Ontmoet de ondernemers achter de koffie revolutie | Crowdfunding

 Foto door Rob Hilz

Geïnspireerd door de Blue Economy van Gunter Pauli besloten Siemen en Mark 5 jaar geleden hun corporate carrière op te zeggen om Rotterzwam te beginnen. Met Rotterzwam wilden ze koffiedik een betere bestemming geven: Paddenstoelen kweken op koffiedik was het gevolg. Want wist je dat van de koffie die je zet, bijna 100% afval is? Dat is doodzonde. De afgelopen 5 jaar heeft Rotterzwam haar geld verdient met het kweken van zwammen in Blue City in Rotterdam. Maar daar kunnen ze inmiddels niet meer aan de vraag voldoen en daarom is het tijd om op te schalen. Middels een crowdfunding campagne willen ze de benodigde financiering ophalen en investeerders zo de kans geven onderdeel te worden van hun succesvolle circulaire concept. We spraken met de ondernemers achter deze koffie revolutie.

Wanneer hebben jullie besloten te gaan ondernemen en waarom?Wij ondernemen beiden sinds 2009. Maar ergens in 2012 hebben wij onafhankelijk van elkaar [wij kenden elkaar toen nog niet] besloten om op een andere manier te gaan ondernemen. Wij wilden een bijdrage leveren aan een duurzamere samenleving door te doen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in het idee om in januari 2013 Rotterzwam te beginnen.

Wat voor type ondernemer zijn jullie?Er zijn een aantal termen op ons van toepassing als je zoekt naar een categorisering. Wij zien onszelf als blauwe ondernemers, d.w.z. wij zijn geïnspireerd door De Blauwe Economie van Gunter Pauli. Wij geven de voorkeur aan natuurlijke boven technische oplossingen. Wij bouwen geen machines om CO2 af te vangen, wij planten bomen. Wij kopen geen composteermachine, maar zetten wormen in voor dat doel.Wij zien onszelf als sociaal ondernemers, wij zijn o.a. geïnspireerd door de Semco stijl van Ricardo Semler. Dat betekent dat wij geloven dat werknemers in onderling overleg goed in staat zijn om te bepalen wanneer ze wat doen als ze alle relevante informatie hebben. Door deze twee stijlen van ondernemen te combineren creëren wij een onderneming die significante reductie van CO2 realiseert en zelfs komt tot CO2 fixatie.

Introduceer Rotterzwam in een paar zinnen.Rotterzwam gelooft in een samenleving die kringlopen sluit, grondstoffen maximaal benut en meer plantaardige dan dierlijke eiwitten consumeert. Dat doen wij door lokaal, regionaal en internationaal samen te werken om de productie van paddenstoelen op lokale reststromen te stimuleren en vergemakkelijken. De uitkomst is een breed scala aan producten en diensten rond paddenstoelenproductie, bewustwording en (h)eerlijke snacks op basis van plantaardige eiwitten.

Waarom is Rotterzwam zo belangrijk?Naast het feit dat wij actief werken aan voor onze samenleving belangrijke vraagstukken op het gebied van lokale voedselproductie, eiwit transitie en afvalreductie, zorgen wij ook voor een multiplier effect door te werken op basis van open source. Omdat wij onze kennis delen, stellen wij andere ondernemers in staat om elders vergelijkbare impact te maken. Daarnaast werken wij door nationale en internationale lobby ook aan systeem wijzigingen. Zo ligt er bij de provincie Zuid-Holland inmiddels een projectvoorstel om de afval status van koffiedik af te halen. Als dat lukt, kan dat een enorme boost zijn voor ondernemers die koffiedik een nuttige bestemming gaan geven. En dan bedoelen wij niet palletkorrels van maken en verbranden. Verbranden is in alle gevallen de meest laagwaardige manier van verwerken. Wij kiezen voor hoogwaardige verwerking.

Beschrijf het verleden, heden en de toekomst van jullie bedrijf. Wij zijn begonnen in de oude beautysalon in het voormalig Tropicana. Op ons initiatief is dat omgetoverd tot een ecosysteem van ondernemers onder de naam BlueCity. Nu kijken wij naar een opschaling van onze kwekerij in containers elders in de stad. Daarna willen wij middels een nieuw franchise concept gaan uitbreiden in Europa.

Wat maakt jullie product uniek? Dat laat zich het best illustreren mbv onze Growkit. Het concept van paddenstoelen kweken op koffiedik, is niet nieuw. Er zijn meerdere kwekers die dit doen. Er is binnen dit concept echter nauwelijks tot geen innovatie. Iedereen kopieert elkaar. Hieronder zie je een overzicht van de verschillende Growkits die er zijn. Verspreid over de hele wereld kiest ook daar iedereen voor hetzelfde.

Onze Growkit is radicaal anders. Wij geven mensen een emmertje waarmee ze hun eigen koffiedik kunnen omzetten naar paddenstoelen. Bovendien kunnen ze datzelfde emmertje gebruiken om meerdere keren opnieuw te gaan kweken. Datzelfde is ook van toepassing op de manier waarop wij het kweekproces benaderen, het delen van kennis en de aanpak van onze businesscase.

Wat is het hoofddoel van jouw crowdfunding campagne? Wij konden in BlueCity niet meer voldoen naar de vraag naar zwammen. Dus die kwekerij moest groter. In eerste instantie gaan wij een grotere kwekerij neerzetten. Dat concept gaan wij vervolgens uitrollen in de rest van Europa. Wij hebben vanuit BlueCity proof of concept dat wij structureel op enige schaal oesterzwammen kunnen kweken op koffiedik. Met de nieuwe kwekerij willen wij proof of scale laten zien.

Waarom crowdfunding en waarom bij Symbid? Wij hebben reeds drie keer eerder een crowdfunding campagne gedaan. Ondanks het feit dat het veel werk is, heeft dat ons veel opgeleverd. Vooral een sterkere band met onze zwambassadeurs. Nu was de tijd ook rijp om aandelen uit te geven en zo onze investeerders te betrekken bij de bedrijfsvoering. Symbid was het enige platform die dat aanbood. Daarnaast is de backoffice voor zowel de campagne als de investeerders goed verzorgd.

Geef 3 redenen waarom iemand in jouw bedrijf moet investeren

  1. Versnellen van de transitie naar een circulaire samenleving. De overheid wil in 2050 circulair zijn. Gaan wij daar op wachten?

  2. Rotterzwam is ’s lands bekendste paddenstoelenkweker.

  3. Rotterzwam blijft vernieuwen en komt telkens weer als eerste met nieuwe innovaties

Waarom gaan jullie de onderneming tot een succes maken? Wij zijn Rotterzwam begonnen met niets, in de kelder van een voormalig tropisch zwemparadijs met een anti kraak contract met een opzegtermijn van twee weken. Vanuit die situatie hebben wij Rotterzwam opgebouwd en BlueCity geïnitieerd. Op 23 mei 2017 is Rotterzwam getroffen door een brand. Sindsdien werken wij met man en macht aan onze wederopstanding. Door een combinatie van steun van onze zwambassadeurs en zakelijk vernuft, overleven wij al 1 jaar op een zeer beperkte cashflow. Rotterzwam komt terug. Sterker en groter dan voor de brand. Rotterzwam gaat een significante bijdrage leveren aan de circulaire economie. In Rotterdam en de rest van de wereld. Er is in ons hoofd geen twijfel aan onze succesvolle wederopstanding. Waarom dan wel in dat van jou? Rotterzwam gaat #Resprouten.

Doe jij mee? Join the coffee revolution! Bekijk de crowdfunding campagne van Rotterzwam.