Hoe bouw je een betere bedrijfscultuur zoals Zappos

slider-12.jpg

Zappos CEO Tony Hsieh: practice what you preach Recent is er veel aandacht gegeven aan bedrijfscultuur, vooral wanneer het aankomt op startups. Het heeft zelfs zijn eigen TV show. Oprichters realiseren zich dat cultuur meer is dan zitzakken, geen-stropdas beleid en andere Silicon Valley clichés. Nee, ze weten nu dat het de operationele kant van hun bedrijf kan beïnvloeden. Bedrijfscultuur is de nieuwste frontier in startup groei trends geworden.

Waarom zou jij er om moeten geven?

Tony Hsieh, Zappos CEO

De cultuur kan in feite het verschil maken tussen succes en mislukking. Om een goed voorbeeld te noemen, de opkomst van Zappos van een onbekende online schoenen retailer in 1999 tot een bedrijf dat voor $1 miljard gekocht werd door Amazon in 2010 kwam voort uit bedrijfscultuur. Zappos concurreert niet op prijs. In plaats daarvan focussen zij zich op het leveren van de best mogelijke consumenten ervaring. Tony Hsieh, de CEO van Zappos, claimt "Zappos is a customer service company that just happens to sell shoes." Deze benadering werkt: meer dan 75% van de omzet komt van terugkerende consumenten.

Dus, hoe bouwde Hsieh nou een bedrijf waarvan de werknemers bloemen sturen naar consumenten wier familieleden zijn overleden, of uren achter elkaar met consumenten spreken (het record staat op elf)? Het antwoord is culture. “Our number one priority is company culture," zegt Tony Hsieh, Zappos CEO. "Our whole belief is that if you get the culture right, most of the other stuff like delivering great customer service or building a long-term enduring brand will just happen naturally on its own.”

A typical day inside Zappos HQ?

Hsieh zet bedrijfscultuur boven alles, zelf boven het ontslaan van getalenteerd personeel als zij niet bij de cultuur passen, dit inspireert zijn team om die extra kilometer in hun werk te maken. Dit creëert een extra waarde wat een bedrijfsstrategie nooit had kunnen doen. Vandaag de dag blijft Zappos onafhankelijk opereren van Amazon en heeft het een jaarlijkse omzet die ver boven de $1 miljard ligt. Het is dan ook geen verrassing dat Zappos constant als één van de beste werkplaatsen wordt benoemd.

Strategie is het ontbijt van cultuur

De basis van je bedrijf over een jaar wordt voornamelijk bepaald dor je huidige strategieën. De jaren erna wordt de basis van je bedrijf vooral bepaald door je huidige bedrijfscultuur. Het is geen wonder dat Peter Drucker de beroemde uitspraak "culture eats strategy for breakfast" maakte, of dat dit de favoriete quote van Ford President Mark Field was.

Wat is bedrijfscultuur?

Het klopt dat veel beginnende oprichters van startups er niet in slagen om genoeg tijd te besteden aan het definiëren van hun cultuur en daardoor cultuur gerelateerde stress ervaren in een later stadium van groei. Bij Symbid praten we vaak met ondernemers die, in verschillende fases van groei, geloven dat bedrijfscultuur essentieel is maar onzeker zijn over hoe ze hun cultuur moeten definiëren volgens hun eigen doeleinden.

Moz CEO Fishkin sees company culture as key to success

Nadat Rand Fishkin, CEO en oprichter van Moz, op de harde manier had geleerd hoe cultuur werk beïnvloed, heeft hij gekozen om zijn bedrijfscultuur te definiëren. Hij benadrukt drie belangrijke elementen: kernwaarden, een missie en talent strategie. Het is duidelijk dat een bedrijfscultuur meer is dan wat vermeld staat in de missie. Oprichters moeten hun woorden nakomen. Volgens Fishkin wordt bedrijfscultuur beter weergegeven door de manier waarop een bedrijf mensen aanneemt en ontslaat, waarom het bedrijf dit doet, de relaties tussen teamleden en hoe zij zich identificeren met het bedrijf als geheel. Daden spreken luider dan woorden, bij wijze van spreken.

 

Als oprichter zijnde moet je jouw eigen woorden ook daadwerkelijk uitvoeren.

Cultuur is waar je als een groep mensen in geloofd (de waarom) en niet wat je leuk vindt en hoe je plezier hebt (wat en hoe). Simon Sinek zijn "Start With Why" filosofie is een goed begin voor elke ondernemer om te starten.

Hoe beïnvloed je als oprichter bedrijfscultuur

Afgelopen week hebben we in onze introductie van ondernemend bestuur de vele verschillende rollen die een ondernemer moet uitvoeren binnen zijn startup of kleine bedrijf benoemd. De manier waarop een ondernemer deze vier bestuursrollen - werken in het bedrijf, werken aan het bedrijf, als stakeholder en directeur - balanceert bepaald hoe zij hun bedrijf leiden. Leiderschap drukt een duidelijke stempel op kleine bedrijven. Waar in grote corporaties de dominante cultuur het type leiderschap bepaald, is het in kleine bedrijven juist andersom: de bedrijfscultuur van een startup is een zijtak van het leiderschap.

Mensen verlaten bedrijven niet, zij verlaten bazen.

Als het bedrijf groeit zou de leiderschapsstijl van de ondernemer en de cultuur die hieruit voortvloeit moeten veranderen. Nieuwe startups kunnen gezien worden als een "verlichte dictatuur" - de oprichter is de voornaamste bron van inspiratie en motivatie voor alle teamleden en is 100% gefocust op de directe kantooromgeving. Als het bedrijf groeit moet de ondernemer leren wanneer en hoe hij deze verantwoordelijkheid deelt. Groei moet samengaan met nieuwe processen, structuur en delegatie. Dit betekent vaak dat professionele managers worden geïntroduceerd - dit is zelden een harmonieus proces sinds laten gaan makkelijker gezegd is dan gedaan.

Het klinkt misshcien dan wel contra-intuïtief, maar een goede oprichter maakt zichzelf overbodig.

Te vaak vallen bedrijven met een hoge potentie uit elkaar of stagneren zij doordat ze te afhankelijk zijn van hun oprichter. Dit is iets wat de oprichter van de Nederlandse biscuit producent Veldt, Kees Pater, maar al te goed weet.

"Ik was een bromfiets die 120 km/h ging – het moest een keer fout gaan," zegt Kees. Maar nadat hij veranderde van een autoritaire naar een dienende leider, waarin hij werknemers hielp om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen resultaten, maakte Kees een 25% stijging in omzet mee.

Knowing when to delegate as the business grows can be hard for many entrepreneurs who like to be in control

Mensen om je heen hebben die niet bang zijn om je uit te dagen - sparringpartners, adviseurs en mentors - is essentieel voor alle nieuwe ondernemers. Onderzoek heeft bewezen dat bedrijven die de identiteit van hun oprichter overnemen gelimiteerde groei vooruitzichten hebben. Tegenwoordig vereist ondernemerschap dynamisch leiderschap en continue afwisseling tussen de vier leiderschapsrollen die we vorige week hebben benoemd.

Je kunt een bedrijfsmodel kopiëren, maar je kan niet een goed opgebouwde cultuur kopiëren.

Belangrijk: onderschat cultuur niet. Het bouwen van een betere cultuur is een proces dat zou moeten resulteren in een plaats waar werken aangenamer is door hoe het gedaan wordt en met wie je de dagen deelt. Gegeven de enorme hoeveelheid tijd die we zullen spenderen aan werken in onze volwassen levens, zou je nooit je culturele fit binnen je team moeten ruilen voor wat dan ook.

Dus, oprichters. Laat jullie ego's buiten staan, erken je blinde vlekken en - zoals de titel van het boek van Hsieh -deliver happiness.


8 cultuur hacks

Het balanceren van je leiderschapsrollen als oprichter is een continu proces en er is geen "juiste" manier van het opbouwen van een startup cultuur. Veel van dit komt neer op de persoonlijkheid van de ondernemer. Echter, we kunnen enkele trends binnen de startup bedrijfscultuur identificeren waar alle oprichters van op de hoogte zouden moeten zijn:

  • Bepaalde types van diversivicatie zijn gezond - diversivicatie in geslacht, achtergrond, ervaring en educatie kan een betere kantoor cultuur creëren
  • Andere types niet echt - diversivicatie in geloven, moraal en prioriteiten kan tot lelijke conflicten leiden; "culturele fit" bestaat voor een reden
  • Neem karakters aan, ontwikkel vaardigheden - jouw eerste prioriteit in een sollicitatiegesprek zou de persoonlijkheid van de sollicitant moeten zijn, kwalificaties zouden op het laatst moeten komen.
  • Andere meningen tellen - een oprichter zou niet alleen verantwoordelijk moeten zijn voor het bepalen van cultuur, maar heeft hulp nodig van metoren, adviseurs en teamleden
  • Daden spreken luider dan woorden - een missie statement is een goede start, maar uiteindelijk wordt jouw cultuur bepaald door de besluiten die je maakt wanneer zaken in de weg komen van je waarden.
  • Transparantie en openheid helpt - Houdt je teamleden niet in het donker als het aankomt tot salarissen, bedrijfsontwikkelingen en toekomst perspectieven; je zult zien dat zij je vertrouwen terugbetalen met toewijding
  • Netwerk, niet hierarchie - laat je werknemers niet gevormd worden door hun opgegeven taken. Geef hen in plaats daarvan de ruimte om hun eigen positie te vormen gebaseerd op hun drijfveer en zij zullen hun eigen banen maken.
  • Draaiend front desk - het is een geweldige manier om te zeggen "we zijn hier allemaal aan elkaar gelijk" en, als een oprichter die van rol wisselt met zijn werknemers, het creëert empathie binnen het team

 

Entrepreneurial_Governance