Vijf financieringsmogelijkheden voor start-ups en ondernemers

Nu de beschikbaarheid van bankleningen daalt, ontstaan "alternatieve" financieringsmogelijkheden

Nu de beschikbaarheid van bankleningen daalt, ontstaan "alternatieve" financieringsmogelijkheden

Het starten van je eigen bedrijf is niet gemakkelijk. Indien dat het geval was, zouden meer mensen zich wenden tot het ondernemerschap. De meeste start-ups hebben enige vorm van startkapitaal nodig, maar in afwezigheid van de benodigde historische financiële resultaten zullen zij moeilijkheden ondervinden in het afsluiten van een banklening – momenteel nog steeds de meest populaire vorm van bedrijfsfinanciering voor 62% van de kleinbedrijven in Europa.

Startup financieringscyclus, van ontstaan tot beursgang

Startup financieringscyclus, van ontstaan tot beursgang

Met de dalende beschikbaarheid van bankleningen voor start-ups (in 2015 een afname van 5%) is het voor ondernemers meer dan ooit van belang om je bewust te worden van jouw financieringsmogelijkheden. Dit kan betekenen dat je er alleen voor gaat, dat je leunt op je vrienden of opteert voor alternatieve financiering. Hier is een gids voor start-up financiering in elke fase van ontwikkeling van je bedrijf.

1) De FFF

Family, Friends and Fools zijn sinds het begin der tijden de hoeksteen van ondernemerschap. Zij worden gezien als de laagste klasse van investeerders; maar zij zijn de enige mensen die geloven in innovatieve ondernemers met een minimaal proof of concept of zakelijke ervaring.

Toch verrassenderwijs, volgens statistieken vanFundable, zijn familie en vrienden de grootste bron van financiering voor ondernemers met een totale investering van $60 miljard in nieuwe bedrijven over het laatste jaar (2014), bijna driemaal zoveel als het bedrag afkomstig van venture capital. Het gemiddelde bedrag per start-up lag op EUR 20.000, gewoonlijk in de vorm van een converteerbare lening in plaats van een investering in het aandelenkapitaal.

Natuurlijk hebben de meeste start-ups uiteindelijk meer kapitaal nodig om op te schalen, maar een bijdrage van vrienden en familie (alsmede je eigen sweat equity) in de vroege fase van de start-up wordt in zijn algemeenheid verwacht als kwalificatie, voordat professionele investeerders een investering zullen overwegen. Hun logica is dat indien je eigen familie niet investeert, waarom zouden zij dit dan wel doen?

Wanneer je gaat voor de drie FFF’s is het belangrijk om hen gelijk te behandelen aan enige andere investeerder. Vraag voor een specifiek bedrag om een specifieke milestone te behalen en formaliseer de afspraken in een ondertekende overeenkomst. Tevens, maak geen misbruik van je nietsvermoedende schoonmoeder: kies mensen met zakelijke ervaring, communiceer van tevoren over de risico’s en vraag hen niet meer bij te dragen dan dat ze zich kunnen veroorloven om te verliezen.

2) Zakelijke lening

Transatlantische groei in P2P (inc. P2B) leningen

Transatlantische groei in P2P (inc. P2B) leningen

Zoals besproken zijn zakelijke leningen nog steeds een van de meest populaire vormen van financiering voor start-ups. Echter, de opkomst van alternatieve vormen van financiering betekent dat er nu meerdere mogelijkheden zijn in het geval de account manager van de bank een zakelijke lening afwijst. In feite was dit het geval voor 39% van de start-ups in Nederland in 2015.

Traditionele zakelijke leningen nemen af, terwijl de groei van peer-to-peer (P2P) en peer-to-business (P2B) leningen exponentieel groeien met meer dan 140% over de laatste paar jaar. Momenteel zijn er vele platformen die verschillende vormen van P2P en P2B leningen aanbieden.

Het concept is simpel. Een start-up of kleinbedrijf met de intentie om op te schalen publiceert zijn financieringsbehoefte op een crowdfunding platform. Er wordt een omschrijving van het bedrijf, een investeringsplan en financiële gegevens afgegeven door de ondernemer. In sommige gevallen zal het platform zelf een soort van kredietscore genereren voor het bedrijf. Bij Symbid gebruiken we hiervoor een extern onafhankelijk bureau voor het afgeven van de kredietscores. Individuele investeerders kiezen hun investering vervolgens op basis van de afgegeven kredietscores, het bijbehorende rentepercentage en de looptijd van de lening.

Het is belangrijk om te vermelden dat lening crowdfunding buiten bereik zou kunnen zijn voor start-ups; vele lening crowdfunding platformen vragen minimaal twee of drie jaar financiële historie, positieve cash flows, etc. Voor jongere start-ups is aandelen crowdfunding dan ook een meer relevante oplossing. Wij bij Symbid geloven in ieder geval dat P2B lening crowdfunding significante potentie biedt voor het vervangen van bankfinanciering als de gebruikelijke financieringsmethode voor start-ups en het kleinbedrijf.

3) Aandelen crowdfunding

Aandelen crowdfunding is in grote mate geschikt voor jonge start-ups die nog niet volwassen genoeg zijn voor een lening. De barrières voor een financieringsronde met aandelen crowdfunding zijn voor deze bedrijven te nemen, daarbij is het voor het slagen van je campagne van belang om de potentie van je bedrijf goed te kunnen laten zien. Crowdfunding investeerders verwachten niet per se een exponentiële omzetgroei (al is dat een mooie bonus), zij zijn meer geïnteresseerd in het innoverende vermogen van jouw bedrijf en jouw competenties als een ondernemer. Aandelen crowdfunding betrekt investeerders via een deelname in het aandelenkapitaal in het bedrijf, waarmee de investeerder alleen bij een eventueel succes van het bedrijf mee zal profiteren.

Een groot voordeel van aandelen crowdfunding voor ondernemers is de mogelijkheid om te profiteren van de kennis, ervaring en het netwerk van een grotere crowd aan investeerders. Normaal gesproken zijn er twee manieren om rendement te maken voor een investeerder via aandelen crowdfunding. De eerste mogelijkheid is via een uitbetaling van dividenden aan aandeelhouders van het bedrijf, echter dit is onwaarschijnlijk zo lang het bedrijf groeit en nog geen winst maakt. De tweede mogelijkheid is door een toename van de waarde van de aandelen van het bedrijf.

Echter, er zijn slechts enkele aandelen crowdfunding platformen die het via hun juridische structuur mogelijk maken voor investeerders om de aandelen in het gefinancierde bedrijf te verkopen. Over het algemeen maakt de onzekerheid over rendementen van de gefinancierde bedrijven aandelen crowdfunding meer riskant dan lening crowdfunding, waar investeerders een vast rendement kunnen verwachten. Bekijk onze vergelijking met de belangrijkste overwegingen voor investeerders in aandelen en lening crowdfundinghier.    

Symbid is een van de eerste aandelen crowdfunding platformen wereldwijd, sinds 2011 al actief en inmiddels miljoenen euro’s gefinancierd voor 130 bedrijven, variërend van start-ups tot snelgroeiende bedrijven. Met een jaarlijkse verdubbeling van de aandelen crowdfunding markt wereldwijd zal aandelen crowdfunding snel de grootte van business angels en venture capital gaan overstijgen.

4) Converteerbare lening crowdfunding

Een converteerbare lening is een alternatieve vorm van aandelen crowdfunding. In eerste instantie is de investering een lening aan het bedrijf met een vastgestelde looptijd en een rentevergoeding. Deze lening kan in de toekomst, wanneer bijvoorbeeld een volgende significante investering wordt gedaan door een grote investeerder, converteren naar aandelen in het bedrijf.

Een converteerbare lening is met name geschikt voor een snelgroeiend bedrijf. Vaak zijn dit jonge bedrijven, hetgeen betekent dat er nog geen of beperkt omzet wordt gegenereerd en er nog geen voorspelbare cashflows zijn voor aflossing en rentebetalingen. Omdat producten vaak nog ontwikkeld moeten worden, zijn er bovendien veelal geen bedrijfs zekerheden. Het is voor bedrijven in deze fase lastig om tot een bedrijfswaardering te komen. Een converteerbare lening kan dan een oplossing zijn omdat die het mogelijk maakt om nu al over de benodigde financiering te beschikken, maar pas later tot een bedrijfswaardering te komen wanneer het bedrijf verder gevorderd is.

Een converteerbare lening is met name geschikt voor een snelgroeiend bedrijf. Het is voor bedrijven in deze fase soms lastig om tot een bedrijfswaardering te komen. Een converteerbare lening kan dan een oplossing zijn omdat die het mogelijk maakt om nu al over de benodigde financiering te beschikken, maar pas later tot een bedrijfswaardering te komen wanneer het bedrijf verder gevorderd is.

De converteerbare lening is een lening met daarbij het recht de lening later om te zetten naar aandelen in het bedrijf. Vooraf wordt een looptijd vastgesteld, van bijvoorbeeld 5 jaar, en een rentepercentage. De investeerder krijgt tijdens de looptijd van de lening de mogelijkheid om het uitstaande leenbedrag plus opgebouwde rente te converteren naar aandelen. Deze mogelijkheid dient zich aan als een substantiële nieuwe investeerder een aandeel verwerft in de onderneming.

5) Angel investeerders

Het kan tijd kosten om de juiste angel te vinden

Het kan tijd kosten om de juiste angel te vinden

Een business angel is een individu met een aanzienlijk privé vermogen om te investeren in een bedrijf, anticiperend op een toekomstige exit. De meeste business angels zijn geïnteresseerd in ideeën van de toekomst en zijn bereid start-ups te financieren waar zij in geloven. Als gevolg hiervan hebben ze een focus op start-ups met een technologische focus.

Het proces om van een business angel financiering te ontvangen kan relatief makkelijk zijn, maar zij zullen een business plan met financiële prognoses van je willen ontvangen. Zorg ervoor dat je in ieder geval deze10 sleutelindicatoren voor start-up investeerders begrijpt voordat je begint met je zoektocht naar financiering. Als ondernemer zul je via deze vorm kapitaal verkrijgen door aandelen in je bedrijf te verkopen. In een typische financieringsronde met business angels varieert dit tussen de 10 en 50% van het totale aandelenkapitaal.

Het vinden van de juiste business angel kan een uitdaging zijn. Er zijn online communities waar business angels samenkomen en ook jouw lokale universiteit is een goede plek om te zoeken. Via Google Search zou je ook business angels voor jouw industrie kunnen vinden. Bij Symbid maken we gebruik van onafhankelijke investeerders om onze ondernemers op zoek naar financiering naar de juiste investeerder te begeleiden.  

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }<br /> /* Add your own MailChimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block.<br /> We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */<br />

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste crowdfunding nieuws