Geloof in het bouwen van een onderneming door partnerships en een 'winning team'

SONY DSC

SONY DSC

Ontmoet de ondernemer achter MotoShare 

Wanneer heb je besloten om te gaan ondernemen en waarom? Het idee ontstond op een stedentrip naar Barcelona. We verbleven in een Airbnb appartement terwijl we onze eigen appartementen verhuurden. Hierdoor konden wij op vakantie, zonder kosten te maken! Gefascineerd door de deeleconomie en de potentie hiervan, zagen we direct de mogelijkheden voor de motorbranche. Voor veel mensen, waaronder medeoprichter Jos, is het rijden van verschillende type motoren juist zo leuk aan motorrijden. Zonder significante kosten te maken, was dit niet mogelijk . Toen we in de cijfers van de markt doken, zagen we bovendien dat motoren delen enorm veel potentie heeft in Nederland en Europa. 25% van alle motoren verandert ieder jaar weer van eigenaar en 55% van de 1,3 miljoen motorrijders in Nederland heeft geen eigen motor meer.

Wat voor een type ondernemer ben je? Ik geloof in het bouwen van een onderneming door partnerships en een ‘winning team’. Zo zijn we zonder überhaupt een website te hebben grote partnerships aangegaan met OHRA en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV). Key spelers in de markt waarmee wij samen deze innovatie wilde brengen.

Een winning team vormen is een kwestie van tijd en aandacht. Wij waren echt opzoek naar mensen met passie voor motorrijden (ons product) en complementaire kennis en ervaring.

Onze software ontwikkelaar vonden wij bijvoorbeeld in onze eigen community tijdens een “ride-out”. Hij bleek 12 jaar ervaring te hebben als software ontwikkelaar en al meerdere online marktplaatsen te hebben ontwikkeld. De perfecte match!  Ook met  de openstaande marketing rol is het, na lang zoeken, uiteindelijk goedgekomen.  Toen zij hoorde waar wij mee bezig waren,  heeft ze direct contact met ons opgenomen. Als fervent motorrijdster en ervaren marketeer vroeg zij zich al af of er al een deelconcept bestond voor motoren

In een paar zinnen, introduceer je start-up

MotoShare is het eerste peer-to-peer platform ter wereld waarop particuliere motoreigenaren hun motor te huur aan kunnen bieden aan andere motorliefhebbers. Zo verbinden we motorliefhebbers zonder eigen motor met motoreigenaren, maar ook motorrijders die eens een andere motor willen rijden. Het deelconcept (zoals we dat kennen van o.a. Peerby , Snappcar en Camptoo) is eigenlijk heel logisch voor de motorindustrie als je alleen al kijkt naar de marktcijfers. Motorbezitters rijden gemiddeld maar 3.000 km per jaar (10/15 dagen). Het gevolg is dat ontelbare motoren de meeste dagen van het jaar staan te stoffen in de garage, terwijl meer dan de helft van de motorrijders niet over een motor beschikt. Dat moet slimmer kunnen!

Waarom is de deeleconomie zo interessant?

PWC publiceerde afgelopen jaar in een uitgebreid rapport dat de omzet uit de deeleconomie de komende 10 jaar telkens met 35% per jaar groeit (vergeleken met 3% voor de rest van de economie).  In totaal gaat het in 2025 om 570 miljard euro tegen 28 miljard euro vandaag.  Een ontzettend  interessante groeimarkt, waar binnen peer2peer transport de voornaamste drijfveer is voor groei (50% per jaar).

Deze groei is mijn inziens te danken aan het efficiënte model dat er aan ten grondslag ligt.   De onderliggende mechanisme dat de deeleconomie mogelijk maakt zijn verbazingwekkend eenvoudig: capaciteit wordt beter benut doordat vraag en aanbod efficiënter bij elkaar gebracht worden. Hiervoor zijn twee ingrediënten, die vandaag de dag met technologie worden mogelijk gemaakt, cruciaal. Een systeem dat vraag en aanbod bij elkaar brengt en vertrouwen, zowel tussen mensen onderling als tussen mensen en de faciliterende organisatie. Iemand die zijn motor aanbiedt via het platform maakt gebruik van de services die het platform biedt (marketing, verzekering en achtergrondchecks van de huurder, etc) en maakt in principe geen kosten. Extreem efficiënt dus!

Beschrijf het verleden, heden en de toekomst van je bedrijf

Op 23 mei 2016 zijn we officieel live gegaan met het platform in samenwerking met OHRA en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging. Sindsdien hebben we een heel mooi seizoen gehad waarin we het business model, de vraag, de schadegevoeligheid en alle marketingkanalen hebben getest.  Toen we op alle aspecten groen licht kregen, hebben we besloten om de volgende stap te nemen en verdere groei in Nederland te realiseren.  Aankomend jaar willen we dan ook alle motorrijders in Nederland bereiken en volume naar het platform brengen. Ook zullen we ons gaan richten op een samenwerking met motormerken. In 2017 starten we met de eerste pilot. Eind 2017 zullen we de eerste stap maken over de grens (België) om vervolgens in 2018 naar een “groter” motorland uit te breiden. De ambitie is om dit platform uit te rollen binnen Europa. Het zou toch fantastisch zijn om een motor direct te kunnen huren bij een Italiaan of Spanjaard?

Wat is de unieke waarde die de service biedt? Huren via MotoShare is op meerdere punten anders dan huren via de traditionele verhuurmarkt.

  • Veel voordeliger

  • Het grootste en meest gevarieerde aanbod van Nederland

  • Mogelijkheid om bij jou in de buurt te huren

  • Erg makkelijk online

  • Persoonlijk contact met andere liefhebbers

Daarnaast besteden we veel aandacht aan een veilige community. Alle gebruikers worden gecheckt op fraude, schade en diefstalverleden door onze verzekeringspartner OHRA. Gebruikers die niet door deze screening komen, worden niet toegelaten op het platform. Daarnaast ben je tijdens de verhuurperiode als huurder en verhuurder beschermd met een all-risk verzekering. Maar ook na de huur zorgen we de dat alles netjes wordt afgehandeld. Met een rating & review-systeem stimuleren we goed gedrag bij beide partijen!

Wat is het hoofddoel van de crowdfunding-campagne?

Met de crowdfundingcampagne halen we geld op voor marketing om zo alle motorrijders in Nederland te bereiken en het aanbod van motoren en huurders te laten groeien!  Het hele management team investeert zelf mee, zodat we bijna al het opgehaalde geld in marketing kunnen stoppen.

Waarom crowdfunding?

Via crowdfunding kunnen we iedereen mee laten investeren in MotoShare.  Zo ook onze eigen gebruikers, partners en de rest van de motor community. Daarnaast geeft crowdfunding ook een mooi marketing-effect, je slaat dus twee vliegen in 1 klap.

Geef 3 hoofdredenen om te investeren in jouw bedrijf?

  1. Allereerst het team. We hebben echt de tijd genomen om een gebalanceerd en multidisciplinair team op te bouwen, die is instaat is om alle belangrijke disciplines succesvol en efficiënt uit te voeren. Hier zijn we ontzettend trots op!

  2. We zijn koploper in een snelgroeiende markt. Dat motoren de deeleconomie ingaan, daar is bij ons geen twijfel over. Het is daarom belangrijk om de eerste te zijn en deze voorsprong te behouden.

  3. Het concept is ontzettend schaalbaar. In Europa hebben we meer dan 19 miljoen motoren, stel dat we daar een 1% van weten te bereiken voor op het platform dan hebben we het al over een gigantisch aantal!

home-page-motoshare-nl

home-page-motoshare-nl