Crowdfunding: Alles wat je moet weten voor het hoogste rendement

rendement_0.jpg
Investeren in crowdfunding: hoe haal je het hoogste rendement?

Er zijn wereldwijd meer dan 1250 crowdfunding platformen. De totale crowdfundingindustrie is inmiddels meer dan $16 miljard waard en groeit elke dag. Er wordt verwacht dat eind dit jaar de waarde stijgt tot een bedrag van wel $34 miljard. Hoe je mee kunt varen op deze golf? We geven je een overzicht van wat investeren via crowdfunding inhoudt en enkele tips en tricks.

Er zijn verschillende vormen van crowdfunding: donatie, reward, lening- en aandelencrowdfunding. Je ziet bijna door de bomen het bos niet meer. Van een sociaal project waar de financiering via donaties binnenkomt (sites als GoFundMe) naar artistieke projecten waar een bijdrage (reward-based) beloond wordt met een product of dienst (bijvoorbeeld via Kickstarter). Crowdfunding wordt ook gebruikt voor het financieren van het MKB. Dit gaat via aandelen- of leningcrowdfunding. Deze vormen van crowdfunding hebben de potentie om de komende jaren de traditionele financiële wereld op zijn kop te zetten. Er zitten voor- en nadelen aan zowel aandelen- als leningcrowdfunding die iedereen zou moeten kennen.

Aandelencrowdfunding

De aandelencrowdfunding industrie groeide de laatste jaren met meer dan 400%. Een indrukwekkende groei. Voor 2016 wordt opnieuw een sterke toename verwacht. Aandelencrowdfunding wil zeggen dat investeerders geld investeren in ruil voor een aandeel in het bedrijf. Vaak gaat dit om startups. De investeerders verwachten natuurlijk dat hun aandeel in waarde stijgt, zodra het bedrijf succesvol wordt.

Als investeerder kan je op 2 manieren rendement behalen: dividend en/of waardestijging van de aandelen in het bedrijf. De echte spanning van aandelencrowdfunding zit in de waardestijging van de aandelen. Investeerders die al vroeg in de huidige tech reuzen stapten, hebben enorme winsten geboekt. Pieter Thiel bijvoorbeeld investeerde in 2005 een bedrag van $500.000 in Facebook en zag dit vervolgens in de loop der jaren 800 keer zoveel waard worden. Het is de kunst om de volgende Facebook te vinden. Misschien wel GoalGorilla , een snel groeiend, jong bedrijf dat met haar nieuwe generatie software de markt op z’n kop zet. Goalgorilla won dit jaar de Dutch Innovation Awards, ziet jaarlijks een groei in omzet en runt nu een aandelencampagne op crowdfunder Symbid. Koop je dus een aandeel in Goalgorilla, dan profiteer je als echte ‘aandeelhouder’ mee van het succes.

Risico's

Wie als investeerder voor crowdfunding kiest om het vermogen te laten groeien, heeft de kans op excellente opbrengsten maar loopt ook risico. Wat de beste strategie is, is niet alleen een kwestie van inzicht maar vooral van risicospreiding.

Investeerplatforms als Symbid maken het niet alleen mogelijk in een vroeg stadium te investeren in kansrijke start-ups maar ook in gevestigde ondernemingen die een volgende stap in hun ontwikkeling willen maken. Dat kan aantrekkelijk zijn omdat investeerders met lef vooraan staan zodra de investering zich uitbetaalt. Maar tegelijk is het een risico: juist start-ups kunnen het om allerlei redenen niet redden.

Daarom biedt crowdfundingplatform Symbid de mogelijkheid om niet alleen in start-ups te investeren maar ook in meer gevestigde bedrijven.  Door een mix van beginnende en tamelijk gevestigde bedrijven toe te voegen ontstaat een evenwicht tussen meer en minder risicovolle investeringen. Het advies van Symbid is: spreid je risico door te investeren in verschillende bedrijven uit verschillende sectoren in verschillende fases van ontwikkeling.

Bij het beoordelen van mogelijke partijen die opgenomen worden in het portfolio, wordt naar een aantal zaken gekeken. Een van de belangrijkste is het groeipotentieel. Ondernemingen die te weinig mogelijkheden om te groeien laten zien, of een matige trackrecord hebben, worden eerder uitgesloten. Ook een negatieve cashflow en slechte financiële geschiedenis zijn signalen dat de onderneming ongeschikt is voor crowdfunding.

Wie investeert via een crowdfundingplatform kan dat doen door een rechtstreekse lening of een aandeleninvestering. In het geval van aandelen crowdfunding geldt een vergelijkbaar principe als bij investeringen door VCs en Angel investeerders: geld wordt geïnvesteerd in ruil voor een aandeel in een niet beursgenoteerd bedrijf.

Wat Symbid mogelijk maakt voor investeerders is het spreiden van risico’s. Door investeringen  te spreiden over meerdere ondernemingen kunnen deze beperkt worden. Als het gaat om het verhogen van het rendement is het voor investeerders interessant om te kijken hoe professionals , de angel investors en VCs dat aanpakken.

Angel investors brengen niet alleen geld maar vaak ook kennis of een netwerk mee. Zij verdiepen zich in het bedrijf en de branch. Sommigen professionele investeerders hanteren de vuistregel dat er in zes bedrijven wordt geïnvesteerd, in de verwachting dat tenminste de helft een redelijk rendement genereren. Redelijkerwijs wordt er vanuit gegaan dat een deel van de investeringen zal mislukken waarbij het geïnvesteerde bedrag deels of zelfs helemaal niet terug zal komen. Qua termijn is een return of investment van drie tot vier jaar gangbaar.

Symbid biedt investeerders ook toegang tot kennis en informatie over de bedrijven die crowdfunding zoeken. Via The Funding Network wordt financieel inzicht, monitoring en een veelheid aan verschillende investeringsmogelijkheden aangeboden.

Aandelencrowdfunding is weliswaar nog een vrije jonge bedrijfstak tussen de gevestigde angel investors en VC’s, maar nu al kan vanuit de ervaring van Symbid worden vastgesteld dat de resultaten niet afwijken van wat gewoon is in de investeringsmarkt. Dat dit wordt opgemerkt blijkt wel uit de toenemende mate waarin angel investors gaan samenwerken met platforms als Symbid. Dat is goed nieuws voor de investeerder die op zoek is naar rendement.  Zo lang steeds meer bedrijven in een vroeg stadium van hun ontwikkeling zich tot crowdfundigplatforms richten voor het vinden van financiering, zal dit eerder meer dan minder worden.