Wordt crowdfunding volwassen?

iStock_000018710540_Large_0.jpg

crowdfunding

Vorig jaar werd in Europa alleen al voor €2,5 miljard gefinancierd via crowdfunding. We doen er zelf graag aan mee: 1 op de 10 Nederlanders steekt geld in crowdfunding. Exponentiele groeicijfers van 140% per jaar kunnen echter niet verhullen dat de crowdfundingindustrie eigenlijk nog bezig is met volwassen worden.

Ondernemers maken steeds vaker gebruik van crowdfunding om financiering te vinden voor hun bedrijf. Binnen Nederland staat de teller voor de eerste helft 2015 op €49 miljoen. Wereldwijd staan we op nummer 4 wat betreft het aantal crowdfundingplatformen. De industrie ontwikkelt zich razendsnel. We geven je een overzicht van de meest opmerkelijke ontwikkelingen in de afgelopen maand.

Er kan veel gebeuren in twee weken Op 13 oktober bleek dat Trustbuddy geld van uitleners heeft gebruikt zonder toestemming. Het platform, waar mensen geld aan elkaar konden lenen, wordt stilgelegd en faillissement wordt aangevraagd. Dit roept vragen op over de houdbaarheid van de industrie. Heeft crowdfunding het in zich om de traditionele financieringswereld op zijn kop te zetten? De cijfers liegen er niet om: in 2014 werd €8 miljard minder geleend aan het MKB door de bank dan in 2013. Vorig jaar werd 39% van de MKB-financieringsaanvragen in Nederland door de bank afgewezen: het hoogste afwijspercentage in Europa. De behoefte van de markt voor een alternatieve financieringsvorm groeit. Werd de wereldwijde crowdfundingindustrie in 2010 nog geschat op zo’n $880 miljoen, in 2015 krijgt ze al een waardering van $34 miljard. Maar de industrie is nog jong en we zien een roep om meer Europese regelgeving.

Overname #1 De rust is amper wedergekeerd als Funding Circle – de grootste Britse speler in alternatieve kredietfinanciering – op 20 oktober aankondigt dat ze financieringsplatform Zencap overneemt. Funding Circle wordt daarmee ook actief in Duitsland, Spanje en Nederland en leent nu meer dan €100 miljoen per maand aan bedrijven. Volgens medeoprichter Robin Slakhorst van financieringsplatform Symbid is het een slimme zet. ‘De markt in Europa is met meer dan €1 biljoen aan uitstaande leningen voor het MKB enorm. Voet aan de grond krijgen in Amerika zal lastiger zijn omdat platformen LendingClub en Prosper de markt hier stevig in handen hebben. Funding Circle richt zich met de overname op het Europese vasteland. De markt is complex en competitief, maar er is zeker nog terrein te winnen’, zegt Slakhorst.

Overname #2 Dat blijkt: nog geen twee dagen later is er opnieuw nieuws. NASDAQ neemt SecondMarket, dat de verkoop van aandelen in particuliere bedrijven mogelijk maakt, over. NASDAQ, eigenaar van de Amerikaanse beurs NASDAQ en acht Europese beurzen, breidt door de overname verder uit. Er wordt zelfs gesproken van een NASDAQ aandelencrowdfunding platform. Is het toeval dat dit alles gebeurt op de vooravond waarop de SEC – de Amerikaanse toezichthouder van de effectenbeurzen - besluit over het toestaan van aandelencrowdfunding in de Verenigde Staten? Het is lastig speculeren, maar volgens Slakhorst hint deze ontwikkeling naar een toekomst waarin we vrijelijk in aandelen van particuliere bedrijven kunnen handelen, net als in beursgenoteerde bedrijven. ‘Uiteindelijk is het doel van aandelencrowdfunding natuurlijk een aandelenmarkt voor het MKB’, zegt Slakhorst. Aandelencrowdfunding in de Verenigde Staten, tot dusver nog tegengehouden door wetgeving, komt door de SEC stemming dichterbij. Ook hier zal het dan voor vrienden, familie en andere investeerders mogelijk worden om te investeren in startups – in Europa is dit al jaren mogelijk. ‘Het toestaan van aandelencrowdfunding in de VS is opnieuw een stap voor de crowdfundingindustrie’, zegt Slakhorst.

Of we tijd krijgen om even op adem te komen? Waarschijnlijk niet. De crowdfundingindustrie is constant in beweging en eigenlijk maakt dat het nou net zo leuk. Ze is nog op weg naar volwassen worden, maar gelukkig lijkt de uiterste houdbaarheidsdatum nog niet verstreken.

Meer weten over crowdfunding?