Snel Financiering Ophalen? Overweeg een Converteerbare Lening

Converteerbare lening

Converteerbare lening

Financiering ophalen kan een lang en vermoeiend proces zijn voor oprichters van early-stage startups. Vreemd vermogen is veelal geen mogelijkheid, aangezien terugbetalingen per kwartaal moeilijk te realiseren zijn. Vaak resulteert dit in minder focus voor de business zelf. Dus wat kan een ondernemer doen?

Overweeg eens een alternatieve vorm van financiering! Seed investeringen kunnen over het algemeen ingedeeld worden op twee manieren: rechtstreekse aandelen en converteerbare leningen. Lees verder om alles te weten te komen over wat een converteerbare lening is, wat het inhoudt en waarom jij als ondernemer deze vorm van financiering zou moeten kiezen!

Wat is een converteerbare lening?

homework

homework

Converteerbare leningen zijn instrumenten die de karakteristieken van zowel leningen als eigen vermogen combineren. Een converteerbare lening wordt vaak uitgebracht als een lening die geconverteerd kan worden naar eigen vermogen op een later tijdstip onder voorwaarde van bepaalde triggers. Een investeerder krijgt hiermee de voordelen van de veiligheid van een lening en de mogelijke rendementen van aandelen. Een startup kan tegelijkertijd makkelijker en sneller financiering ophalen.

Hoe stel je een converteerbare lening op?

Dus als converteerbare leningen een win-win situatie opleveren voor ondernemer en investeerder, wat moet een startup dan doen om te beginnen met het ophalen van financiering? Ondernemers stellen lening voorwaarden op om investeerders aan te trekken. Converteerbare leningen bevatten meestal voorwaarden die moeten worden vastgesteld voor het uitgeven van leningen. Laten we een voorbeeld nemen om de voorwaarden beter te begrijpen:

Alex heeft een startup XYZ Bv. XYZ verkoopt online drank en is op zoek naar €500.000 financiering om te groeien en zijn e-commerce business te onderhouden. Hij is van plan om dit geld te gebruiken om een grotere Series A ronde in de volgende 12 tot 18 maanden op te halen. Alex hoopt dit geld snel op te halen en vergelijkt zijn opties, met name een normale en een converteerbare lening. Alex realiseert zich dat de sales van deze startup snel groeien, maar hij verwacht geen winst te behalen op korte termijn vanwege zijn vereiste vaste kosten in zijn business model. Een standaard lening terugbetalen zal niet mogelijk zijn voor hem en dus besluit Alex om een converteerbare lening te gebruiken om geld op te halen aangezien het hem de voordelen van een lening (snellere sluiting) en aandelen (geen cash outflow) biedt. Hij stelt de volgende voorwaarden voor de converteerbare lening:

Termijn: 18 maanden

Rente: 6%

Korting (Discount): 20%

Valuation Cap: €1 miljoen

Trigger event: Volgende investeringsronden van meer dan €1 miljoen (de investeerder besluit tot conversie)

Wat betekenen al deze voorwaarden precies?

Termijn: Evenals een lening heeft een converteerbare lening een termijn waarvoor deze valide is. Als een trigger event niet plaatsvindt moet de ondernemer de investeerder de nominale waarde plus de totale interest terugbetalen. Ondernemers zullen proberen deze termijn zo lang mogelijk te stellen.

Rente: Een lening is altijd gelinkt met rente. In het geval van een converteerbare lening wordt de rente over het algemeen niet in cash betaald, maar wordt opgebouwd en op periodieke basis toegevoegd aan de nominale waarde. Normaal gesproken is deze rente lager dan het rente percentage van een vergelijkbare lening vanwege de aandelen conversie optie. Rente percentages kunnen worden vastgezet of kunnen worden gelinkt aan een referentie koers zoals de LIBOR.

Trigger events: De conversie van een lening naar aandelen vindt plaats naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis. De meeste leningen worden uitgegeven op basis van een volgende financieringsronde of een milestone zoals een bepaalde omzet of een bepaald aantal klanten.

Conversie: Lening conversie kan vereist of optioneel zijn, waarbij de optie bij de investeerder ligt. Ook de conversie ratio hangt af van de voorwaarden zoals de discount/ valuation cap.

Investeerders rechten: Ondernemers moeten bepalen welke rechten van toepassing zijn met betrekking tot de aandelen klasse, stemrechten, liquideringsvoorkeur ed.

Discount: Dit is de discount die gegeven wordt aan een houder van een converteerbare lening wanneer de conversie plaatsvindt. Leninghouders krijgen een discount op de aandelen prijs waarvoor de latere ronde van investering plaatsvindt.

Valuation cap: Een valuation cap is de maximale waardering van de startup waarvoor de houders van de converteerbare lening converteren. Bij een opvolgende financieringsronde door een startup binnen de periode van de lening zullen aandelen worden toegekend aan de leninghouders. Dit is niet op basis van de waardering tijdens de financieringsronde, maar op basis van de waardering zoals besloten tijdens het uitgeven van de lening.

Overige events: Converteerbare leningen hebben vaak ook voorwaarden voor de investeerder in het geval van onvoorziene evenementen zoals de verkoop van het bedrijf. Voorwaarden omvatten het recht om te converteren voor de verkoop en discounts op de verkoop prijs bieden rendement aan investeerders.

Ja dat klopt: Je zou een converteerbare lening moeten overwegen!

Voor het geval je het nog niet door hebt: converteerbare leningen hebben veel voordelen ten opzichte van zowel leningen als aandelen! Ze zijn dan ook populair geworden vanwege de voordelen voor investeerders en ondernemers. Hier nog eens een korte samenvatting van wat deze voordelen zijn:

Het is sneller en goedkoper

Aandelen financiering kan een lang proces zijn. In sommige gevallen zul je 3 tot 6 maanden moeten wachten op het geld terwijl je het best eerder nodig zou kunnen hebben.

Converteerbare leningen zijn gestructureerd door middel van overeenkomsten die een stuk korter en veel meer gestandaardiseerd zijn dan aandelen overeenkomsten. Converteerbare leningen zijn dus veel sneller en meer kostenefficiënt doordat minder juridische input benodigd is. Juridische kosten kunnen in sommige gevallen 80% lager zijn dan in standaard aandelen rondes.

Weet wat je bezit voordat je er een deel van weggeeft

Directe aandelen financiering vereist een waardering van je startup, wat erg moeilijk en subjectief is op het moment van financiering. Bij een converteerbare lening kan de waardering worden uitgesteld naar een latere datum om dit dan over te laten aan investeerders in een later stadium (VCs) die over het algemeen beter geïnformeerd en professioneel zijn. Op deze manier kun jij als oprichter een meer accurate waardering van je startup krijgen voordat je een deel weggeeft. Dit vermindert het risico dat je een te groot deel weggeeft.

Financiering, financiering, financiering

raise-and-close

raise-and-close

Een van de grootste problemen van startups in early stage financiering is het laten committeren van verschillende geldbedragen door meerdere investeerders totdat de volledige behoefte voldaan is. Dit is een lang en frustrerend traject.

Met converteerbare leningen kunnen startups zich bezighouden met het closen van deals met investeerders en hoeven ze niet te wachten totdat alle investeerders tegelijkertijd closen of totdat de volledige financieringsbehoefte is behaald. Startups kunnen zo leningen uitgeven met verschillende caps, bovendien kan funding voortdurend worden ingezet. Als jouw startup bijvoorbeeld €1 miljoen nodig heeft, kun je beginnen met een enkele investeerder die €100.000 investeert. Je hoeft dan niet te wachten tot het volledige bedrag is behaald, maar je kunt het bedrag ophalen als de investeerder besluit om te closen.

De investeerder wil het

Veel startups geven converteerbare leningen uit omdat investeerders het willen. Investeerders kunnen het risico limiteren vanwege het lening component van het instrument. Op het zelfde moment krijgen ook de mogelijkheid om te profiteren van het aandelen component.

Door het uitgeven van converteerbare leningen kunnen startups aan hun investeerders aangeven dat zij met hen willen handelen en het vertrouwen hebben dat ze een bedrijf op kunnen bouwen voor de langere termijn.

Geschreven door:

Symbid gast blogger

manish-foto

manish-foto

Manish Hada MBA Finance & Management https://www.linkedin.com/in/mhada/