De 'Smart Store' van de toekomst | Ontmoet de ondernemers achter Count3r

teamfoto-count3r.jpg

Via het netwerk van de ondernemers achter Count3r, Peter, Tim en Jori, kwam Count3r in contact met de Media Markt. Lees hier meer over hoe de Media Markt zo enthousiast werd over de ‘Smart Store’ dat zij deze niet alleen hebben geimplementeerd, maar ook mede-investeerder zijn.

1. Hoe kwamen jullie bij de 'smart store'? / het idee van het huidige Count3r?

Count3r werd in 2013 opgericht door Peter van der Bel, Jori de Goede en mij (Tim Pellikaan), omdat wij vonden dat shoppen veel simpeler kon. Oorspronkelijk was Count3r een online keuzeplatform, maar twee jaar geleden kozen we ervoor om ons volledig op de fysieke winkels te richten. Waarom? De webshops hebben de fysieke winkels qua technologie en innovatie hard ingehaald. Om te zorgen dat de winkels niet achterblijven moeten ze weer van deze tijd worden, en daarom richten wij ons op het creëren van de Smart Store. We zagen de moeilijkheden die veel retailers hebben en dachten dat onze technologie hen goed kon helpen.

2. Hoe zijn jullie in contact gekomen met de Media Markt?

Het eerste contact met een regiodirecteur van Media Markt is gelegd via ons eigen netwerk. Daar raakten we mee aan de praat over Count3r en het online keuzeplatform dat het toen nog was. We zagen de keuzestress die men online ervaart echter ook terug in de fysieke winkels. Toen hebben we samen met de regiodirecteur besloten om in drie winkels een betaalde pilot te draaien en te kijken wat onze technologie in de winkel zou doen. De eerste resultaten waren niet meteen spectaculair, maar opende wel onze ogen voor het schrijnende tekort aan informatie en technologie in winkels. Iedereen had het toen over de strijd tussen online vs. offline winkelen. Maar wij geloofden niet helemaal in die zwart/wit vergelijking. Wij zagen dat je het beste van de twee werelden bij elkaar kon brengen. Vanaf dat moment hebben we onze koers gewijzigd. Wij focusten ons, tegen de stroom in, geheel op fysieke winkels en helpen hen klaar te zijn voor een veranderende wereld.

3. Wanneer besloot de Media Markt dat ze pilots wilde draaien?

De eerste pilots werden gedaan onder het toeziend oog van de regiodirecteur van Media Markt. Zonder zijn geloof en inzicht zouden we waarschijnlijk nooit van start zijn gegaan. Hij en de verschillende vestigingsdirecteuren die ons wel wilden uitproberen hebben hun nek uitgestoken en dat hielp ons om te laten zien wat we kunnen. Gedurende verschillende pilots die volgden hebben we het product constant verbeterd en begon er ook interesse te ontstaan vanuit de Nederlandse moederorganisatie. De resultaten uit de pilots waren bemoedigend en zij hebben ons vervolgens bij het Duitse hoofdkantoor gelanceerd.

4. Wat denk jij dat de doorslag gaf voor Mediamarkt om ook daadwerkelijk te investeren?

Media Saturn Holding, zoals het moederbedrijf van de Media Markt heet, heeft een eigen accelerator programma voor startups. Wij waren de afgevaardigde vanuit Nederland, en na verschillende rondes pitchen waren we geselecteerd als één van slechts drie bedrijven wereldwijd. Afgelopen najaar zijn we voor dit programma veel in Duitsland geweest en dit hielp ons om met de juiste mensen binnen de organisatie in contact te komen. Ook Media Markt ziet dat klanten veranderen en zij zullen mee moeten. Onze snelheid, kwalitatief hoogstaande technologie en (inmiddels) jarenlange relatie hebben hen ervan overtuigd dat investeren in Count3r voor hen de beste oplossing is om mee te komen in een turbulente retailmarkt.

5. Hoe zijn de resultaten zo ver?

Inmiddels hebben we al verschillende projecten met Media Markt gedaan en met de tijd werd de technologie steeds beter. Momenteel zijn we een volwassen app geworden en kunnen we de gehele winkelervaring van binnenkomst tot betaling ondersteunen. We hebben inmiddels laten zien dat we medewerkers in slechts twee uur hebben opgeleid en dat zij vervolgens tot 20% meer verkopen dan de gemiddelde verkoper. Daarnaast helpen onze verschillende features dat zij ook winstgevender verkopen en flexibeler inzetbaar zijn. Verkopers staan niet meer te wachten op hun eigen afdeling tot er klanten zijn, maar kunnen nu iedere klant actief aanspreken met onze tablet app bij de hand.

6. En wat zijn de plannen voor de toekomst?

In samenwerking met Media Markt en de Paper Pilot store laten zien waar Count3r toe in staat is. We zijn nu klaar voor de volgende stap. De technologie van Count3r komt van pas bij elke grote aankoop. Met de crowdfunding op Symbid willen we onze groei financieren. Dat gaan we investeren in verkoop, marketing, en implementatie, zodat we zo snel mogelijk in nog meer winkels te zien zijn.

7. Als laatste, wat zijn volgens jou de 3 hoofd redenen om te investeren in Count3r?

  1. Fysieke retail staat aan de vooravond van gigantische veranderingen en digitale innovaties voor retail zijn een enorme groeimarkt. Count3r heeft een bewezen product dat winkels helpt deze transitie naar Smart Stores te maken.

  2. Media Markt is onze klant én investeerder. We hebben contractueel afgesproken dit jaar uit te rollen naar alle winkels in Nederland, omdat wij verkopers hielpen 20% meer te verkopen.

  3. Count3r is klaar voor groei. Het bedrijf is in 2013 ontstaan als spin-off van de TU Delft, maakte in 2015 de stap naar fysieke retail, en is de winnaar van de juryprijs voor Beste Retail Innovatie 2017. Count3r heeft een divers team van ervaren ondernemers, tech-savvy millennials en een frisse kijk op retail.

Zelf investeren?  Vindhier alles over Count3r.