Over investeerders - Voordat ik hun geld aan nam

Hou jezelf niet voor de gek: investeerders hebben altijd hun eigen agenda

Hou jezelf niet voor de gek: investeerders hebben altijd hun eigen agenda

Vandaag de dag zien we een groot aantal artikelen over hoe ondernemers investeerders ontmoeten en aantrekken. In feite is de startup wereld zo obsessief bezig met het gefinancierd worden dat niemand ooit praat over de risico’s en keerzijdes. Dus, wat doe je op het moment dat je financiering hebt opgehaald? Kennis over het managen van relaties met investeerders is niet enkel van belang bij beursgenoteerde ondernemingen maar ook een belangrijke vaardigheid voor ondernemers, die zij soms op een harde manier leren. Ik zou een miljoen zaken kunnen opnoemen die ik niet wist op het moment dat ik met investeerders in zee ging, maar ik zal hier de belangrijkste vier zaken voor je op een rijtje zetten.

1) Het verkrijgen van een investering van externe investeerders is als in het huwelijksbootje stappen met een geweer tegen je hoofd

Ware liefde?

Ware liefde?

In het begin is iedereen blij en enthousiast. Beide partijen geven elkaar subtiele en minder subtiele complimenten, gaan samen uit eten en drinken samen cocktails. Zij kunnen bij je op kantoor langs komen om je processen te bekijken, waarna ze je uitnodigen op hun kantoor voor een rondleiding. Uiteindelijk vind je elkaar leuk, de cijfers kloppen, de term sheet ziet er goed uit, dus laten we de advocaten aanschuiven en in het huwelijksbootje stappen.

Dat is het makkelijke gedeelte. Wanneer je eenmaal met het papierwerk bezig bent kun je het gevoel krijgen dat je aan een pijnlijke overeenkomst en samenwerking bent begonnen waarin iedereen twijfelt aan elkaars vertrouwen en werkethiek. In de praktijk zijn beide partijen hun best aan het doen om de eigen zaken op papier geregeld te krijgen voor het geval alles mis gaat. Je zult je hierdoor heen moeten slaan zonder de kritiek van de investeerders persoonlijk op te vatten, dit is overigens over het algemeen een belangrijke les in het managen van investeerders.

Neem je tijd om de juiste vragen te stellen over de cultuur en praktijken van de investeerders, want je zult met hen op wekelijkse of zelfs dagelijkse basis in contact staan. Neem contact op met andere startups waarin zij hebben geïnvesteerd en vraag naar hun onderlinge relatie. Want het is net als met daten: alles wat je partner doet is schattig en onschuldig, totdat je er dagelijks mee geconfronteerd wordt. Kort samengevat, doe je huiswerk en raak niet blind voor het geld.  

2)Er bestaat geen investeerder als stille vennoot - ze communiceren door luid gefluister of door te schreeuwen

Indien je ooit zelf geïnvesteerd of iemand geld geleend hebt dan weet je hoe lastig het is om al je commentaar in te slikken. Je kunt niet verwachten dat iemand die je voor duizenden of miljoenen euro’s heeft gefinancierd, niet enige vorm van invloed wil hebben over hoe jij het uitgeeft. Los van het feit of iemand voor 1% of 51% eigenaar is van je bedrijf, zij hebben hun zuur verdiende geld aan je toevertrouwd. Of ze nu weten waar ze het over hebben of niet, laat ze in ieder geval tegen je praten.

Stel verwachtingen vanaf de start vast en manage deze verwachtingen. Wees je bewust van hoe vaak je jouw investeerders belt voor advies of additionele middelen, want dit zou hen minder vertrouwen kunnen geven in jou, jouw team en jouw netwerk. Als een kind met overbezorgde ouders die net een verlengde avondklok opgelegd heeft gekregen, geef hen geen reden om extra bezorgd te zijn of extra aandacht aan je te besteden. Elke stap moet erop gericht zijn om de investeerder het gevoel te geven dat jij je bedrijf kunt leiden zoals jij dat wenst.

3) Je hebt meer dan geld nodig

Het is zo makkelijk om afgeleid te raken door de dollartekens. Denk eraan dat het geld alleen niet voldoende is om succesvol te zijn. Wees er zeker van dat je duidelijk jouw benodigdheden naar je investeerder communiceert en bepaalt welke middelen en mogelijkheden zij kunnen verschaffen in aanvulling op geld alleen. Kunnen zij bepaalde deuren voor je openen? De juiste investeerder als partner zou je niet alleen financieel moeten kunnen ondersteunen, maar ook unieke mogelijkheden bieden om de groei van je bedrijf te accelereren. Zij zijn er om van je bedrijf een succes te maken, dus gebruik ze op de juiste manier.

4) Bepaal je exit strategie voordat je tekent, want zij hebben dit al gedaan

Plan je exit!

Plan je exit!

Net als bij een huwelijk met een geweer tegen je hoofd is je partner niet van plan om samen met je oud te worden. De meerderheid van de investeerders is bezorgd over het rendement van hun investeringen. Veel investeerders investeren simpelweg niet voordat zij een mogelijke exit strategie en een mogelijke waarde van deze exit hebben bepaald.

Een van de beste adviezen die ik jaren geleden kreeg was om je bedrijf altijd te behandelen alsof je het gaat verkopen, zelfs als je dit niet daadwerkelijk van plan bent en het eigenlijk nog voor generaties in de familie wilt houden. Dit zet je op een bepaalde manier aan het denken, waarbij je schaalbaarheid altijd vanaf de eerste dag als een belangrijke factor mee neemt.

Wanneer je in zee gaat met een investeerder werkt de exit als volgt. Je hebt drie opties richting de toekomst: verkopen van je bedrijf en uit cashen, verkopen van je bedrijf en aanblijven als een werknemer, of voldoende geld verdienen om je investeerder uit te kopen op een dag. Wees je bewust dat je investeerder geen liefdadigheidsinstelling is, zij zijn op zoek naar manieren om uit te cashen en hebben die beslissing al genomen voordat ze jou het term sheet overhandigen om te ondertekenen. Het accepteren hiervan is de eerste stap in het leren managen van je investeerders.      

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste crowdfunding nieuws