De risico’s van crowdfunding die je moet kennen voor je eerste investering

investing-at-your-own-risk

investing-at-your-own-risk

Crowdfunding biedt investeerders de mogelijkheid om een rendement te behalen door in vaak jonge bedrijven te investeren. Verschillende Crowdfunding platforms spreken over rendementen van soms wel meer dan 20%. Maar natuurlijk brengen potentieel hogere rendementen ook hoge risico’s met zich mee. Om een goed geïnformeerde beslissing te nemen over een Crowdfunding investeringsmogelijkheid, moeten we eerst de risico’s goed begrijpen

Het platform

Het Crowdfunding platform is belangrijk omdat het de intermediair is tussen de investeringsmogelijkheid (de ondernemer) en de investeerders. In die rol moet het platform zorgdragen voor een duidelijke en volledige informatie voorziening en er daarnaast voor zorgen dat de verschillende betrokken partijen (investeerders en ondernemers) zo goed mogelijk worden ondersteund.

De uitdaging

Veel bedrijven die een crowdfunding campagne draaien zijn nog relatief jong, waardoor nog niet zoveel informatie beschikbaar is als je als investeerder zou willen. Een uitgebreide Due diligence, een boekenonderzoek, is mede hierdoor in veel gevallen niet mogelijk. Los van dat niet alle informatie beschikbaar is, kost een dergelijke check op de informatie ook erg veel tijd.

Hoog risico

Zoals eerder genoemd lees je regelmatig over crowdfunding projecten met hoge rendementen. Wat hierbij vaak niet wordt genoemd is dat het aantal bedrijven dat het niet redt ook hoog is, het risico is hoog. Uiteraard verschilt dit afhankelijk van het type bedrijf waar je in investeert, maar bij startups is het risico heel hoog en redden 3 van de 4 bedrijven het uiteindelijk niet.

Na de investering

In veel gevallen investeer je via crowdfunding platforms in een idee of plan dat nog niet is gerealiseerd. Het is daarom belangrijk dat investeerders op de hoogte worden gehouden van de voortgang en uitleg krijgen over wat meevalt en wat tegenvalt. Let er daarom op dat een platform erop is ingericht dat investeerders eenvoudig in contact kunnen blijven met de ondernemer, zodat iedereen goed op de hoogte kan blijven.

Belangrijke eigenschappen van crowdfunding

Crowdfunding is een passieve investering met in veel gevallen een lange termijn en onzekere exit mogelijkheid. Bij crowdfunding via aandelen moet je vaak denken aan een periode van minimaal 5 jaar, omdat de vaak jonge bedrijven tijd nodig hebben om het plan goed uit te rollen. Afhankelijk van het type crowdfunding (aandelen, lening, converteerbare lening) wordt rendement gerealiseerd wanneer het bedrijf wordt verkocht, een vervolgfinanciering ophaalt of in het uiterste geval naar de beurs gaat. Gezien de risico’s van crowdfunding moeten investeerders goed afwegen waarom ze investeren in een crowdfunding campagne.

Loop de volgende 7 stappen door voordat je investeert in een crowdfunding campagne

  1. Begrijp crowdfunding: Zorg dat je begrijp hoe het werkt. Er zijn verschillende vormen van crowdfunding zoals aandelen, converteerbare lening en lening crowdfunding. De manier waarop je investeert en hoe je rendement kunt behalen verschilt enorm per vorm van crowdfunding. Zorg dus dat je dit begrijpt

  2. Ken de risico’s: Bekijk en analyseer de gepresenteerde informatie bij de crowdfunding campagne zodat je goed weet welke risico’s je loopt.

  3. Weet waarom je het doet: Wil je zo snel mogelijk rendement behalen, of wil je als kleine venture capatalist investeren in wellicht een toekomstig succesvol bedrijf. Zorg dat je weet waarom je investeert.

  4. Een verantwoord deel van je portfolio: Crowdfunding brengt een hoog risico met zich mee en daarom is het verstandig slechts een deel van je investeringsportfolio in crowdfunding te investeren.

  5. Spreidt je investering: Een verstandige investeerders spreidt risico over meerdere investeringen. Als je wilt investeren in een campagne met een wat hoger risico en mogelijk rendement, zorg dan ook dat je dit afwisselt met campagnes met een lager risico en mogelijk rendement. Als een investering failliet gaat kunnen andere investeringen dit compenseren.

  6. Betrouwbaar platform: Zoals eerder genoemd speelt het platform een belangrijke rol. Werkt het goed, is het veilig, bekijk de algemene voorwaarden voordat je investeert.

  7. De crowdfunding campagne: Analyseer de gepresenteerde informatie voordat je besluit te investeren. Begrijp je het business model? Is duidelijk wie in het team zitten en welke relevante ervaring het team heeft? Is er een duidelijk executie plan? Daarnaast is het belangrijk goed te begrijpen wat de voorwaarden voor de investering zijn. Indien relevant de waardering, de voorwaarden voor eventuele conversie, type aandelen, de rechten van de investeerders etc.

Geschreven door:

Symbid gast blogger

manish-foto

manish-foto

Manish Hada MBA Finance & Management https://www.linkedin.com/in/mhada/