Hoe schrijf ik een pakkende crowdfunding pitch: Tips & Tricks

Pitch schrijven

Pitch schrijven

Om de aandacht van investeerders te grijpen moet je in staat zijn een super pakkende pitch neer te zetten. Aangezien het schrijven van zo een pakkende pitch waarschijnlijk niet iets is wat je dagelijks doet, heeft ons ervaren team de meest succesvolle aandelen campagnes van de afgelopen jaren goed bestudeerd om jou te kunnen voorzien van de beste tips & tricks.

Voordat je begint met het schrijven van je pitch moet je goed nadenken over wat je precies gaat vertellen. Bedenk: wat is er nou zo speciaal aan mijn bedrijf/product? Waarom moet men mijn verhaal lezen en vooral: wat maakt het waard om te investeren?

Hoe ‘lezen’ investeerders je pitch pagina?

De meeste investeerders Kijken, Lezen, Scannen, Skippen:

 1. Kijken eerst naar je pitchvideo: ca. 2-3 minuten toegewijde aandacht, makkelijkste manier om informatie op te nemen en een eerste indruk te genereren. Leidt vaak ook al tot een emotionele/ onderbewuste beslissing;

 2. Lezen: 1-2 zinnen waarin ze echt energie steken;

 3. Scannen: snelle zoektocht naar interessante feiten over jouw investeringsvoorstel. Zoektocht naar bevestiging/ ontkrachting van hun initiële oordeel;

 4. Skippen: de rest. Natuurlijk kijken ze ook naar de rest van je business plan, maar alleen de onderdelen die zij interessant vinden, waaronder de financiële documenten. Echter verschilt het per individu waar zij het liefst op letten, en dit is dan soms ook lastig in te schatten;

De twee beste tips die we je kunnen meegeven bij het schrijven van je pitch:

 • Wees helder, concreet en enthousiast!

 • Houd in gedachte dat je het verhaal vertelt aan iemand die NIETS van jouw bedrijf of product weet.

Als ondernemer zit je vaak zo diep in je eigen materie, dat je gemakkelijk aannames doet. En deze aannames zijn lang niet altijd duidelijk voor de investeerders. Zorg er dus voor dat je elke aanname toelicht, wat voor jou vanzelfsprekend is hoeft voor een investeerder helemaal niet zo vanzelfsprekend te zijn.

Hieronder vind je enkele voorbeelden:

 • Jouw product is geen “oplossing die binnen meerdere industrieën kan worden toegepast”, maar een “veelzijdige oplossing waar meer dan vijf doelgroepen in maar liefst drie industrieën tot wel 35% tijd mee kunnen besparen: iedere dag!”

 • Jouw team is niet “van alle markten thuis”; “Het <Bedrijfsnaam>-team is een gezonde mix van verschillende leeftijden, achtergronden, specialiteiten, brengt een kritische blik, enthousiasme en kennis van de industrie. En brengt deze in de perfecte verhouding samen!”

 • Je vraagt een investeerder niet om “ook mee te doen”, maar je vertelt dat “dit een eenmalige kans is om in te stappen in het meeste vooruitstrevende IT bedrijf met bovendien een rendement van 30% binnen jaar één, en deelname aan de Kickoff Party bij een investering van €600 of meer. Doe dus nu mee!

Titel & Teaser

De titel en ‘teaser’ van je pitch zijn ontzettend belangrijk. Naast de header afbeelding zijn de titel en teaser (het stukje tekst dat onder de titel staat) het eerste dat de investeerder ziet en bekijkt. Deze kunnen al bepalend zijn voor de investeerder m.b.t. de keuze of hij/zij de pitch verder gaat lezen. Probeer dus overtuigend, kort en krachtig te zijn in je titel en teaser. Titels als “revolutie in de horeca-branche” zonder een bewijs van deze revolutie, of “einde aan tijdsverspilling” zeggen de meeste investeerders niks en zullen dus niet worden aangeklikt.

Waaraan voldoet een goede titel? Je hebt maar een beperkt aantal tekens, dit betekent dat je wordt gedwongen om je

product of dienst kort en krachtig te omschrijven.

 • Als jouw productnaam erg pakkend is, kun je ervoor kiezen deze als titel te gebruiken. Een groot Kickstarter succes was bijvoorbeeld het kaartspel ‘Exploding Kitties’. Die naam grijpt gelijk de aandacht.

 • Zo niet gebruik dan in de titel je merknaam + belangrijkste USP (voorbeeld: “Nike – Nr.1 in sportkleding”);

 • Heeft jouw product al iets benoemingswaardigs bereikt, probeer dit te laten terugkomen. Een voorbeeld hiervan is; “Award-Winning Social Software”.

Waaraan voldoet een goede teaser?

 • Wees concreet > “veel efficiënter” betekent niks

 • Je moet je bedrijf in één zin kunnen uitleggen. We weten dat dit lastig is, dus wat moet er in die zin staan?: Welk probleem je oplost, voor wie en met welk product.

 • Geef in de teaser aan wat er al bereikt is. Zijn er al investeerders? Zijn er al klanten? Bestaan jullie al jaren? Kortom: waarom moet een investeerder kijken naar jouw pitch?

 • Maak gebruik van woorden als ‘uniek’, ‘eerste’, ‘enige’, ‘de mooiste’, ‘duurzaam’, ‘alternatief voor ...’

Samenvatting

Herinnering: Houd bij het schrijven van je pitch in gedachten dat je de pitch schrijft voor een investeerder en niet zozeer voor een klant.

Je pitch begint met de samenvatting. Hierin vertel je over het product, de USP’s, het verdienmodel, wat er tot nu toe bereikt is, waar het geld voor gebruikt gaat worden en wat er voor de investeerder in zit.

Een sterk verhaal is een verhaal dat aansluit op de belevingswereld van mensen. Begin je pitch daarom altijd met het aankaarten van het probleem dat jouw product of dienst oplost.

Let op, dit is slechts de samenvatting! Houdt het dus kort en krachtig. De uitgebreide uitleg komt later in de pitch.

Unique Selling Points

Benoem jouw USP’s in bulletpoints. Som kort en krachtig op wat jouw bedrijf/product uniek maakt en eruit laat springen. Er worden vaak fouten gemaakt met het omschrijven van de USP’s. Veel producten zijn ‘sneller’, ‘mooier’ of ‘efficiënter’ dan hun concurrent. Dit zijn geen USP’s.

Beeld jezelf in als de investeerder. Stel je bijvoorbeeld voor dat jij aan iemand vraagt: “Wat is er zo uniek aan jouw product”, en je krijgt een antwoordt dat klinkt als: “Het is uniek” of “Het is efficiënter dan het product van Concurrent X”, dan weet je eigenlijk nog niks en haak je af. Toch? “Meer” van iets, is geen USP.

Hoe formuleer je je USP’s dan wel?

 • Schrijf al je USP’s op;

 • Maak deze specifiek en concreet:

 1. Sneller: hoeveel sneller?

 2. Uniek: wat heb je dan wat die ander niet heeft?

 3. Efficiënter: hoeveel tijd/geld levert het me op/ bespaart het me?

 4. De enige: welke eigenschap in het bijzonder hebben jullie als enige? o Mooier: zegt wie/ blijkt waaruit?

 5. Beter: dit is nooit een USP. “Beter” is de opsomming van de bovengenoemde specificaties. “Ons bedrijf is beter omdat...<USP>”

FOUT: “ProductABC is meerdere malen sneller dan normaal vanwege de vele testen die we hebben gedaan en bespaart dus tijd!”

GOED: o ProductABC is tot wel 14x sneller; o ProductABC levert hierdoor ruim 50 minuten extra rusttijd op! o ProductABC heeft 3 testrondes doorlopen

Tot nu toe bereikt

Dit onderdeel fungeert als ‘bewijs’ dat jij als ondernemer resultaat weet te bereiken. Grotere investeerders weten dat veel bedrijven stuklopen omdat de oprichters niet sterk zijn in de uitvoering. Bewijs aanleveren voor je daadkracht is dus belangrijk.

Denk hierbij niet te moeilijk. Veel ondernemers denken namelijk dat ze nog niet zo veel hebben bereikt of dat hetgeen dat ze wel hebben, niet zo bijzonder is: “iedereen heeft toch bezoekers op zijn site?”. Hier een aantal zaken die je kunt aanvoeren als “succes”:

 • Aantal jaren dat de onderneming bestaat

 • Omzet

 • Een team van <AANTAL> (deeltijd) mensen met ervaring in <...> ;

 • Een (kleine) adviesraad van <AANTAL> mensen of business mentor;

 • Deelname aan broedplaatsen voor Start-Ups (incubators), Accelerators of andere business development trainingen;

 • Publicaties, ook al is het er maar één, is het online of is het in regionale blad: het toont nog steeds aan dat autoriteiten (de media) hebben besloten dat je bedrijf de moeite waard is om te vermelden;

 • Bezoekers op de website of volgers/likes via social media;

 • Prijzen/onderscheidingen die je als ondernemer in het verleden hebt gewonnen, of die je bedrijf al toegewezen heeft gekregen.

Voor de investeerders

Omschrijf helder wat investeerders kunnen verwachten. Ondernemers hebben het vaak over ‘een mooi rendement’, omdat ze het of niet denken te weten of omdat het “toch al in de Aandeelhoudersovereenkomst staat”. Investeerders willen echter

direct zien wat ze krijgen voor hun investering. Dit kan je zelfs als een zeer sterk marketinginstrument inzetten.

Voorbeelden:

 • Wij verwachten investeerders over 3 jaar een waardevermeerdering van 100% van hun aandelen aan te kunnen bieden. Dat houdt in dat als je nu €200 investeert, dit over 3 jaar €600 waard is!

 • Wij bieden, naast aandelen, investeerders vanaf €60 ons speciale boek <Titel> aan geschreven door oprichter <Naam>;

 • Iedereen die minimaal €400 investeert inkrijgt exclusief toegang tot onze Kickoff Party;

 • Iedereen die €800 inlegt krijgt 50% korting op <Productnaam> en is welkom op onze Kickoff party;

 • Iedereen die €2.000 of meer inlegt is welkom op onze Kickoff Party, krijgt een gratis testpakket <Productnaam> en krijgt 5% levenslange korting op al zijn vervolg aankopen!

Risico’s

Mensen snappen dat er risico’s verbonden zijn aan investeren, en dit vinden zij ook helemaal niet erg. Wel vinden zij het belangrijk om vooraf te weten wat deze risico’s zijn. Jij als ondernemer weet als geen ander wat de risico’s zijn van jouw bedrijf, en het is dus ook belangrijk deze te benoemen in jouw verhaal. Wees hier zo eerlijk en concreet mogelijk. Wat gebeurd er bijvoorbeeld als jullie jullie prognoses niet halen? Wat gebeurd er als een vervolg financiering niet binnengehaald word? Wat gebeurd er als jullie concurrenten sneller groeien dan jullie? Etc.

Voorbeelden van goede risico beschrijvingen:

 • Het belangrijkste risico van deze investering is dat China de grenzen sluit voor kaas. Gelet op de propaganda die momenteel wordt gemaakt door de Chinese overheid voor zuivel en het feit dat de Chinese zuivelindustrie de komende jaren niet in staat zal zijn om invulling te geven aan de vraag naar zuivel is de kans klein dat de Chinese overheid de grenzen zal sluiten.

 • There is no awareness for non slip safety socks in the market. To make consumers embrace the product Ockyz will have to put a lot of effort to create awareness and open up the market.

 • Er bestaan al een aantal concurrenten (eerder genoemd), maar die zijn nog niet actief in het snelgroeiende marktsegment die JOHAN beoogd. Het is echter een kwestie van tijd voordat andere partijen zich hier ook in gaan begeven, dus snelheid is geboden.

 • Een van de risico's is dat we niet het aantal seats weten te realiseren of voor een lagere gemiddelde prijs, waardoor de omzet achterblijft. Een groot deel van onze kosten is variabel en groeit mee met het bedrijf. Als de omzet achterblijft, kunnen we onze kosten in de hand houden.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief