De Voordelen van Investeren in een Startup via een Converteerbare Lening!

voordelen lening en aandelen gecombineerd

voordelen lening en aandelen gecombineerd

Ben je risico-avers, wil je toch liever iets meer zekerheid voordat je gaat investeren in risicokapitaal of heb je nou net dat ene extra zetje nodig om genoeg vertrouwen te hebben in een early-stage startup en te investeren? Dan is de converteerbare lening iets voor jou! Niet zeker wat een converteerbare lening is of nieuwsgierig naar de voordelen? Lees dan verder!

Investeren in een early-stage startup?

Ben je investeerder, maar heb je nog nooit gehoord van converteerbare leningen? Dan heb je echt wat gemist. Converteerbare leningen zijn leningen die converteren naar aandelen naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis of trigger. Deze triggers zijn vaak bepaalde prestaties of financiële mijlpalen zoals een grote ronde van financiering of het behalen van een bepaalde omzet of een bepaald aantal klanten. Deze conversie geeft jou als investeerder de bescherming van een lening gecombineerd met het mogelijke rendement van aandelen.

Weet hoe groot de pizza is voordat je er een stuk van eet

Converteerbare lening ken de waarde van je bedrijf

Converteerbare lening ken de waarde van je bedrijf

Een early stage startup waarderen is moeilijk en subjectief. Converteerbare leningen vertragen deze waardering tot een latere datum en een later stadium van investeerders. Een latere datum zorgt voor meer tractie en een meer accurate waardering. Ervaren  investeerders zijn over het algemeen meer bekend met waarderingstechnieken en aanpakken.

Trek je reddingsvest aan

Converteerbare leningen bieden bescherming aan investeerders. Als een startup het niet redt, krijgen investeerders de liquideringsvoorkeur van een lening en zo hun geld terug voor andere stakeholders dit krijgen.

Converteren of niet converteren!

Converteerbare leningen bieden investeerders de mogelijkheid om hun bezittingen te converteren naar aandelen. Als het goed gaat kan de investeerder besluiten te converteren. Anders kan de investeerder besluiten om niet te converteren en de converteerbare lening te laten continueren als een lening.

Duik in het diepe

Met de extra bescherming van converteerbare leningen kunnen investeerders beginnen te participeren in jongere startups.

Het comfort van andere investeerders

De meeste converteerbare leningen hebben een conversie optie wanneer een startup een volgende ronde ophaalt. De houders van converteerbare leningen kunnen hun bezittingen converteren naar aandelen, wetende dat andere investeerders ook investeren in dezelfde startup. Dit extra comfort kan een grote rol spelen in de beslissing om te converteren of niet.

Investeerders-vriendelijke voorwaarden

De meeste converteerbare leningen bieden investeerders bepaalde positieve voorwaarden vanwege de aard van het product. Ook bieden converteerbare leningen betere liquideringsvoorwaarden. Als er bijvoorbeeld een converteerbare lening wordt aangeboden aan investeerders voor 24 maanden op een waardering cap van €1 miljoen en het trigger event van een volgende financieringsronde vindt plaats op €4 miljoen, dan krijgen de investeerders van een converteerbare lening aandelen gebaseerd op het bedrag dat door hen geïnvesteerd is tegen de huidige valuation cap. Dit resulteert dus in vier keer zoveel aandelen vergeleken met de latere waardering van €4 miljoen.

Dit zijn enkele voordelen van converteerbare leningen voor investeerders. Met de converteerbare lening kunnen zelfs meer risico-averse investeerders ook investeren in early-stage startups! Geïnteresseerd? Houd dan de Symbid pagina in de gaten voor investeringsmogelijkheden.

Geschreven door:

Symbid gast blogger

manish-foto

manish-foto

Manish Hada MBA Finance & Management https://www.linkedin.com/in/mhada/