10 belangrijke maatstaven die early-stage investeerders willen weten van jouw startup

top-investors.png

Je bent klaar om je groeiplannen tot actie te brengen en je startup of jonge bedrijf om te zetten in een wereldveroveraar. Wacht nog even met dromen over je benoeming tot “de volgende Steve Jobs” want je moet nog kapitaal ophalen. Of je nou tot nu toe aan bootstrap hebt gedaan of op zoek bent naar meer groei kapitaal, het proces is ongeveer hetzelfde. Het vereist structuur, voorbereiding en een flinke hoeveelheid aan ondersteunende documentatie. Hierbij doelen we niet op je nieuwe gelikte marketing video.

Potentiële investeerders vragen meestal om een bedrijfsplan, executive samenvatting en financiële data om inzicht te verkrijgen in jouw bedrijf en de prestaties in het verleden, de huidige status en toekomstige plannen. Hoewel elke investeerder zijn eigen combinatie van criteria heeft als het gaat om besluitneming - voor sommigen is een persoonlijke een-op-een meeting genoeg - zijn er maatstaven die doorgaans zorgvuldige aandacht aantrekken. Deze maatstaven gelden zowel voor het opzetten van een aandelen crowdfunding campagne als het benaderen van een bank.

Bruto Marge

Dit percentage geeft aan hoe duur het is om jouw product te produceren of om jouw service aan te bieden. Je kunt het berekenen door de kosten van de verkochte goederen af te trekken van de totale hoeveelheid omzet (en dit dan vervolgens te delen door de totale omzet) of door de verkoopprijs per item min de kosten van de verkochte goederen te doen.

Omzetgroei

Ook wel bekend als de ‘top line’. De omzetgroei geeft de groei of expansie potentie van een bedrijf aan, waarbij een stijging of daling over een bepaalde tijdsperiode wordt uitgelicht. Deze omzetgroei wordt in een trend uitgedrukt.

Netto opbrengsten

Ook wel bekend als de ‘bottom line’, ‘winst toewijsbaar aan aandeelhouders’ of ‘burn rate’. Dit zijn de totale inkomsten van een bedrijf en wordt berekend door alle betrokken kosten (kosten van bedrijfsvoering, depreciatie, interest, belastingen, en andere uitgaven) af te trekken van de inkomsten.

Contributie Marge

Deze maatstaf weerspiegeld de winstgevendheid van individuele producten. De contributie marge wordt gebruikt om te bepalen of de variabele kosten van jouw product verlaagd kunnen worden of dat de prijs van het eindproduct verhoogd kan worden. Afhankelijk van de sector waarin jouw bedrijf opereert kan deze marge variëren van 5% tot 25%.

Churn Rate

De omzetpotentie van elke individuele klant van jouw bedrijf wordt weergegeven met de churn rate. Hoe groter de churn is die jouw bedrijf ervaart, hoe lastiger het voor je is om omzetgroei te realiseren. Om jouw klantenbestand uit te breiden, zal het aantal nieuwe klanten de churn rate moeten overtreffen.

Klanten Acquisitie

Terwijl je werkt aan het werven van potentiële consumenten geef je geld uit aan het produceren van het product of service, onderzoek en marketing. Deze kosten, die verbonden zijn aan het aantrekken van consumenten naar jouw bedrijf, zijn de klanten acquisitie. Het doel is om zo weinig mogelijk uit te geven aan klanten acquisitie.

Verkoop Quota

Het laten zien van je verkoopdoelen aan potentiële investeerders - en of je ze gehaald hebt - laat zien hoe goed jouw product verkoopt en of je verkoopteam efficiënt presteert.

Salaris

Salaris is de grootste uitgave van de meeste startups en ook van veel gevestigde bedrijven. Potentiële investeerders zullen willen weten of je lage salarissen (wat vragen kan creëren over het werknemers behoud in de toekomst) of buitensporig hoge salarissen (wat de operationele toekomst van je bedrijf kan limiteren) uitbetaald.

Omzet-per-Werknemer

Deze maatstaf geeft aan hoe efficiënt jouw bedrijf zijn werknemers gebruikt. Doorgaans geeft een relatief hoge score aan dat je team meer verkopen produceert, wat een positief signaal is. Het is belangrijk om je te bedenken dat sommige sectoren en producten arbeidsintensief zijn en over het algemeen meer mensen nodig hebben om hogere verkopen te genereren.

Non-Personnel Marketing Budget

Dit is wellicht de enige variabele maatstaf in deze lijst, sinds het gecontroleerd en aangepast kan worden per maand. Het refereert naar de hoeveelheid geld dat gespendeerd wordt aan adverteren en events, dit kan stijgen of dalen als je andere marketing inspanningen toenemen. Het is een goede indicatie van hoe goed jouw bedrijf zijn markt begrijpt, maar ook van hoe jouw bedrijf reageert op recente verkoop resultaten.

Wanneer je deze informatie in je bedrijfs samenvatting hebt opgenomen, kun je beginnen met het het werven van kapitaal.

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste crowdfunding nieuws