Retail zoals we het kennen is dood | Ontmoet de ondernemers achter TONE

billboard_symbidBanner4.jpg

Hoe TONE de retail industrie nieuw leven in gaat blazen

Veertig jaar geleden waren de oprichters van Kijkshop hun tijd ver vooruit. Dat innovatieve karakter heeft Kijkshop een tijdje niet meer laten zien, maar daar komt nu verandering in. Björn Serving, sinds 2 jaar director of people, gaat het roer volledig omgooien. Waar Kijkshop nu nog gebruik maakt van fysieke winkels, gaat het gebruik maken van TONE, een people2people platform waar consumenten elkaar adviseren en beloond worden voor elke verkoop. Kijkshop zal als eerste retailer gebruik gaan maken van deze nieuwe aanpak, waarna ook andere Europese retailers zullen volgen. Waarom deze grote veranderingen en wat betekent dit voor de retail industrie?

Betrouwbaar advies

Steeds meer vertrouwen we op advies van anderen wanneer we een aankoop willen doen. Een verkoper heeft er belang bij bepaalde producten te verkopen, kan je die dan wel vertrouwen? Volgens Björn Serving weten consumenten online niet hoe ze bepalen of ze iemand kunnen vertrouwen: “Online hebben we mede door sociale media te maken met een overload aan informatie en zien we door de bomen het bos niet meer. Hoe maak je onderscheid tussen miljoenen reviews en YouTube-filmpjes”.

Dit vormt een groot probleem voor traditionele retailers. Hoogleraar bij de vakgroep Bedrijfskunde van RSM/Erasmus Universiteit te Rotterdam Cor Molenaar heeft net zijn nieuwe boek uitgebracht genaamd: ‘De kracht van platform strategie’. Hij beschrijft hierin nieuwe manieren om klanten en aanbieders bij elkaar te brengen: “Winkels zonder onderscheidend vermogen of een unieke propositie komen meer en meer in de problemen”. Kijkshop maakt volgens hem met TONE de juiste keuze: "Kijkshop speelt met TONE slim in op de nieuwe trend om klanten een podium te geven”.

Het roer om

Björn Serving heeft, sinds hij 2 jaar geleden begon met Kijkshop, nu voor het eerst het idee dat er een concept ligt met betekenis. “Niet alleen voor ons als investeerders, maar ook richting de markt.” Kijkshop stopt als retailer en stapt over naar een 100% online platform aanpak door gebruik te maken van TONE. Kijkshop is als founding father betrokken bij TONE. Hoewel TONE een op zichzelf staand bedrijf is heeft het in Kijkshop een hele grote eerste klant die direct goed is voor honderdduizenden klanten.

De nieuwe aanpak brengt grote veranderingen met zich mee. Binnen de traditionele retail industrie worden producten ingekocht bij leveranciers, opgeslagen in magazijnen en winkels om vanuit daar hopelijk verkocht te worden. Dit brengt echter risico’s met zich mee, gezien de hoge kosten en de mogelijkheid dat er vooraad overblijft doordat het bijvoorbeeld niet meer aansluit bij de wensen van de klant. Björn Serving: “Een meer gezondere aanpak is om te zorgen dat we onze voorraad niet meer hoeven af te schrijven door alleen nog maar op basis van commissie te verkopen. Dat wil zeggen dat we de vendor pas betalen als het product verkocht is en daar een commissie over krijgen voor het verkopen”.

De verandering vraagt ook een grote cultuurverandering bij het personeel, welke inmiddels al voor een groot deel is doorgevoerd.

De Europese retailmarkt nieuw leven inblazen

Hoewel Kijkshop als eerste retailer gebruik zal gaan maken van TONE stopt het daar zeker niet. De ambitie is om ook andere retailers in binnen en buitenland met TONE te transformeren naar een People2People commerce platform.

TONE is van ons allemaal

Volledig in lijn met de visie van een People2People platform is voor de financiering van TONE gekozen voor crowdfunding. Zo kan iedereen mede-eigenaar worden. Ook de werknemers van Kijkshop kunnen meedoen en die doen dat in grote getalen.