10 stappen voor een succesvolle aandelen crowdfunding campagne

crowdfunding-symbid.jpg
If only it was that easy.

Een aandelen crowdfunding campagne op zichzelf zal niet slagen. Als ondernemer zijnde moet je 100% toegewijd zijn om er een succes van te maken. Dit betekent niet dat er geen tips en tricks zijn die je kunt gebruiken om je kansen tot succes te stimuleren. De acties die de meeste impact zullen hebben en je nu kunt uitvoeren worden hier onder opgesomd, begin nu en wordt succesvol! Als je deze eenmaal begrijpt en hebt opgevolgd, check dan '10 (More) Steps to a Successful (Equity) Crowdfunding Campaign'.

“Falen om te plannen = plannen om te falen”

Financiering is van enorm belang voor jouw bedrijf en toch vergeten ondernemers nog steeds om tijdstippen en acties voor hun online financieringscampagne te plannen. Je zou nooit een afspraak met de bank overslaan, dus waarom zou je dan wel een afspraak met je online kapitaalwerving overslaan? Verzeker jezelf ervan dat de campagne het #1 project in jouw bedrijf is zolang het loopt.

Heb je een team om je heen? Plan dan een crowdfunding meeting elke mandag met de acties voor die week. Werk je alleen? Dan zet je je eigen to-do lijst op voor die week. Welke mensen moeten er worden gebeld, wie hebben nog niet geïnvesteerd, welke mediakanalen kunnen geïnteresseerd zijn, etc.

Actiepunt:Bereken op basis van je financieringsdoel en deadline hoeveel je zal moeten ontvangen per week en maak een gedetailleerd overzicht van de acties die genomen moeten worden om je op dat punt te krijgen. MS Excel kun je hier prima voor gebruiken. Niet zeker hoe je moet beginnen met plannen? Kom langs bij onze wekelijkse masterclass of neem contact op met ons!

Crowdfunding is sales

Je verkoopt een deel van je bedrijf in de vorm van aandelen. Met andere woorden, je trekt investeerders (lees: klanten) naar je bedrijf (lees: product)! Dus, zorg dat je een duidelijke, aantrekkelijke sales pitch hebt voor je crowdfunding campagne. Denk aan wat je verkoopt en de waarde ervan voor je potentiële klanten. Vergeet niet om de marktomvang, schaalbaarheid, de USPs van je bedrijf vergeleken met de concurrenten en natuurlijk de ROI te noemen. Zorg dat iedereen de uniekheid van je aanbieding begrijpt. Daarnaast, als iemand vraagt "hoe gaat het?" dan is jouw antwoord altijd "het gaat geweldig!" Succes leidt tot succes, dus (zonder te overdrijven) vertel jezelf en anderen dat je campagne succesvol gaat worden en dit wordt het dan misschien ook wel echt!

Get the right marketing mix for your campaign

Get the right marketing mix for your campaign

Actiepunt: Kijk naar je bedrijf als een product en schrijf een kort marketing plan. Welke voordelen biedt jouw bedrijf aan investeerders? Hoe moet de 'branding' zijn? Welke kernwoorden zullen de aandacht aantrekken van een bepaald type potentiële investeerder? En natuurlijk, waarom zouden online mediakanalen het interessant vinden om er over te schrijven?MeetJune deed bijvoorbeeld de moeite om hun branding goed te krijgen, dit hielp hen om de meest bezochte aandelen campagne op ons platform te worden en genoemd te worden door TechCrunch.

FFF - een groter netwerk dan je zou denken

Friends, family, fools; in principe beginnen alle ondernemers met hun eigen netwerk als zij een crowdfunding campagne opstarten. Dit is niet zo gek, het is namelijk waarschijnlijk dat deze mensen jou zouden ondersteunen met elk idee dat je zou bedenken. Je netwerk van FFs kan veel groter zijn dan je verwacht. Denk aan je sportmaten, oude vrienden van college, buren, ouders van de vrienden van je kind, vrienden van vrienden, familie van familie, ex-collega's en ga zo maar door. Onderschat de bereidheid van mensen om anderen te helpen niet - vooral als zij er iets in zien voor zichzelf!

Actiepunt: maak een lijst van iedereen die je kent en die zou willen investeren en schat de omvang van hun investeringen - en opnieuw kun je MS Excel hier perfect voor gebruiken. Volg hun status (gebeld/geïnteresseerd/geïnvesteerd) tijdens de campagne. Dit helpt je bij het peilen of je hun inzet hebt overschat en hoe je daardoor je planning moet aanpassen. 

De video is je belangrijkste sales moment

Laten we eerlijk zijn, mensen zijn lui. Verwacht niet dat iedereen je bedrijfsplan gaat lezen. Het klinkt opervlakkig, maar vertrouw me, velen zullen bepalen om wel of niet te investeren gebaseerd op de kwaliteit van je video. Een ondermaatse video wordt er makkelijk tussenuit gepikt en betekend dat je campagne waarschijnlijk niet serieus genomen wordt. Geld gespendeerd aan design en content is geld dat goed uitgegeven is.

Sommige dingen moeten erg duidelijk gemaakt worden in de video: schaalbaarheid, markt kansen, jouw reputatie tot nu toe (track record), het team en de ROI. Sta niet toe dat mensen, echte mensen van vlees en bloed, vervangen worden door animaties en afbeeldingen. Mensen worden voornamelijk overgehaald door andere mensen, niet door producten. Het product kan veranderen, het team en de ondernemer minder.

Actiepunt:schrijf de USPs van jezelf en/of je team op. Welke unieke kwaliteiten en vaardigheden van de betrokken mensen zullen het succes van jouw bedrijf verzekeren? Wat is jouw persoonlijke ervaring en wat is jouw reputatie in het bedrijfsleven? Animaties zijn leuk, maar dit is waar mensen werkelijk om geven. Neem de campagne video van Van.Eko bijvoorbeeld. Hier focust de ondernemer, Vaniek Colenbrander, op zijn persoonlijke verhaal en motivaties voordat hij zijn geweldige product introduceert. 

Evenementen zijn een kans voor persoonlijk contact

Networking is good, but a personal one-on-one is better!

Networking is good, but a personal one-on-one is better!

Er zijn verrassend weinig offline netwerk of pitch evenementen speciaal voor ondernemers die een crowdfunding campagne uitvoeren. Dit is geen smoes om het promoten van je campagne op evenementen volledig uit te sluiten. In feite kan elk evenement waar je aanwezig bent als ondernemer veranderd worden in een promotie mogelijkheid. Het mooie aan crowdfunding is dat iedereen een potentiële investeerder is. Vermeld je campagne aan het einde van je speech of conversatie en maak hier een call to action van, neem speciale visitekaartjes voor de campagne zelf mee en vergeet natuurlijk nooit de follow-up naderhand.

Actiepunt:maak een lijst van alle evenementen waar je doelgroep (of potentiële investeerders) aanwezig kan zijn. Ga naar ten minste twee evenementen voor elke geïdentificeerde doelgroep. Raak niet geobsedeerd door de evenementen met duizenden aanmeldingen. Een intiemere setting bemoedigd persoonlijk contact en vertrouwen, dit is gunstig want dit is precies wat nodig is om mensen zo ver te krijgen om te investeren. Je kan dan wel naar een pitch avond gaan waar maar 30 tot 40 investeerders zijn, maar je vertrekt wel met 10+ investeringen.  

Start je campagne met een BANG!

Je netwerk informeren en aantrekken door middel van email of bellen is simpel gezegd niet genoeg. Het creëert niet de aandacht en inzet zoals offline, persoonlijk contact, doet - 70% van een overtuigende pitch is afhankelijk van lichaamstaal, oog contact en intonatie. Als je werkelijk je netwerk wilt overtuigen om te investeren, organiseer dan een campagne kick-off. Het kan lijken alsof dit een hoop tijd en energie van je vraagt, maar we hebben gezien dat zulke evenementen een efficiënte manier zijn om tractie rondom je campagne te creëren. Bovendien leveren deze evenementen directe resultaten op. Met je hele netwerk verzameld in één ruimte kun je peilen wie waarschijnlijk zal investeren en wie niet, dus je zal geen tijd verspillen in de toekomst.

Actiepunt:bepaal een kick-off datum en plan dat de campagne een paar dagen eerder live gaat. Het beste is als er 5 - 10 mensen aanwezig zijn die al geïnvesteerd hebben, zij kunnen dan uitleggen waarom zij geïnvesteerd hebben. Zorg dat je aan iedereen vertelt hoezeer je hun ondersteuning waardeert en vergeet niet om te vertellen wat er voor hen in zit. Wees niet bang om een stap verder te gaan bij het speciaal laten voelen van deze vroege investeerders. 

Betrek investeerders en creëer vertrouwen met regelmatige updates

Sales funnels can be applied to crowdfunding investors

Sales funnels can be applied to crowdfunding investors

We zien keer op keer dat ondernemers vergeten om hun investeerdersgemeenschap op de hoogte te houden. We begrijpen dat je het druk hebt, en dat hebben zij ook, maar een paar zinnen met uitleg over wat er gaande is binnen jouw bedrijf heeft een grote impact. Updates laten aan investeerders en volgers (lees potentiële investeerders) zien dat je dag en nacht aan het werk bent om de campagne te laten slagen. Het suggereert dat jij je 100% inzet en niet bang bent om je voortgang te delen en om feedback te vragen.

Ondernemers vergeten vaak dat 'business as usual' ook een nieuwe update waard is. Een nieuwe partner aangesloten? Dat is een update. Je eerste 500ste klant binnen? Dat is een update. Nieuwe stagiair? Dat is een update. Aanwezig bij een evenement om te netwerken met potentiële investeerders? Dat is een update. Praktisch gezien helpen updates om je campagne vers in het geheugen van mensen te houden en kan het een waardevolle marketing en PR tool zijn.

Actiepunt:plan een reeks wekelijkse updates, waarvan elke je niet meer dan 30 minuten kost. Vraag jezelf altijd: wat is het beste dat mijn bedrijf of campagne deze week is overkomen? Dat klopt, dat is een update! Een van de redenen waarom BStriker zo succesvol was is omdat zij potentiële investeerders betrokken hield met regelmatige updates en deze hechte relatie met de crowd onderhield vanaf het moment dat zij gefinancierd werden. Dit is waar crowdfunding allemaal om draait!

Weet je zeker dat je klaar bent voor een crowdfunding campagne?

You must be able to commit to your crowdfunding campaign

You must be able to commit to your crowdfunding campaign

Toewijding kan de bepalende factor zijn in het succes van een campagne. De voornaamste reden tot falen van crowdfunding campagnes is dat de ondernemer niet 100% gefocust is. Natuurlijk ben je een drukke ondernemer en tijd is geld, maar al te vaak komen website lanceringen, prototype ontwikkelingen, marketing problemen, interviews of andere zakelijke uitdagingen in de weg te staan van je kapitaalwerving. Je zou dit niet laten gebeuren bij je leningaanvraag bij de bank, accepteer het dan ook niet voor je crowdfunding campagne. Houdt altijd de deadline van je campagne in gedachten en plan om komende evenementen, projecten en mijlpalen heen.

Niet zeker of crowdfunding iets voor jou is? Symbid biedt professionele financiële adviezen aan al onze ondernemers, zodat we er zeker van zijn dat jij de juiste financiering op het juiste moment krijgt, of dat nou crowdfunding, venture capital, angel investering of een banklening is.

Actiepunt: start je dag met een korte lijst van to-do's voor je campagne. Eindig de dag met het checken van je progressie van je campagne. Doe wat je maar wilt in de tussentijd, maar het krijgen van het geld zou je prioriteit moeten zijn! Wat je dan ook maar doet, negeer je campagne niet voor dagen of weken achterelkaar - blijf altijd in beweging om de gang er in te houden. 

Mailings – vaak de grootste gemiste kans

Bijna alle ondernemers gebruiken een vorm van mailing tijdens hun campagne. Of het nou een privé email of een mailing campagne is naar je gehele netwerk, mailings zijn een essentiële tool om specifieke informatie snel en naar een grote groep mensen te communiceren. De truc zit in het communiceren van de juiste informatie op het juiste moment!

Het eerste contactmoment zou niet gebaseerd moeten zijn op paragraaf 3.1 van de aandeelhoudersovereenkomst, hetzelfde gaat op voor welke waarderingsmethode je hebt gebruikt, je persoonlijke contacten geven hier niet om! Zorg dat je bericht op het juiste publiek is afgestemd. Bijvoorbeeld, als je product high tech kinderspeelgoed is zullen ouders niet geïnteresseerd zijn in hoe je precies de unieke vezelstructuur hebt gepatenteerd, techies daarentegen zullen niet de behoefte hebben om te horen hoe de kernwaarden van jouw bedrijf gefocust zijn op het onderwijzen van kinderen. Segmenteer je publiek, pas je content overeenkomstig aan en geef de lezer een reden om jouw mail door te sturen naar zijn eigen netwerk.

Actiepunt:gebruik het AIDA (attention, interest, desire, action) marketing model voor al je doelgroepen - hopelijk heb je 3 tot 6 unieke persona geïdentificeerd - en plan content-specifieke mailings op een wekelijkse of tweewekelijkse basis. 

Social media. Social media. Social media.

Don't underestimate social media! It's crucial for crowdfunding success

Don't underestimate social media! It's crucial for crowdfunding success

Feitje: social media is cruciaal voor crowdfunding. Meer externe links naar jouw campagne betekend meer financiering, zo simpel is dat. Je investeerders doelgroepen zijn waarschijnlijk erg actief op social media en jij zou dit ook moeten zijn. Overweeg welke sociale netwerken je potentiële investeerders waarschijnlijk zullen gebruiken (Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram, Pinterest etc.) en pas je bericht aan voor elk netwerk. Facebook kan wat informeler zijn, minder professioneel dan LinkedIn bijvoorbeeld.

We zien dat ondernemers de kracht van social media constant onderschatten. Het is een efficiënte manier om je campagne naar buiten te brengen en voegt geloofwaardigheid en kracht toe. Zorg dat je jouw communicatie partners schetst voordat je live gaat. Deze partners kunnen individuen, magazines, blogs, etc. zijn - alles en iedereen die interesse zou kunnen hebben in het steunen van jouw campagne. Focus op de kanalen waar jouw doelgroep waarschijnlijk naar luistert en maak volledig gebruik van deze (vaak gratis) social media planning tools, zoals Hootsuite. Een effectieve social media aanwezigheid ontwikkel je door in de gaten te houden wat werkt, wat niet werkt en je bericht constant aan te passen. Wees niet bang een een beetje geld aan social media advertenties te spenderen - Facebook is een goede plek om te starten.

Actiepunt:creëer een pitch van 140 tekens voor al jouw doelgroepen. Voeg hier uitnodigende visuals aan toe die specifiek afgestemd zijn op elk social network. Maak een hitlijst van de media en partners die je steunen waar je graag mee in connectie wil staan om je bericht over te krijgen. Wees niet bang om hen te vermelden in je bericht op social media. Het worst case scenario is dat zij dit bericht niet delen. 

Heb je al deze 10 stappen doorlopen? Ga hier verder met de volgende 10 stappen. Je kunt je natuurlijk ook inschrijven om op de hoogte te blijven van het laatste crowdfunding nieuws: