Hoe Hoodhunt de Nederlandse huizenmarkt op gaat schudden | Crowdfunding

3 weken geleden startte Hoodhunt met de crowdfunding campagne bij Symbid. Het platform van Hoodhunt brengt potentiële kopers transparant in beeld voor woningeigenaren. Woningzoekers geven op de digitale kaart aan in welke buurt ze op zoek zijn naar een koopwoning en wat hun wensen en mogelijkheden zijn. Hierdoor vinden koper en verkoper elkaar eenvoudig op één platform, zonder tussenkomst van een makelaar. Hoodhunt is volledig ontwikkeld en wil via de crowdfunding campagne de benodigde financiering ophalen voor de uitrol. In korte tijd werd het minimale doelbedrag van €100.000 behaald, maar de campagne loopt door om sneller te kunnen groeien. De hoogste tijd om Erwin de Wekker, oprichter van Hoodhunt te vragen hoe hij op dit idee kwam en wat zijn plannen zijn voor de toekomst

Hoe zijn jullie op het idee gekomen van Hoodhunt? Wij (Manon, ik, en onze 2 jongens) hebben langere tijd in een appartement in Amsterdam gewoond. Vanwege het gebrek aan buitenspeelmogelijkheden waren we al een tijdje op zoek naar een woning in een kindvriendelijke wijk. Vlak buiten het centrum van Amsterdam vonden we de perfecte buurt. Maar wat bleek? Er stond niets te koop. De dagelijkse zoektocht op Funda en andere sites leverde niets op, evenmin als het contact met makelaars.

De enige uitweg was om old school briefjes door de brievenbus te gooien. En dat hielp. Want diezelfde avond kwamen de eerste reacties van bewoners binnen. Sommige bewoners gaven tips over buren die misschien wilden verkopen, anderen speelden met de gedachte hun huis zelf aan te bieden. De week erop ontvingen we nog meer enthousiaste reacties. Het werd ons duidelijk dat bewoners gecharmeerd waren dat wij zo graag in hun wijk wilden wonen. Uiteindelijk heeft onze actie maar liefst 8 bezichtigingen opgeleverd. Op 2 woningen hebben we geboden. En één van deze woningen hebben we gekocht, verbouwd en tot ons thuis gemaakt! :)

Dit persoonlijke succes is natuurlijk erg leuk maar het heeft me ook aan het denken gezet. Het is me duidelijk geworden dat er veel meer potentie in de koopwoningmarkt aanwezig is zonder dat dit aan de oppervlakte zichtbaar is. Veel potentiële kopers en verkopers weten elkaar niet goed te vinden. En dat is zonde. Want behalve dat het ongewenst is voor beide partijen heeft het óók een negatief effect op onze economie.

Er blijkt een grote groep mensen te zijn die wél willen verkopen, maar hun woning niet te koop hebben staan. In veel gevallen omdat ze zelf opzoek zijn naar een andree koopwoning maar er spelen ook andere zaken. Zoals het selecteren van de juiste makelaar, het opknappen van de woning, foto’s maken voor de verkoop, enz. Het is veel gedoe en niet leuk. Daarom stellen mensen uit. De briefjes-actie gaf de woningeigenaren de mogelijkheid de markt af te tasten zonder tijd en kosten te maken. En om direct in zee te gaan met een potentiële koper die al overtuigd was van de buurt en die een marktconforme prijs biedt.

Het succes van de briefjes-actie heeft mij overtuigd om tijd en energie te steken in het opschalen en verbeteren van dit principe. Alle partijen profiteren daarvan. Het past naar mijn idee ook niet meer bij deze tijd dat vraag en aanbod op de woningmarkt elkaar niet goed kunnen vinden zonder het inschakelen van (dure) makelaars. Dat moet makkelijker en goedkoper kunnen. Het is tijd voor verandering.

Hoe groot is het probleem dat je omschrijft? Heel groot, het blijkt dat van de 4.3 miljoen Nederlandse huishoudens met een koopwoning 1.3 miljoen concrete verhuisplannen hebben. Deze groep is echter niet zichtbaar voor de markt. De markt zit op slot, potentiële kopers hebben moeite om een huis te vinden en als ze wat vinden moeten ze direct beslissen. Dat kan toch niet met zo'n grote aankoop?!

Hoodhunt geeft de mensen - kopers en verkopers - meer tijd. Meer tijd om zichtbaar te zijn, meer tijd om te onderzoeken en meer tijd om te beslissen. Hoodhunt brengt de grote groep mensen met verhuisplannen in beeld. Woningeigenaren die in de nabije toekomst hun woning wél willen verkopen - maar niet toe zijn aan een strak en definitief verkoopschema omdat ze zelf nog op zoek zijn - krijgen een podium. Want zij zijn zeer interessant voor potentiële kopers en andersom, maar tot op heden onzichtbaar.

Daarnaast brengt Hoodhunt potentiële kopers in beeld voor woningeigenaren. Hoodhunt geeft hen een gezicht, vertelt hun verhaal en maakt ze menselijk. Wie zijn deze kopers en wat bieden ze? Waarom willen ze precies in deze buurt wonen? Zitten er potentiële kopers tussen die qua timing van verhuizen perfect aansluiten? Wie willen de houten vloer overnemen en wie zijn bereid daarvoor te betalen? Dit zijn zaken waar de huidige woningmarkt vaak aan voorbij vliegt door de hoge snelheid. Binnen een paar uur beslissen is helaas geen uitzondering meer voor de grootste aankoop in een mensenleven. Hoodhunt geeft mensen meer tijd.

Wat zijn de plannen voor de toekomst van Hoodhunt? We willen eerst groeien in Nederland, maar daarna ook snel naar het buitenland. Want er zijn veel markten waar grote kansen liggen. De investering van €100.000 wordt voor het grootste deel ingezet voor marketing en sales. Hiermee zal Hoodhunt snel haar onderscheidende waarde bekend maken in Nederland. Door de laagdrempelige instap (gratis plaatsen woonwensen / koopwoning) kan Hoodhunt snel groeien. Mocht de crowdfunding een groot succes zijn en het minimale doelbedrag van €100.000 overschreden worden dan zal dit ingezet worden om de groei te versnellen. Hoodhunt moet een platform worden waar niet alleen vraag en aanbod bij elkaar gebracht worden maar waar mensen ook hulp krijgen bij alle andere vragen rondom wonen. Voor de toekomst zien we ook mogelijkheden om de  huurmarkt en kantoormarkt  te betreden. Genoeg kansen dus!

Wat maakt het team van Hoodhunt zo sterk? De kern van Hoodhunt bestaat uit een team van ervaren ontwerpers en ontwikkelaars. Vanaf de start vormt digitaal design bureau Unc Inc de creatieve en technische basis van Hoodhunt. Daar waar de meeste startups het moeten doen met een founder en in veel gevallen slechts één technische co-founder, heeft Hoodhunt de beschikking over een groot team die alle expertise en ervaring in huis heeft.

Dit betekent dat Hoodhunt een schat aan kennis en ervaring heeft op het gebied van strategie, visueel ontwerp, front- en backend development, app development en content productie. Dat is goed terug zien in de kwaliteit van het Hoodhunt platform. En uiteraard enorm belangrijk bij de geplande internationale groei.

Hoe reageren jullie klanten? Woningzoekers zijn enorm enthousiast over de nieuwe kansen die Hoodhunt biedt op de woningmarkt. Je kunt dankzij Hoodhunt gevonden worden door de juiste woningeigenaren met verhuisplannen. Uit jouw favoriete buurt! En woningeigenaren zijn vooral blij met de gratis exposure die hoodhunt biedt voor de verkoop van de woning.

Waarom hebben jullie voor crowdfunding gekozen Hoodunt is een platform van en voor de mensen. Daarom past crowdfunding enorm goed bij Hoodhunt. Naast het financiële aspect halen we zo ook goed ambassadeurs naar binnen. Zo is er al een sponsoring voor Parijs -Dakar in 2019 aangeboden. Supergaaf.

Bekijk hier de crowdfunding campagne van Hoodhunt