4 tips om je crowdfunding campagne zo goed mogelijk voor te bereiden

8661000014_715a3135e5_o.png
Netwerken, extra communicatie, ambassadeurs die voor jou en je idee lobbyen, input en feedback op je business plan: crowdfunding levert veel meer dan andere 'platte' vormen van funding. Maar om deze voordelen optimaal te gebruiken moet er op de juiste manier gebruik worden gemaakt van crowdfunding. Anders gezegd: wat zijn de succesfactoren van crowdfunding? Hier komen de 4 tips die de basis vormen van iedere succesvolle crowdfunding campagne!

Eén: Doe Je Huiswerk! 

homeworkHet mag dan wel saai lijken, maar Je Huiswerk Doen is essentieel als je wilt dat mensen je vertrouwen als ondernemer. Om mensen te overtuigen om in je business idee te investeren is het belangri jk dat ze het ondernemersplan begrijpen, dat ze de voordelen van je product of service inzien, en dat je als ondernemer mensen enthousiast krijgt over jouw ondernemersplan. Gebruik 'story-telling' en een aanstekelijke pitch om je crowd te betrekken. Maak gebruik van videos, je eigen website en verwijs naar eerdere publicaties, gebeurtenissen, prijzen of partners om je successen en capaciteiten te showcasen. Wees niet te verlegen en zorg voor een perfecte eerste indruk.

Twee: Communiceer

Hoe goed je idee ook is, als men niet weet dat het bestaat zullen ze niet investeren. Breng je communicatiekanalen in kaart: je website, het crowdfunding platform, Facebook-, Twitter- en LinkedIn-accounts, blogs, magazines, POD-casts van radio-uitzendingen, YouTube videos- en kanalen: zet ze strategisch in. Heb je een interview gegeven voor een lokaal nieuwsblad? Vraag naar de video of de link naar de video en plaats deze op je eigen website, blog of crowdfunding platform en maak het bekend via Facebook en Twitter. Denk ook aan offline communicatie! Wanneer je mensen tegen komt vergeet dan niet te vertellen over je idee en waar ze dit online kunnen vinden. Ten slotte, blijf communiceren. Stop niet met praten over je idee. De aandacht van je crowd verschilt gedurende je crowdfunding campagne. Je zult zien dat het begin en einde van je campagne relatief makkelijk zijn; ongeveer de eerste en laatste 30% funding zijn makkelijker te verkrijgen dan de 30-70% daartussenin. Plan daarom vooruit en zorg dat je interessante berichten bij de hand hebt die doorgaan met het trekken van aandacht rondom jouw idee.

Drie: Beloon Je Crowd 

Heeft men geïnvesteerd? Fantastisch! Geef ze er iets voor terug! Afhankelijk van je type crowdfunding (b.v. crowdfunding via aandelen of via donaties) kun je je crowd belonen. Bijvoorbeeld, wanneer je crowdfund op basis van aandelen verwachten investeerders vaak geen extraatje want ze krijgen inmiddels al aandelen in ruil voor het geïnvesteerde geld. Er is echter een verschil tussen een extraatje dat gericht is op het overhalen van investeerders en die kunnen helpen bij het behalen van je doelkapitaal, en een beloning. Het extraatje mag namelijk nooit de drijfveer zijn voor mensen om te investeren; de croA man holding a present for you isolated on white backgroundwd moet geloven in je business idea. Wanneer dat niet het geval is zijn ze ook niet over te halen met een extraatje. Beloningen daarentegen kunnen worden gebruikt om aandacht en betrokkenheid te creëren. Voorbeelden van beloningen zijn cadeautjes (bioscoopkaarten wanneer je funding bedoelt is voor een film), testertjes van je product enzovoorts, maar ook investeerdersvergaderingen of een tour door jouw bedrijf zijn erg leuk. Een Vraag-en-Antwoord-sessie met pizza, een bezoek aan één van je partners of gastrollen in jouw videoproductie worden ook gewaardeerd. Heb je al gedacht aan speciale blogposts die door jouw belangrijkste ambassadeurs zijn geschreven? Zo zijn er nog veel meer dingen te verzinnen die betrokkenheid en aandacht creëren. De belangrijkste rol van beloningen zijn immers niet het overhalen van de crowd om te investeren, maar om investeerders geïnteresseerd te houden. Beloningen zijn optioneel en moeten slim en strategisch worden gebruikt. Overtuig je crowd met enthousiasme; beloon ze om betrokkenheid en loyaliteit te vergroten.

Vier: Wees Voorbereid!

Doelkapitaal behaald? Wees er klaar voor! Sommige ondernemers worden verrast door de snelheid waarmee het doelkapitaal wordt bereikt. Natuurlijk is dit altijd mooi om te zien; een crowd van investeerders die net zo graag willen dat je slaagt als jijzelf. Maar het is niet erg professioneel als je je niet instelt op het behalen van het doelkapitaal. Je crowd zal namelijk langer moeten wachten op de beloofde resultaten. Ook zal het voor jou als ondernemer extra werk en druk opleveren om de gestelde deadlines op het laatste moment te moeten vervroegen of te behalen. Om 'investor ready' te zijn, is het belangrijk om op voorhand duidelijk in het vizier te hebben welk kapitaal specifiek naar welke bestedingen gaat. Is het een prototype van je product? Zorg er dan voor dat je partners klaar staan om te beginnen met de productie. In het algemeen is het belangrijk dat iedere vorm van voorbereidend werk al is afgehandeld in zoverre dat mogelijk is. Verder is het van belang om contact te houden met je crowd. Laat ze niet gaan en voorzie ze van de juiste informatie, want nadat het prototype klaar is, zijn er misschien andere zaken waarbij ze je kunnen helpen. Organiseer een 'OK-GO Party' waarbij de bijdragen van de crowd in het middelpunt van de aandacht staan. De volgende keer zal de crowd jou bedanken!