken wij dat er regelmatig verwarring ontstaat over deze twee typen waarderingen. De pre-money waardering verwijst naar de waarde van de onderneming voordat er een kapitaalinjectie plaatsvindt. Bij de post-money waardering zit deze investering al verwerkt in de waarde.

Om dit helder uit te leggen hebben we onderstaand rekenvoorbeeld toegevoegd: Stel pre-money is de waarde voor 100% van de aandelen bepaald op € 2.000.000. De investeerder wil graag € 200.000 investeren voor 10%. Het geldbedrag wat met deze investering gemoeid is, vloeit echter rechtstreek de onderneming in en dus niet naar de verkoper. Hierdoor wordt de onderneming direct € 200.000 meer waard. De post-money waarde komt dan uit op € 2.000.000 + € 200.000 = € 2.200.000. De investeerder verkrijgt 10% maar zou feitelijk recht hebben op 9.09% op basis van het post-money waardering.

Het is dan ook van cruciaal belang voor beide partijen dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over welke waarde wordt gesproken. Adviseurs met ervaring bij het waarderen van bedrijven kunnen helpen bij dit soort complexe vraagstukken.

Toolings om je te helpen

Er zijn tegenwoordig genoeg toolings die jou kunnen helpen bij het komen tot een goede bedrijfswaardering. Één van deze toolings is Equidam, hier kan je al vanaf €59,- je gegevens invullen om tot een waardering te komen. Het is wel raadzaam om deze uitkomsten te zien als leidraad. De meeste van deze toolings baseren de uitkomsten namelijk wel voornamelijk op de prognoses. Houdt rekening met de andere waardebepalers, wees reëel, en gebruik de uitkomsten om je te ondersteunen bij het bepalen van een uiteindelijke waardering.

Next step: vind een lead investor

Nu je weet dat het bepalen van de waardering van je onderneming een stuk complexer is dan enkel wat financiële data op een rij zetten. Gelukkig kunnen de waardebepalers je hierbij helpen. Het is belangrijk dat jij de waardebepalers, dus eigenlijk de sterke punten van je bedrijf, goed kan toelichten en kan linken aan je prognoses.

Op het moment dat jij in staat bent om jouw sterke punten goed uit te lichten, is het tijd om op zoek te gaan naar een lead investor. Een lead investor is iemand die als eerste geld investeert in jouw financieringsronde. Deze investeerder hoeft niet het totaal benodigde bedrag op zich te nemen maar zal jouw zoektocht naar resterende investeerders een stuk eenvoudiger maken. Op het moment dat je een lead investor vindt voor durfkapitaal, kom je namelijk met deze investeerder al tot een waardering, waardoor andere investeerders deze sneller als reëel zullen zien.

Ben jij op zoek naar durfkapitaalfinanciering om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je dan in voor onze GRATIS durfkapitaal financiering masterclass die iedere dinsdag plaatsvindt. Meer informatie over wat je van deze masterclass kan verwachten en hoe je je moet inschrijven vind je via deze link.

*Categorieën komen voort uit een onderzoek van de Kauffman foundation

Geschreven door: Maarten van der Sanden, co-founder Symbid.