Hoe kom ik in contact met investeerders?

Groeien met investeerders.jpg

Het internet staat vol met blogs als ‘10 tips om in contact te komen met investeerders’. Echter blijft er wat ons betreft één essentieel onderdeel vaak onderbelicht. Een zeer belangrijk onderdeel voor jonge bedrijven die op zoek zijn naar groeifinanciering. We doelen hiermee op het verkrijgen van referenties. We leggen je graag uit wat we hiermee bedoelen en waarom referenties essentieel zijn.

Denk eens terug aan de laatste vijf aankopen die jij hebt gedaan. Grote kans dat een van deze aankopen een advies was van een vriend(in) en dat je zónder dit advies deze aankoop waarschijnlijk nooit had gedaan. Een referentie met betrekking tot een investeringsmogelijkheid werkt als het ware hetzelfde.  

Of het nu gaat om professionele investeerders zoals een Venture Capitalists of Angels Investors of dat het gaat om particuliere investeerders, uiteindelijk is iedere investeerder op zoek naar een stukje zekerheid. En referenties worden door veel mensen als ‘bewijs’ of ‘zekerheid’ gezien. Wordt een investeerder in contact gebracht met jou via een vriend of bevriende investeerder? Dan is de kans groot dat deze investeerder dit ziet als een indicatie van, ofwel iets wat de kans op succes vergroot, ofwel de kans op falen verminderd. En laten investeerders nou dol zijn op beide zaken.

Jouw eerste investeerder als referentie

Jouw eerste investeerder is ontzettend belangrijk om meer investeerders aan te trekken. Het is daarom ook heel belangrijk dat je een goede band opbouwt met deze investeerder. Hij is namelijk dé referentie voor je volgende investeerders.

Ik kan me nog goed herinneren hoe de eerste Symbid investeerder ook van onschatbare waarde was van ons. Door vele meetings en het heen en weer schieten van ideeën bouwden we een super goede band met wat onze eerste investeerder ging worden, wat we overigens in die fase nog niet wisten. Deze eerste investeerder introduceerde ons in zijn netwerk bij diverse business angels die gezamenlijk in de vorm van een 'groupdeal' de initiële investering in Symbid hebben verzorgd. Waarschijnlijk heeft de referentie van onze eerste investeerder daar een doorslaggevende rol in gespeeld en hadden de andere business angels nooit geïnvesteerd zonder zijn introductie.

Met andere woorden, als je ervoor zorgt dat je referenties zó goed zijn, dan zal je merken dat investeerders jou vanzelf zullen vinden zonder dat je zelf hard hebt hoeven zoeken. In dat geval is het belangrijk de juíste investeerder voor jouw bedrijf te vinden. Lees hier hoe Nestpick een investeerder koos die het bestaande Nestpick team uit elkaar dreef en bekijk hier onze blog over wat je moet weten over investeerders voordat je hun geld aanneemt.

Investeerders van een crowdfunding campagne

Ook wanneer je een crowdfunding campagne start kun je met referenties heel veel bereiken. Het eerste deel van de financiering binnen een crowdfundingcampagne komt vrijwel altijd uit het netwerk van de ondernemer. Dit kan als een lastig deel worden ervaren omdat je in je eigen netwerk mensen vaak op inhoud moet zien te overtuigen een flink bedrag te investeren. Tenzij je al een grote toezegging hebt van een of meerdere investeerders heb je immers nog geen referenties om aan te wijzen.

Investeerders die via crowdfunding investeren, maar die jij niet kent, kijken uiteraard ook naar de business case en overige ‘harde’ criteria maar één van de belangrijkste variabelen voor succes is de mate waarin je als ondernemer al in staat bent geweest om je eigen omgeving (inner crowd) te mobiliseren. We noemen dit social due diligence. Waar het op neerkomt is dat deze investeerders, mensen zoals jij en ik, ook op zoek zijn naar referenties waarmee ze zichzelf overtuigen om te investeren in jouw onderneming.

Op de radar bij Angel investors en Venture Capitalists

Als we spreken over referenties, bedoelen we dit in de meest brede zin van het woord. Iedereen die een rol speelt in jouw bedrijf kan een waardevolle referentie teweegbrengen. Denk hierbij aan de ervaring van het management team of een hoog aangeschreven raad van advies. Hiermee heb je niet alleen sterke referenties binnen je bedrijf maar een ander bijkomend voordeel van een goede Raad van Advies is dat je kunt rekenen op een groot netwerk, een introductie is via deze weg dan ook zo gemaakt.

Om aan goede referenties te komen moet je ervoor zorgen dat je wordt gezien en dat je een positieve indruk achterlaat. Dit kan bijvoorbeeld door mee te doen aan businessplan competities. Hiermee maak je jouw bedrijf zichtbaar en heb je kans dat je op de radar komt bij Angel Investors en Venture Capitalists. Zelfs als je op dat moment nog te klein of te early stage bent voor dit type investeerder zullen ze jou op een later moment hierdoor zeker kunnen herinneren en heb je daarmee een perfecte referentie te pakken.

Ben jij in de fase beland waarop het tijd is om op zoek te gaan naar investeerders? Schrijf je dan in voor onze vrijblijvende durfkapitaal financiering masterclass. Hierin geven we je tips en tricks die jou gaan helpen om je benodigde kapitaal op te halen. Schrijf je nu in voor een dinsdag welke jou uitkomt via onze aanmeldlink.