Succesvolle Crowdfunding Campagne: Fundamentele Onderdelen

succesvolle crowdfunding campagne: fundamentele onderdelen

succesvolle crowdfunding campagne: fundamentele onderdelen

Je wilt je eigen crowdfunding campagne opzetten, maar hoe creëer je een succesvolle crowdfunding campagne en hoe krijg je het nou voor elkaar dat jouw campagne genoeg aandacht krijgt en opvalt tussen al die andere pitches? Hier zijn vier fundamentele onderdelen die jouw campagne in een succesvolle crowdfunding campagne veranderen!

E-mails

Tijdens het schrijven en voorbereiden van je pitch begin je al met het warm maken van je eigen netwerk. Vrienden, familie, collega’s en business partners weten al dat jij gaat crowdfunden en gunnen jou een succesvolle crowdfunding campagne! Om hen op de hoogte te houden van de voortgang van jouw campagne stuur je jouw netwerk natuurlijk meerdere e-mails. Van tevoren bereid je ten minste 3 verschillende e-mails voor:

 • ‘Wij gaan crowdfunden!’ – 1 week voor livegang campagne

 • ‘Morgen is het zover!’ – 1 dag voor livegang

 • ‘De lijnen zijn geopend, investeer nu!’ – op de dag van livegang

Het is belangrijk dat deze e-mails de juiste informatie bevatten:

 • Waarom ontvangt de lezer deze email?

 • Waarom gaan jullie financiering ophalen?

 • Wat krijgt de (mogelijke) investeerder ervoor terug?

 • Video van de crowdfunding campagne

 • Hoe werkt het?

 • Spread the word!

Speciale crowdfunding pagina

Het is aan te raden om op de website van jouw bedrijf een speciale crowdfundingpagina te maken. Laat jouw bezoekers zien dat je aan het crowdfunden bent! Plaats bijvoorbeeld op de homepage een opvallende knop die leidt naar de speciale pagina. Richt deze pagina vervolgens helemaal in naar jouw crowdfundingcampagne. Je kunt deze pagina ook gebruiken in de e-mails die je als vooraankondiging naar je netwerk stuurt.

Snuffelbox (verrassingsboxen voor honden) is een voorbeeld van zo een campagne die een speciale crowdfunding pagina aanmaakte en een succesvolle crwodfunding campagne draaide. Zij gebruikte woef.snuffelbox.nl/crowdfunding en telde hier af naar haar crowdfundingcampagne. Ze gebruikte deze link in haar vooraankondiging e-mails. Geïnteresseerden lieten op deze pagina hun e-mailadres achter en kregen een melding zodra zij konden investeren.

De pagina bevatte ook uitleg over het concept crowdfunding en waar Snuffelbox het geld voor wilde gebruiken. Aan de linkerkant scrolden de 4 belangrijkste social media kanalen van Snuffelbox mee.

Succesvolle crowdfunding campagne met speciale crowdfunding pagina

Succesvolle crowdfunding campagne met speciale crowdfunding pagina

Afbeeldingen

De header afbeelding is bepalend voor de uitstraling van je pitch. Dit is namelijk de afbeelding die iedereen straks op de hoofdpagina van Symbid, op jouw pitchpagina, en in alle communicatiemiddelen terug ziet komen. Het is dan ook belangrijk dat je afbeelding van uitstekende kwaliteit is. Een afbeelding van slechte kwaliteit wekt de indruk dat er weinig aandacht aan is besteed en dit heeft effect op hoe men naar de rest van je pitch kijkt. Ditzelfde geldt voor de foto’s van jezelf en je teamleden. Zorg dat je gebruikt maakt van beeldmateriaal dat kwaliteit uitstraalt!

Waaraan moet een header afbeelding voldoen?

 • Bron: je mag zelf een foto nemen, je mag er een laten maken maar je kunt ook met Stock Images werken.

 • Belangrijk is dat je header gerelateerd is aan je bedrijf of product, en dat je logo erin is verwerkt. Deze foto moet jouw bedrijf uitstralen, jullie bedrijf/product representeren. Dat is dus niet de eerste de beste afbeelding, maar eentje waar goed over na is gedacht.

 • De kwaliteit van de afbeeldingen moet goed zijn. Een scherpe, heldere foto met mooie kleuren.

 • De afbeelding moet aantrekkelijk en interessant zijn. Met de afbeeldingen beweeg je potentiële investeerders om op jouw pitch te klikken op de Symbid homepage, fundamenteel voor een succesvolle crowdfunding campagne. Een opvallende, aantrekkelijke en overzichtelijk afbeelding is daarom belangrijk.

 • Sommige ondernemers zien de header afbeelding als extra kans om hun slogan of USP’s te vertellen. Over het algemeen is dit niet gewenst. Pas op voor ‘schreeuwerige’ teksten of te drukke afbeeldingen.

Hieronder vind je enkele afbeeldingen van succesvolle crowdfunding campagnes op het Symbid platform.

De Leckere €150.000 in enkele dagen

succesvolle crowdfunding campagne afbeelding

succesvolle crowdfunding campagne afbeelding

Dit is een ijzersterke pitchafbeelding. Waarom? Het is een interessante afbeelding, anders dan anders en trek gelijk de aandacht. De branding is goed verwerkt in het bierflesje dat de dame vasthoudt en haar ketting. Niet opzichtig, wel duidelijk en opvallend. Op dit plaatje wil je graag klikken voor meer informatie.

Zelfstroom Twee succesvolle rondes – €200.000

Succesvolle crowdfunding campagne afbeelding

Succesvolle crowdfunding campagne afbeelding

Dit is een voorbeeld van een afbeelding met tekst. Het logo van het bedrijf staat goed zichtbaar in de afbeelding en het wordt duidelijk waar het bedrijf om draait: duurzaamheid (je ziet zonnepanelen, een elektrische auto).

Kidswatcher 2 succesvolle rondes - €335.000

Succesvolle crowdfunding campagne Kidswatcher

Succesvolle crowdfunding campagne Kidswatcher

Op de afbeelding zie je de ondernemer. Het wordt duidelijk dat het hier gaat om een bepaalde technologie (de app, het horloge dat het meisje duidelijk laat zien). Er zit kleur in de afbeelding en de foto is haarscherp.

Video’s

Een essentieel onderdeel van jouw pitch is een pitch video van ongeveer 2-3 minuten. In deze video leg je als ondernemer of als team uit wat jouw bedrijf doet, welk probleem deze oplost en waarom investeerders moeten instappen.

Wanneer een potentiële investeerder op jouw pitchpagina terecht komt (via social media, mail) is de video meestal het allereerste wat hij of zij bekijkt. Het is dus van groot belang dat de video pakkend is en van uitstekende kwaliteit. Vaak beslissen de bezoekers namelijk naar aanleiding van de video of zij verder willen lezen om de pitch beter te begrijpen.

Verder is het van belang dat je in de video vertelt wat je wilt dat de kijker doet, dit noem je ook wel een ‘Call-to-Action’. bijvoorbeeld: Investeer nu! Of Lees nu verder!

Omdat je jouw verhaal online aanbiedt is het verstandig om te zorgen dat de ondernemer zelf in beeld kom. Waarom? Het is prettig voor investeerders om ‘kennis te maken’ met de ondernemer achter het bedrijf. Zeker grotere investeerders zijn gewend aan face-to-face contact. In de ogen van een investeerder is de ondernemer minstens net zo belangrijk als het product, omdat hij of zij degene is die de kar trekt. Bij crowdfunding doe je een ‘take-it-or-leave-it’- aanbod waarbij er niet per definitie persoonlijke gesprekken zijn met de ondernemer. De ‘persoonlijke verkoop’ vindt dus voor een groot deel plaats via de video.

Video vereisten

o Houd het kort: ongeveer 1-3 minuten; o De volgende onderwerpen worden kort omschreven:

 • Wie is de doelgroep en vooral wat is het probleem waar zij tegenaanlopen.

 • Het allerbelangrijkste: jullie oplossing voor het probleem van jullie doelgroep (oftewel, jullie product).

 • Markt en marktgroei.

 • Het belangrijkste risico en hoe dat ondervangen wordt.

 • De tot nu toe behaalde successen. Tip: Is een beroemde sporter, tv- bekendheid etc. enthousiast over jouw product? Vraag hen vooral mee te werken.

 • Waarom dit bedrijf/ product anders is dan de concurrent: je USP’s (Unique Selling Points) moeten helder aan bod komen.

 • Het verwachte rendement.

 • De ‘call to action’: het “Dus investeer nu!” waarmee de pitchvideo wordt afgesloten.

"Volgens onderzoek van crowdfunder Indiegogo halen campagnes met een goede pitchvideo tot wel 4x zoveel financiering op als campagnes zonder video."

Video tips & tricks:

o Zorg dat je je product/dienst ook vooral in actie laat zien! Demonstreer wat jouw bedrijf/product kan betekenen voor de klant.

o Maak gebruik van contrasten. Is jouw product veel dunner/slimmer/goedkoper/sneller etc. dan een ander, bestaand product? Laat dit dan vooral zien. Vergelijk!

o Kun je jouw product/dienst niet demonstreren of vergelijken met een ander product? Dan moet je inspelen op emotie. Hier kan een scriptschrijver je uitstekend bij helpen.

o Maak je video niet te ingewikkeld. Vermijd jargon, simpel is het toverwoord!

o Zorg voor een begin dat de aandacht grijpt. Je wilt de kijker gelijk meeslepen in jouw verhaal. Laat bijvoorbeeld het probleem zien dat je oplost (laat mensen zich herkennen in het probleem!) en wees concreet.

o Probeer de doelgroep van jouw product/dienst in de video naar voren te laten komen. Voorbeeld: heb je een geweldige nieuwe fiets ontworpen? Laat deze in actie zien door de fiets te laten testen door een aantal wielrenners.

o Maak gebruik van goede opname apparatuur. Heb je geen goede camera of microfoon? Overweeg dan om een professionele partij in te huren.

Kort gezegd komt een goede video neer op het laten zien van je product en wie jij bent als ondernemer.

"Vind je het vervelend om voor een camera te staan? Jij bent niet de enige. Maar liefst 42% van de mensen vind het vervelend om zichzelf aan het publiek te moeten verkopen. Volg daarom een pitchtraining!

Als ondernemer moet je jezelf en je bedrijf weten te verkopen, of dat nou voor, na of tijdens je campagne is. Eén keer een goede training en jij hebt je verkoopverhaal helemaal onder de knie!"

Je kunt alle succesvolle crowdfunding campagnes terugvinden op de Symbid website. Zoek eens naar de volgende campagnes en bekijk de pitchvideo’s voor inspiratie. Stuk voor stuk zijn de video’s origineel, aantrekkelijk, opvallend en brengen ze een duidelijke boodschap.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief