Nog 10 Stappen voor een Succesvolle (Aandelen) Crowdfunding Campagne

"After all, crowdfunding is networking!"

"After all, crowdfunding is networking!"

Als een crowdfunding campagne manager bij Symbid zie ik ondernemers op zoek naar financiering vanuit de crowd dezelfde simpele fouten keer op keer maken. Dus alsjeblieft, hier zijn 10 (extra) stappen naar een crowdfunding succes volgend op het artikel van vorige week: 10 Stappen naar een Succesvolle (Aandelen) Crowdfunding Campagne. Een must-read als je een aandelen crowdfunding campagne op Symbid of ergens anders overweegt te starten!

Persberichten en media aandacht: berichtgeving is de kern

Effectieve media-relaties vereisen een toegewijde aanpak en een oog voor detail, iets waar sommige ondernemers moeite mee hebben. Ondernemers willen te veel delen, met te veel mensen, te vroeg in hun campagne. Het is vaak een totale verspilling van je tijd om hard te werken om je verhaal gepubliceerd te krijgen op het moment dat je campagne nog maar 9% financiering bevat. Maar weinig mensen zonder een persoonlijke connectie met de ondernemer zullen investeren in zo’n vroeg stadium van de crowdfunding campagne. Simpel gezegd, zij zijn er niet zeker van dat het succesvol zal worden en hebben weinig motivatie om te investeren.

Dit betekent niet dat je een kans voorbij moet laten gaan als het op het verkeerde moment komt. Maar, als het mogelijk is, praat met de journalist en probeer een meer geschikt moment in te plannen, link het aan een aankomend evenement of regel een tweede publicatie wanneer je campagne progressie heeft gemaakt.

Heb je een voorkeur voor de grotere titels en nationale kranten? Vaak is dit een stuk minder effectief dan jezelf te richten op een kleinere maar meer specifieke doelgroep, omdat hier de conversie van lezer naar investeerder hier hoger is. Een ander vaak gemaakte fout is het overschatten van de waarde van je eigen bericht zowel voor de media outlet als de lezer. Probeer te denken namens de outlet en de lezer en pas je bericht aan om het zo relevant mogelijk te maken voor hen. Is je industrie recent in het nieuws geweest? Heeft je campagne een verband met een relevant nieuwsbericht? Lost jouw product een probleem op welke men wellicht persoonlijk ervaren of gelezen heeft? Vertel niet gewoon in het algemeen over je crowdfunding campagne, maar laat aan de wereld zien waarom zij geïnteresseerd zouden moeten zijn.  

Communicate, then repeat.

Communicate, then repeat.

Actiepuntkijk om je heen, online en offline, in social media en in de traditionele media. Waar praat iedereen over, waarom wordt het als waardevol gezien, is het een hype of een (lange termijn) trend? Wie zijn het die de berichten lezen en deze verspreiden? Denk aan drie punten die jouw crowdfunding campagne verbinden aan huidige of recente nieuwsberichten en begin je persberichten of media verhalen met deze. Greendaddy deed dit ook, het succesvol activeren van de omgevingsbewuste gemeenschap hier in Nederland door doelgerichte nieuwsberichten en blog posts. 

Blogs: de verhaallijn van jouw crowdfunding campagne

Crowdfunding is nog steeds een relatief nieuw en intrigerend concept voor veel mensen. Door het belang van publiek wordt Crowdfunding van de traditionele financiering onderscheiden, dit kun jij als ondernemer benutten. Schrijf in detail een blog over de ervaringen en obstakels die jij bent tegengekomen. Dit zal je helpen om je mede ondernemers aan je te binden die tenslotte ook vaak zelf investeerders zijn. Daarnaast helpt een blog je ook om online aanwezigheid op te bouwen wat je legitimiteit zal verhogen in de ogen van potentiële investeerders. Schrijven over je campagne laat zien dat je de moed en het vertrouwen hebt om openlijk te praten over de ups en downs bij het verhogen van je kapitaal. Dit zal een persoonlijkere, menselijke connectie creëren tussen jou en je potentiële investeerders. Wie weet zullen ze zelfs meeleven met je situatie.

Je bent niet verplicht om gevoelige informatie te delen, maar je moet wel een context creëren waarin men zich kan verplaatsen in jouw verhaal en dit zou willen delen met anderen. Bovendien ben je niet meer afhankelijk van derde partijen voor het publiceren van je succes, maar houd jij de kaarten in handen met je blog. Daarnaast kun je ook nog je SEO versterken door je blog te koppelen aan je crowdfunding campagne. Geloof me, het schrijven van een blog hoeft niet veel tijd te kosten, het neemt maar een paar minuten in beslag om een blog op te zetten en de meeste posts bestaan uit ongeveer 200-300 woorden.

Actiepuntniet zeker waar je over moet schrijven? Maak een lijst van 10 recente evenementen, problemen of lessen gerelateerd aan je crowdfunding campagne - hoe klein of onbelangrijk het ook lijkt. Verander hier 5 van in aparte verhalen. Leg je emoties in detail uit in elke fase. Mensen zijn tenslotte geïnteresseerd in andere mensen, niet in hoe veel investering je campagne heeft bereikt in de afgelopen week. Tegenwoordig zijn mensen vooral geïnteresseerd in ondernemers, je zult verbaasd zijn over hoe zelfs de meest aardse dingen mensen buiten de ondernemerswereld boeien. Noteer vervolgens elke week, of nog beter elke dag, je grootste les of inzicht, mislukking of succes en hoe dit jouw als een ondernemer liet voelen. Geef je blog een pakkende titel en een afbeelding of twee, en voilà, hier heb je een blogpost.  

Onderschat awards en competities niet: succes leidt tot succes

Donner, crowdfunded on Symbid, receives the Crowd Power Award at Crowdfunding Day

Donner, crowdfunded on Symbid, receives the Crowd Power Award at Crowdfunding Day

Het meest belonende aspect van het winnen van een award of competitie is meestal niet de prijs zelf of de bijbehorende glorie, het zijn de communicatie mogelijkheden rondom het evenement. Awards worden meestal uitgereikt door organisaties met een groot netwerk van volgers over verschillende communicatiekanalen zoals mailings, social media en de pers. Deelnemen aan en/of het winnen van zo'n award of competitie geeft jou een unieke kans om deze kanalen te kunnen gebruiken. Of je nou mee concurreert namens je crowdfunding campagne of jouw bedrijf zelf is irrelevant. Jouw campagne zou een terugkerend thema moeten zijn in elke media mogelijkheid en dankwoord.

Wees niet bang om je campagne op elk moment te pushen, vooral tijdens netwerken of presenteren op een gerelateerd evenement. Mensen zullen meer open staan voor je campagne als je participeert in een award of competitie, beschouw het als een bewijs van kwaliteit of proof of concept.

Actiepunt:zoek online en vraag rond voor relevante competities en awards die plaats zullen vinden tijdens jouw crowdfunding campagne. Bedenk dat veel inschrijvingsprocedures hetzelfde zijn, dus hopelijk kun je keer op keer dezelfde inschrijving gebruiken. Schrijf je met dit in gedachten voor zo veel mogelijk in, ongeacht je kansen op winnen. Je doet dit voor de aandacht, niet voor een fles champagne of boeket bloemen. Het genomineerd krijgen van jezelf maakt het mogelijk dat je mee kan liften op de social media en legitimiteit van de organisatie die het organiseert, laat staan wat de invloed van het winnen zelf zal zijn. Je deelname vermelden is een onfeilbare manier om je reputatie onder je eigen netwerk ook te versterken. 

Flyers en promotiemateriaal zijn nog steeds van groot belang

Te vaak zie ik nog ondernemers die zich focussen op de voorbereiding van digitaal kapitaal aantrekken -een professionele marketing video, eersteklas SEO en een aangrijpende online media aanwezigheid - en dan op een evenement aankomen met 5 jaar oude visitekaartjes. Ja, het werkelijke investeringsproces kan dan wel online plaatsvinden, maar veel potentiële investeerders zullen nog in een offline omgeving overgehaald moeten worden voordat ze zich gaan inzetten. Ontwerpen, printen en het uitgeven van een reeks speciale visitekaartjes, flyers en brochures is nu goedkoper dan ooit tevoren, nadat je contact hebt gemaakt op een evenement is dit een geweldige manier om mensen te stimuleren om actie te ondernemen op een later moment. Je mag dan wel een duidelijke en aansprekende sales pitch hebben gegeven aan - of genetwerkt hebben met - een kamer vol potentiële investeerders, maar al die moeite betekend vrij weinig tenzij zij vertrekken met een stukje van je campagne in hun zak. Simpel gezegd, het behouden van een sterke offline aanwezigheid is de sleutel tot het opbouwen van legitimiteit rondom je campagne.

Actiepunt: denk aan alle soorten tastbare promotie materialen die je achter kunt laten bij evenementen en waarmee je jezelf zou kunnen differentiëren van anderen. Ben je actief in de voedsel of horeca industrie? Print dan bijvoorbeeld een paar gepersonaliseerde bierviltjes of zakdoekjes uit met een link naar je campagne en een call-to-action, zoals het bieden van de kans om een krat bier te winnen. Het is veel waarschijnlijker dat consumenten zullen investeren in jouw campagne omdat ze je service waarderen. Als je netwerken serieus neemt, print dan visitekaartjes speciaal voor je campagne. 

Verander bestaande producten en diensten in een andere promotie mogelijkheid

Denk aan consumenten alsof het warme investeerder-leads zijn. Wees niet bang om elk contact moment met consumenten te benutten voor je campagne, consumenten vormen vaak een groot deel van de investeerders in crowdfunding campagnes! Overweeg om speciale edities te maken van je product of, als je een online winkel hebt, biedt een gratis aandeel in jouw bedrijf aan bij een product (of vice versa) om je consumenten echt zo ver te krijgen om te investeren.

Beloon grotere investeringen met unieke producten en biedt geschenken aan investeerders die jou refereren aan een andere investeerder. Je moet creatief zijn, als jouw product nog niet beschikbaar is op de markt, beloof dan aan je investeerders dat zij het als eerste zullen ontvangen. Bedrijven bij Kickstarter doen al jaren met succes aan deze vorm van voorverkoop. Als jouw product te duur is om regelmatig weg te geven, organiseer dan een competitie waarbij de omvang van een investering in relatie staat tot de kans van winnen. Het perfecte voorbeeld hier van is Van.eko, dit bedrijf biedt de kans op het winnen van een exclusieve, speciale editie van hun Be.e scooter (die €6700 waard is!). Met zo'n mooi product als prijs is het geen verrassing dat de ondernemer, Vaniek Colenbrander, goed op weg is naar een crowdfunding succes.

Actiepunt:Plan dit zorgvuldig. Breng alle momenten waarop je contact hebt met consumenten in kaart: e-mails van consumentensupport, automatische bestellingsbevestigingen, track-and-trace berichten, vragen via social media. Elk moment waarop je verbonden bent met een klant is een nieuwe mogelijkheid om je crowdfunding campagne te promoten. 

Investeerders zijn de perfecte campagne ambassadeurs!

If only it was that simple

If only it was that simple

Netwerken is cruciaal voor het crowdfunding succes maar, snel genoeg zul je zien dat er een limiet is aan jouw netwerk. De oplossing? Het eerste het beste volgende netwerk aanboren dat beschikbaar is: dat van je investeerders! Het is zeer waarschijnlijk dat zij vrienden zijn met andere gelijkgestemde investeerders die naar hun aanbevelingen zullen luisteren. Bovendien willen je investeerders dat je campagne een succes wordt. Focus op 'recruit-a-friend' initiatieven om dit soort acties aan te moedigen. Voorbeelden hiervan zijn het aanbieden van extra aandelen aan investeerders die andere investeerders binnenhalen of het belonen van de investeerder die het meest effectief is in het promoten van jouw campagne met een unieke award of prijs. Laat je investeerders zich nodig en speciaal voelen, daar gaat het om. Ga niet smeken, maar wees ook niet bang om voor hulp te vragen. Investeerders vinden het meestal fijn om betrokken te zijn bij ambitieuze ondernemers en zullen het waarderen dat je niet te koppig bent om voor assistentie te vragen. Natuurlijk kun je hetzelfde doen met je vrienden op een minder formele manier.

Actiepunt:verplaats je in de schoenen van je doelgroep investeerders. Wat is er nodig om hen te activeren jouw crowdfunding campagne te promoten in hun eigen netwerk? Is het een e-mail die zij kunnen doorsturen? Een link op social media? Een unieke beloning, het vroegtijdig ontvangen van je product of een gratis aandeel in jouw bedrijf? Voor veel vermogende investeerders met aanzienlijke invloed en een groot, relevant netwerk kun je overwegen om een persoonlijke meeting te organiseren waarin zij jou kunnen leren kennen - wellicht bieden zij hulp aan zonder dat je er om hebt moeten vragen. Help je investeerders het makkelijker te maken om jou te helpen. Doe dit door de soort berichten en social media kanalen in kaart te brengen die nodig zouden kunnen zijn om de netwerken van de investeerders te activeren. 

SEO and SEA: optimaliseer je campagne met search engine optimisation

SEO: crucial in modern business

SEO: crucial in modern business

Gevonden worden door Google, dat is waar het allemaal om gaat en dit geldt zowel voor je bedrijf als je campagne. Als je er van uit gaat dat dit vanzelf gebeurt, zonder strategie of enige moeite vanuit jou, begin dan hier. In een zeer competitieve online wereld is het opzetten van een website en het creëren van enkele social media accounts niet genoeg. Je moet het zo makkelijk mogelijk maken voor mensen om jouw crowdfunding campagne te vinden. Je zou tenslotte een goed bedrijfsmodel, sterke ROI en een effectieve branding kunnen hebben, maar als alleen je hechte netwerk van familie en vrienden het zien maakt dit allemaal niet meer uit.

Sommige startup ondernemers die van plan zijn om een bedrijf op te richten door middel van crowdfunding hebben jammer genoeg geen website. Je website aan je campagne linken zou een standaard onderdeel van je SEO moeten zijn als het gaat om crowdfunding. Desalniettemin is het niet hebben van een website geen excuus om SEO volledig te negeren. Focus je SEO inspanningen op de campagne pagina zelf. Stel de kernwoorden voor je campagne - woorden waar potentiële investeerders waarschijnlijk op zullen zoeken - en gebruik deze woorden in je titels, kopjes, afbeeldingen tags, meta titel en omschrijving, URL, etc. Optimaliseer al je online profielen voor jouw campagne, inclusief social media. Als je wel je eigen website hebt - zo niet dan zou het opzetten van een Wordpress site je hoogste prioriteit moeten zijn - zorg dan dat je een pagina toewijdt aan je campagne. Leg op deze pagina de voordelen van het investeren in jouw bedrijf uit en link deze aan je crowdfunding campagne pagina. Maak de content van deze pagina vergelijkbaar aan die van je campagne pagina zodat zoekmachines je er makkelijk tussenuit pakken. Echter, dupliceer content niet! Google houdt hier niet van en zal je er voor straffen.

Actiepunt: maak een lijst van je online profielen: website, Facebook, LinkedIn, Twitter, Google+ en alle andere persoonlijke en bedrijfspagina's op het internet. Zijn ze op jouw campagne gericht? Waarschijnlijk niet, verander dat! Voeg links naar jouw campagne toe op opvallende locaties, met een toevoeging van een sterke call-to-action. Gebruik de gratis Google AdWords Keyword Planner om de relevante kernwoorden van jouw campagne te bepalen en om jouw pagina's hiernaar te optimaliseren. Hoe je meer traffic naar je campagne krijgt en enkele SEO tips kun je hier lezen. Kijk voor inspiratie naar de crowdfunding campagne van StoreCorporation, uitgevoerd door SEO expert Jaap Krijgsman. Zij gebruikten "StoreCorporation Crowdfunding" als de meta titel van hun campagne pagina en creëerden profielen op andere websites die SEO verbeteren zoalsCrunchBase, al deze profielen waren gelinkt aan hun campagne. 

Perks: Niet alleen voor consumenten producten

Veel ondernemers geloven dat "perks" - exclusieve deals en aanbiedingen die niet beschikbaar zijn op de markt - alleen relevant zijn als jouw klant een privaatconsument is, wij zijn het daar niet mee eens. Het aanbieden van 'het laatste nieuws en de laatste inzichten in onze industrie via onze exclusieve investeerders mail' aan investeerders is net zo perk-waardig als een gratis product. Je kunt ook overwegen om 'een speciale editie van een boek waarin wordt uitgelegd wie we zijn en wat onze visie binnen het bedrijf is' of 'een exclusieve uitnodiging voor onze gave crowdfunding kick-off party' aan te bieden. Dit zijn allemaal geweldige manieren om extra contact momenten te veranderen in perks die exclusief en uniek voelen. Andere voorbeelden van perks zijn persoonlijke meetings en masterclasses, deze zijn ook nog eens betekenisvoller dan een weggevertje.

Investeerders verkiezen vaak perks die een persoonlijke connectie met de ondernemer of het bedrijf vaststellen boven een product. Dit laat hen deel van iets voelen, in tegenstelling tot het zijn van gewoon een andere klant.

Van.eko offered investors a chance to win their famous Be.e scooter

Van.eko offered investors a chance to win their famous Be.e scooter

Actiepunt:denk aan 10 perks die algemeen van aard zijn en bij elke campagne zou passen. Richt vervolgens de content van de perk op jouw crowdfunding campagne. Welke specifieke kennis hebben je founders of teamleden? Kan dit vertaald worden in een e-book, webcast of masterclass? Vergeet niet dat je investeerders voornamelijk in een vergelijkbaar bedrijf of beroep betrokken zullen zijn als de jouwe - welke inzichten kun je delen die zij echt zullen waarderen?

Email footers kunnen alle ontvangers veranderen in een potentiële investeerder!

Bijna de helft van de Nederlandse populatie gebruikt email als hun primaire communicatiemiddel, veel meer dan Facebook of Whatsapp. Met andere woorden: email is een extreem waardevolle communicatietool en kan veranderd worden in een andere methode om investeerders aan te trekken voor jouw crowdfunding campagne.

Zorg dat je jouw campagne niet kort ergens vermeld! Laat het opvallen met een unieke (maar niet over-de-top) stijl. Voeg een korte zin toe die uitlegt wat er in zit voor investeerders en waarom zij liever vandaag moeten investeren dan volgende week - je kunt dit ook verbinden aan een perk of promotie. Vermeld ook je grootste meest recente succes, zoals een award of een vermelding in een bekende mediatitel.

Actiepunt:Pas het volgende bericht aan: "Bedrijf X is aan het crowdfunden! Met al 35% van het benodigde kapitaal opgehaald in maar een paar weken gaat het snel, dus doe nu snel met ons mee! Iedereen kan investeren vanaf €20, bij investeringen van €200 of hoger ontvang je Product X gratis van ons. Check onze campagne nu!"

  1. Activeer partners: 1 + 1 = 3

Networking in action!

Networking in action!

De meeste ondernemers vergeten simpelweg om uit te reiken naar een groep met veel activatie kracht: hun zakenpartners! je bent vast bedrijven, organisaties en consumentengroepen tegengekomen waarvan je kunt vertrouwen dat ze je zullen helpen als je hen nodig hebt. Wees niet bang om voor hulp te vragen bij het onder de aandacht brengen van jouw campagne. Nog beter, bedenk wat je in ruil voor hen kan doen. Klanten kun je een uniek extraatje aanbieden. Met B2B contracten kun je overwegen om je eigen communicatiekanalen in ruil aan te bieden of zelfs freelance werk. Als je kantoor gevestigd is in een ondernemerschap centrum of binnen een zakelijke gemeenschap, wordt dan vrienden met hun marketing afdeling en vraag om gratis advertentieruimte in hun mailings of ergens anders.

Actiepunt:laat je ondernemers ego los! In het krijt staan bij andere mensen is OK, zolang je maar weet dat je de gunst in de toekomst terug kan doen. Maak een lijst van contact personen in organisaties, media kanalen en events die mogelijk nuttig kunnen zijn voor jouw crowdfunding campagne. Maak een andere lijst van al je zakenpartners in het verleden en heden. Neem contact met deze mensen op en, na hen voor hun hulp te vragen om jouw campagne te promoten (push voor een datum en tijd), laat je eerste lijst aan hen zien om te kijken of deze contactpersonen in hun netwerk zitten. Crowdfunding is tenslotte netwerken!

Heb je alle 20 stappen hier en in het vorige artikel uitgevoerd? Neem contact op met een van onze crowdfunding experts of 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief