De kracht van co-investeren

Symbid & Accenture Investor Stage 2018 - AIA Finale

Symbid & Accenture Investor Stage 2018 - AIA Finale

Je bent op zoek naar financiering om jouw bedrijf te groeien en het lukt je enkele investeerders hun interesse te wekken. Alleen zijn het allemaal verschillende type investeerders en er wilt geen enkele investeerder het hele bedrag alleen ophoesten. Dan laat je deze investeerders toch co-investeren, en allemaal een deel inleggen! Het lijkt zo makkelijk maar dan begint het spelletje pas echt. Hoe werkt dit precies en hoe zorg je dat je er in slaagt meerdere investeerders snel en efficiënt in 1 ronde samen te brengen terwijl je aan ieder zijn wensen voldoet?

Start-ups zijn hot, ondanks het feit dat het steeds minder startups lukt om echt op te schalen neemt het aantal startups per jaar nog steeds toe. Een van de redenen dat het aantal start-ups blijft groeien is dat financiering steeds toegankelijker is. Niet alleen kom je via het internet steeds makkelijker in contact met investeerders, maar ook steeds meer professionele investeerders zien in dat de beste kans op rendement komt door het spreiden van risico’s. Hierdoor investeren ze liever kleinere bedragen in veel verschillende bedrijven in plaats van één groot bedrag in één bedrijf. Er is een grote kans dat dit de reden is dat geen enkele investeerder in zijn eentje jouw bedrijf wilt financieren. En zo wordt het begrip co-investeren steeds populairder.

Wat is co-investeren?

Bij co-investeren wordt er voor het aantrekken van kapitaal gezocht naar een samenwerking tussen verschillende type investeerders. Dit kunnen professionele investeerders zijn zoals business angels en venture capitalists, maar ook particuliere investeerders zoals je oom,  buurman of oude schoolvriend. Het afgelopen jaar zien we daarbij ook dat steeds meer fondsen, corporates en andere soort investeerders het concept van co-investeren omarmen.

Verder zie je dat er bij co-investeren vaak gekozen wordt een deel van het bedrag op te halen bij het bredere publiek via crowdfunding. Als crowd is dit een ideale kans om op vrijwel dezelfde voorwaarden als professionele grotere investeerders, en als professionele investeerder krijg je er een bak ambassadeurs bij die als het ware een groot marketing team vormen voor het bedrijf.  

Twee van de ondertussen vele voorbeelden zijn de financieringsrondes van de bedrijven Nerdalize en Sustainer Homes. In 2017 wist Nerdalize via aandelen crowdfunding €762.080,- aan financiering op te halen als toevoeging op een eerdere investering van €850.000,- vanuit Eneco en enkele business angels. Terwijl Sustainer Homes dit jaar enkele professionele investeerders combineerde met een aandelen crowdfunding campagne en op deze manier in totaal €595.760,- aan financiering wist op te halen.

De kracht van co-investeren

Of je nou privaat bij een aantal professionele investeerders geld ophaalt of dit combineert met een publieke financieringsronde, oftewel crowdfunding, bij beide vullen meerdere investeerders samen de totale financieringsbehoefte van een bedrijf. En hoe meer investeerders er betrokken zijn, hoe meer mensen gebaat zijn bij het succes van de start-up of scale-up.

Doordat er meer mensen gebaat zijn bij jouw succes creëer je als het ware een (grote) groep ambassadeurs. Ben jij op zoek naar nieuw talent? Misschien kent een van de investeerders wel de juiste persoon. Heb je meer financiering nodig? Misschien kunnen huidige investeerders wel referenties maken bij andere investeerders. Of wil je sparren over strategische beslissingen? Dan heb je via deze investeerders een veel breder kennisniveau. En dit is niet alleen goed voor de ondernemer, op deze manier worden de slagingskansen vergroot, waar de investeerders ook weer van profiteren.

Maar dat is niet het enige, voor investeerders brengt co-investeren nog meer voordelen met zich mee. Zo kunnen ze de propositie onderling bespreken of laten verifiëren bij het brede publiek via crowdfunding. En zeg nou eens zelf, wat straalt meer vertrouwen uit? Een toffe startup waar één professionele investeerder €700.000,- in heeft gestoken, of een toffe startup waar maar liefst 14 professionele investeerders gezamenlijk €700.000,- in hebben gestoken?

Maar het grootste voordeel voor investeerders is dat ze risico kunnen spreiden. Slechts 1 op de 4 startups overleeft de eerste 4 jaar, en dat wil nog niet eens zeggen dat dit bedrijf uiteindelijk rendement oplevert. Daarbij blijkt uit onderzoek dat een groot deel van de co-investeringen significant betere rendementen opleveren dan een standaard private-equity portfolio. Uit een rapport van Preqin kwam namelijk naar voren dat ongeveer tweederde van de co-investeringen betere rendementen behaalde dan het bredere portfolio van een private equity fonds, waarbij 46% een rendement behaalde dat meer dan 5.1% hoger was. Oftewel, co-investeren levert grotere kansen op op een goede return on investment.

risico spreiden.png

De uitdagingen van een co-investering

Uiteraard zijn er ook zaken die het traject uitdagender maken. Het is belangrijk de snelheid en efficiëntie van de deal in je achterhoofd te houden. Er zijn tevens meerdere partijen bij betrokken met allemaal eigen wensen en ideeën. Daarbij zijn er ook investeerders voor wie co-investeren nog relatief nieuw is waardoor niet iedereen precies weet hoe het werkt en waar ze aan toe zijn.

Bij elke investering zal je terms en conditions moeten opstellen waar zowel jij als de investeerder zich in kan vinden. Bij elke soort investering kan dit lang duren, maar bij co-investeren moet je rekening houden met de wensen van meer dan één investeerder. Het voordeel is echter wel dat op het moment dat je tot goede terms en conditions bent gekomen met één of meerdere investeerders, andere investeerders sneller zullen instappen. Je kan jezelf veel tijd besparen door van te voren advies in te winnen bij experts op het gebied van co-investeren.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de juridische en notariële kosten hoger kunnen uitvallen dan bij een investering vanuit één partij. De juridische kosten kunnen beperkt worden door bijvoorbeeld gebruik te maken van een online investeringsplatform, omdat zij vaak al enkele standaard juridische documenten hebben opgesteld. Maar hoe dan ook is de kans dat je te maken hebt met wat exotischere constructies voor de notaris groter.

Als laatste is het afwachten wat de toezichthouders precies doen met co-investering trajecten. Ook zij zien de voordelen en mogelijkheden geven hier momenteel de ruimte voor. Uiteraard streven zij wel naar transparantie, met name als het gaat om vergoedingen en onkosten. Mochten zij nieuwe regels opleggen zal dit iets zijn waar je als ondernemer of investeerder ook in mee moet.

Overwegingen bij co-investeringen

Bij co-investeren is een kritische eis dat de belangen van alle investeerders zo nauw mogelijk worden afgestemd. Dit draagt bij aan de transparantie en zorgt voor vertrouwen tussen de betrokken partijen.

Zo wil je de in- en uitstap rechten van de co-investeerders op één lijn brengen. Dit zorgt ervoor dat je de co-investeerders eerlijk behandeld en dat de wederzijdse rechten en plichten duidelijk zijn. Toch wil dit niet  zeggen dat je bij een co-investering traject geen onderscheid kan maken tussen bepaalde type investeerders.

Zo zie je dat er bij co-investering trajecten vaak gekozen wordt om investeerders die eerder instappen, of investeerders die voor een van te voren bepaald bedrag instappen, tegemoet te komen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat investeerders die minimaal €50.000,- inleggen direct aandeelhouder worden in het bedrijf, en dus zeggenschap hebben. Terwijl kleinere investeerders gebundeld worden in een STAK of coöperatie. Verder proberen veel ondernemers de investering ook aantrekkelijker te maken door grotere investeerders een extra korting te geven op de waardering.

Houdt er verder rekening mee dat op het moment dat je meerdere investeerders in een financieringsronde betrekt, er de mogelijkheid bestaat dat dit via een vergunninghouder moet lopen.

stapjes.jpg

7 tips voor co-investeren

Gelukkig voor jou zijn er al veel ondernemers, belangenbehartigers en investeerders geweest die door middel van co-investeren bij elkaar zijn gebracht. Graag deel ik dan ook 7 tips om succesvol financiering op te halen via co-investeren:

  1. Werk samen met partijen die voor het financiële potentieel van het bedrijf gaan. Met die reden is het vaak verstandig om weg te blijven van investeerders die enkel investeren vanwege strategische waarde. Uiteraard zijn er ook voordelen verbonden aan het binnenhalen van zo’n investeerder. Echter de doelen van een strategische investeerder zijn in de toekomst vaak niet meer in lijn zijn met de doelen van het bedrijf, waardoor de ondersteuning minder wordt. Verder kan je in complexe situaties als je met deze investeerder botst.

  2. Volg track records. Zoek naar partijen die een bewezen staat van dienst hebben voor het aantrekken van talent en het toevoegen van waarde. Deze type investeerders sluiten de meeste deals en deze actieve betrokkenheid zal de kans vergroten dat de investering slaagt;

  3. Zorg dat investeerders hun eigen due diligence doen. Hoewel investeerders gebruik kunnen maken van elkaars due diligence, is het door investeerders zelf beoordelen van de voorwaarden die door de co-investeerders zijn opgesteld belangrijk. De kans op betrokkenheid van de investeerder, ook na de investering zelf, is groter als hij of zij zelf alle keuzes heeft gemaakt;

  4. Op het moment dat een investeerder besluit niet in te stappen, probeer altijd te begrijpen waarom hij of zij niet wilt instappen. Ondanks dat je deze investeerder waarschijnlijk niet meer aan boord krijgt kan dit jou op de lange termijn weer verder helpen;

  5. Pas op voor vooroordelen. Dat bepaalde investeerders opnieuw investeren wil niet zeggen dat het een goede deal is. Het kan ook te maken hebben met bijvoorbeeld de emotionele band die ze met jouw bedrijf hebben opgebouwd;

  6. Investeren gaat op basis van vertrouwen en geloof. Zorg dan ook dat de waarden van de investeerders in lijn zijn met die van jouw bedrijf;

  7. Achterhaal de motivatie van elke potentiële co-investeerder bij het evalueren van de deal. Wil iemand bijvoorbeeld exclusiviteit regelingen, dan kan dat in de toekomst behoorlijke schade aanrichten.

  8. Co-investeren is leuk! Zorg dat je mensen bij elkaar vertrouwt en bouw zelf een reputatie op als een goede, betrouwbare ondernemer. Elke startup investering is een samenwerking tussen ondernemers en co-investeerders. Als je deze samenwerking met de verkeerde mensen aan gaat, kan het een vervelend - en kostbaar - traject worden, zeker als het even tegenzit. Maar met juiste team: enjoy the ride!

Ben je ook benieuwd wat co-investeren kan betekenen voor jouw business of startup? Doorloop deze simpele vragenlijst en weet binnen 5 minuten of het iets voor jou is.

Meer weten als investeerder? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Symbid is dé expert op het gebied van online durfkapitaal financiering. Wij closen jouw financieringsrondes via een private en/of publieke campagne.