Ontmoet de ondernemer achter Airtrotter

Team

Team

Wanneer heb je besloten om te gaan ondernemen en waarom? Toen ik klein was sprak het ondernemen mij al aan, mijn oom en tante hadden een eigen groothandel wat ik helemaal geweldig vond en stiekem de droom had om dit over te nemen. Uiteindelijk ben ik gaan studeren en sprak de creatieve sector mij meer aan. Tijdens mijn studie, Communicatie en Multimedia Design, begon ik als bijbaan met modellenwerk en schreef ik mezelf in als ZZPer bij de Kamer van Koophandel. Dit waren de allereerste stappen als eigen ondernemer. Met deze (bij)baan heb ik inmiddels een groot netwerk opgebouwd en veel vrienden gemaakt in zowel binnen- als buitenland. Wat mij aansprak van dit werk was het feit dat je zelf het product bent wat je probeert te verkopen bij de verschillende bureaus en klanten. Niet alleen de looks spelen daarin mee maar ook het klantcontact en gunfactor. Naast het ‘relatief’ makkelijk geld verdienen sprak het sociale contact mij ook erg aan. Deze werkzaamheden voer ik nog af en toe uit, waardoor ik me volledig kan inzetten voor Airtrotter zonder daar momenteel salaris uit te hoeven halen. Een ideale situatie zou je kunnen zeggen.

Na mijn studie besloten mijn vriendin en ik op wereldreis te gaan. In 8 maanden tijd zijn wij de wereld rond gegaan, van Noord Amerika naar de Cook Eilanden. Vanuit daar naar Nieuw-Zeeland en Australië. Vervolgens een groot gedeelte van Azië waaronder Hong Kong, China, Thailand en Vietnam. Een geweldige ervaring. Na onze wereldreis had ik nog niet de drang om onder een baas te gaan werken. Van hieruit besloot ik dan ook een eigen marketingbureau op te starten. Hier begon het ‘echte’ ondernemen pas, met hulp van freelancers heb ik verschillende creatieve oplossingen bedacht voor onze klanten. Van brand activations, websites, bedrukkingen, flyers tot aan creatieve brainstormsessies.

Na een aantal jaar met veel plezier dit gedaan te hebben kwam er iets groots op mijn pad, namelijk een reis naar Japan. Maar niet alleen de reis naar Japan was iets groots, wat volgde was een pad van irritaties gedurende het boekingsproces. De reis was snel geboekt via een reisbureau, deze gaf ons een A4tje met informatie met bezienswaardigheden. Dat voor een rondreis van drie weken. Vervolgens ben ik zelf gaan uitzoeken wat we het beste overal konden doen, aangezien je met een A4tje met wat tips drie weken niet kan vullen. Daar zat ik dan, met 18 tabbladen open op zoek naar de leukste lijstjes van Tokyo, Kyoto, Hiroshima en noem maar op. Hier ontstond het idee, waarom dit niet allemaal in één overzichtelijke planner gieten wat me zeeën van tijd scheelt en een hoop irritaties. Vervolgens ben ik, na een heerlijke reis naar Japan, verder gaan brainstormen over dit idee. Hier is uiteindelijk Airtrotter uit gekomen, een online reis community waar mensen elkaar helpen en je gemakkelijk een reis van het begin tot het einde kan plannen. Een complete reis, en niet een A4tje voor drie weken reistijd!

Wat voor een type ondernemer ben je? Als ondernemer geloof ik stellig dat de aanhouder wint, doorzettingsvermogen en een goede visie zouden vind ik belangrijk in het ondernemen. Zodra beide aspecten juist zijn heb je grote kans dat de onderneming slaagt. ‘Nee het kan niet’ is geen antwoord, er is altijd een mogelijkheid, altijd wel een oplossing te bedenken. Er zijn genoeg ondernemers die alleen geldtekens in hun ogen hebben staan en alleen daarvoor gaan. Ik denk dat dat een verkeerde insteek is van je eigen bedrijf. Airtrotter voelt aan als mijn eigen kind, die wil ik zien opgroeien en groot en sterk maken. Ik denk dat je het op deze manier het veel langer volhoud dan dat je het idee hebt om snel even te kunnen cashen zonder achterliggende gedachte.

In een paar zinnen, introduceer je start-up Airtrotter is een online reis community waar mensen hun reis dag per dag kunnen inplannen of gebruik kunnen maken van andermans reizen, die ze direct kunnen boeken. Momenteel boek je op verschillende websites je tickets, hotels, appartementen, autohuur, excursies, etc. Daarnaast staat er zoveel informatie over je bestemming verspreid op het internet. Wij noemen dit; versplintering van de markt en information-overload. Alles is momenteel overal te vinden, wat irritaties oplevert bij een reiziger om concreet een reis te kunnen boeken. Wij bieden één platform aan waar alles op te vinden is, inclusief een community die helpt bij het organiseren van je reis, bestaande uit locals, reis-experts en vrienden. Wij simplificeren het gehele boekingsproces.

Waarom is dat zo belangrijk? Voorpret van een vakantie is een belangrijk aspect voor de reiziger. Deze voorpret moet natuurlijk niet omslaan in irritatie omdat men bepaalde informatie niet kan vinden, het te lang duurt voordat ze dit hebben of simpelweg omdat deze er niet is. Het gehele boekingsproces is vaak toch al omslachtig genoeg. Daarnaast is het boeken van losse segmenten vaker goedkoper dan een pakketprijs via een (online)reisbureau. Ook met losse segmenten kan men het zo duur of goedkoop maken als ze willen.

Airtrotter is er voor mensen die graag op reis gaan en alles uit hun reis willen halen, die geen zin hebben om urenlang te zoeken naar de juiste informatie op het internet of in boekjes maar alles op één platform kunnen vinden. Die de gebaande paden af willen gaan maar tevens net die lokale tips en tricks willen weten. Net dat leuke restaurantje willen tegenkomen wat niet in de lokale reisgids staat maar verteld wordt door een local, reis-expert of vriend.

Een andere belangrijke rol die Airtrotter zal gaan vervullen gaat momenteel gepaard met de hype die is ontstaan in Nederland genaamd de Zelfstandige Reis Adviseurs (ZRA). Een ZRA is een freelancer die in opdracht van een consument een volledige reis uitstippelt. Verwacht wordt dat het aantal traditionele reisbureaus zullen afnemen en de ZRA zullen toenemen. Deze hype en specialisme kan gemakkelijk worden doorgevoerd in ons platform.

Beschrijf het verleden, heden en de toekomst van je bedrijf Het idee van Airtrotter is twee jaar geleden ontstaan toen ik samen met mijn vriendin een reis naar Japan had geboekt en daarvoor met pijn en moeite een boekwerk aan informatie voor opzocht. Sindsdien is het idee gaan groeien waarbij de focus zou liggen op de community die elkaar helpt in hun reis-behoeftes. Na een goede voorbereiding waarbij het bedrijfsplan is opgezet en de demo ontwikkeld is, hebben wij vervolgens een uitgebreid marktonderzoek gehouden. Vanuit dit punt zijn wij begonnen aan onze marktvalidatie waarbij we veel positieve feedback hebben ontvangen. De volgende stap was onze crowdfunding campagne die momenteel live is op Symbid. Binnen een week tijd zaten we al op ons streefbedrag van 40.000 euro en is tevens een validatie van de markt. Momenteel hebben we besloten om te gaan overfunden, met de extra funding willen wij direct een tweede affiliate integreren waarbij onze klanten ook vliegtickets kunnen boeken en hebben we een ruimer budget om meer mensen te bereiken met de marketingkanalen die wij gaan inzetten. De eerste stappen zijn al gezet, ons Facebook kanaal groeit en we zijn al in gesprek met webdevelopers voor een eerste versie van ons platform. Daarnaast zijn we met influencers in gesprek die Airtrotter kunnen promoten. We verwachten op deze manier een vliegende start te maken op moment dat we live gaan met ons platform, wat naar verwachting eind Q2 zal zijn van dit jaar. Verdere toekomst is altijd moeilijk te voorspellen, maar met onze werkmentaliteit en inzet willen wij Airtrotter uitbouwen tot een gevestigde naam binnen de reisbranche waar mensen hun inspiratie op doen en hun complete reis boeken met hulp van de community.

Wat is de unieke waarde die de producten bieden? Airtrotter is uniek doordat wij verschillende tools en websites combineren tot één platform. Niet alleen reis inspiratie maar ook het boeken kan makkelijk worden gedaan via ons platform, wij simplificeren het boekingsproces en maken dit direct een stuk leuker en informatiever. Daarnaast hebben wij een uniek concept waarbij locals, reis-experts en vrienden complete reizen kunnen aanbieden in de allereerste reis-marktplaats. Hierdoor wordt de schakel van een reisbureau voor de consument ertussen uit gehaald. Wat ook zal schelen in de kosten bij het boeken van een reis. Complete reizen, die worden aangeboden door andere reizigers, waarbij de reis-expert ook tevens jou kan helpen bij de reis die je wilt ondernemen.

Wat is het hoofddoel van de crowdfunding-campagne? Het hoofddoel van onze crowdfunding-campagne is om funding op te halen ten eerste voor de realisatie van ons product, en ten tweede voor onze marketingcampagne. Ons product zal bestaan uit een minimum viable product (MVP) waarbij mensen gebruik kunnen maken van de dag-per-dag planner en hotels kunnen boeken met onze affiliate booking.com welke geïntegreerd is in ons platform. Daarnaast kan men reizen aanbieden op de premade-trips sectie (de marktplaats waar reizen op zullen staan). Deze worden eerst door geselecteerde users gevuld maar zal op een later tijdstip worden uitgerold voor de crowd. Hierdoor kunnen we de kwaliteit van reizen waarborgen.

Waarom crowdfunding? Wij hebben specifiek voor crowdfunding gekozen in plaats van een angel investor of een venture capitalist. De reden hiervoor is uiteraard vanwege het financiële aspect, maar ook zeker omdat crowdfunding de eerste echte validatie van de markt is. Daarnaast genereer je al bekendheid door het concept voor te leggen aan de crowd. Tevens kan je door middel van crowdfunding een goede band opbouwen met de mensen die geïnteresseerd zijn in het bedrijf en kunnen deze mensen beschouwd worden als ‘ambassadeurs’ van Airtrotter. Hierdoor kan het bedrijf makkelijker groeien zowel in omzet als ideeën.

Geef 3 hoofdredenen om te investeren in jouw bedrijf? De eerste reden is het innovatieve karakter wat onze onderneming draagt. Het unieke concept, de reis-marktplaats, maar ook het simplificeren van het boekingsproces. Momenteel is de markt zodanig versplinterd, iets waar wij op inspringen. Wij lossen een probleem op voor veel reislustige mensen.

De tweede reden is zoals eerder vermeld; de vraag van de markt. Onze consument gaat graag de gebaande paden af maar wil tevens lokale activiteiten ondernemen tijdens hun reis, iets wat wij combineren en aanbieden in onze planner. Wij bieden een platform aan om reizigers in contact met elkaar te laten komen en elkaar helpen in het plannen van hun reis. Daarnaast ook de vraag van de markt om het gehele boekingsproces makkelijker te maken.

De derde reden is omdat wij een goed team hebben met een ijzersterke werkhouding in combinatie met een goed product en strategie. Wij beschouwen Airtrotter als ons eigen kind wat we willen zien opgroeien en sterker maken. Ons kind dat we tot haar 80ste groot willen brengen!