Er is méér dan genoeg geld, maar welke financiering past het beste bij jouw onderneming? - Part 2

Je hoort van iedereen dat jouw idee goud waard is. Je bedrijf groeit hard en je bent op zoek naar verdere groeifinanciering. Je weet welke vorm van financiering het beste bij jou past (vreemd of eigen vermogen). Weet je dat nog niet? Lees dan eerst deel 1 van deze blogpost. Binnen vreemd en eigen vermogen zijn er veel verschillende financieringsvormen te onderscheiden. Hoe weet je nu welke vorm het beste bij je past, of dat je de juiste keuze maakt? Met de tips in deze blog hoop ik je op weg te helpen.

Een leerzame les van NestPick

In 2014 ging het zo goed met NestPick dat ze besloten om geld op te halen, om zo sneller te kunnen groeien. Er kwam veel interesse vanuit verschillende partijen, de partij waar ze uiteindelijk mee in zee gingen was Rocket Internet. Een Duitse partij die gevestigd is in Berlijn en daarom verhuisde ook NestPick hier naartoe.

De bedrijfscultuur bij NestPick was zo tof dat 17 medewerkers besloten om mee te verhuizen naar Berlijn! Dat was in ieder geval het plan…Al snel kwam NestPick erachter dat Rocket een hele andere cultuur hanteerde en alle 17 medewerkers besloten uiteindelijk toch níet mee te gaan. NestPick founder Fabian Dudek gaf later aan niet voldoende aandacht besteed te hebben aan het feit of de culturen bij elkaar aansloten, iets waar hij tot de dag van vandaag spijt van heeft.

Hadden deze 17 medewerkers wel meegegaan als ze in zee waren gegaan met een andere investeerder of een andere financieringsvorm? Dat is achteraf altijd makkelijk praten. Één ding is zeker, het is belangrijk goed na te gaan welke investering en investeerder bij je bedrijf past.

NestPick is zeker niet het enige bedrijf die spijt heeft gehad van een financieringskeuze. Soms zie je simpelweg door de bomen het bos niet meer. Dus voordat je bepaalt met welke investeerder je in zee gaat, is het goed om de verschillende vormen te begrijpen.

Om jou op weg te helpen heb ik een lijst gemaakt met alle vormen van financiering, en voor wie of wanneer ze geschikt zijn. Eerst lopen we door de verschillende vormen van vreemd vermogen, daarna kijken we naar de vormen die zowel in vreemd vermogen als eigen vermogen bestaan om vervolgens af te sluiten met de verschillende vormen van eigen vermogen financiering(durfkapitaal).

Financiering in de vorm van vreemd vermogen:

1. Banklening: Bij een banklening krijg je als ondernemer voor bepaalde tijd geld ter beschikking van de bank. Over het geleende bedrag betaal je periodieke rente als vergoeding voor de door de bank ter beschikking gestelde geldsom. Een lening kan door een ondernemer voor diverse doeleinden worden aangetrokken ongeacht het risicoprofiel van de onderneming. Geschikt voor: Bedrijven met een historie van meer dan 3 jaar.

2. Lening crowdfunding: Lening crowdfunding is een wijze van financiering waarbij je als ondernemer direct geld leent van een groep investeerders. Gedurende de looptijd van de lening betaal je als ondernemer aflossing plus rente aan de investeerders. Je plaatst je bedrijfsplan online en laat de crowd investeren via een crowdfunding platform. Geschikt voor: Bedrijven met een historie van meer dan 2 jaar met een financieringsbehoefte van €20.000,- tot €2.500.000,-.

3. Factoring: Factoring is een vorm van flexibele debiteurenfinanciering waarbij de debiteurenportefeuille van de onderneming wordt uitbesteed aan, en voorgeschoten door, een extern bedrijf zoals een factormaatschappij of een bank. Deze partij draagt vervolgens zorg voor het debiteurenbeheer en de inning van de vorderingen. Hiervoor ontvangt deze partij meestal een percentage van de te innen vorderingen. Een onderneming die haar debiteurenportefeuille uit besteedt ontvangt direct bij verkoop het verkoopbedrag minus een percentage van de factormaatschappij.  Geschikt voor: Groeiende bedrijven die hun liquiditeit willen vergroten door het uitbesteden van debiteurenadministratie.

4. Leasing: Leasing is een vorm van financiering waarbij de kredietverstrekker, een leasemaatschappij, bedrijfsuitrusting of bedrijfsmiddelen gedurende een vooraf overeengekomen termijn en tegen een vaste vergoeding aan de onderneming ter beschikking stelt. Een financiële lease lijkt sterk op een banklening, met als verschil dat de leasemaatschappij doorgaans de volledige aanschafwaarde zal financieren.  Geschikt voor: Bedrijven die een bedrijfsmiddel willen financieren zoals een vervoersmiddel of machine.

5. Handelskrediet: Handelsfinanciering is het financieren van handelstransacties in lokale-en internationale markten. Voor de handelstransactie heb je een koper en een verkoper nodig. Verschillende intermediairs, zoals banken, kunnen deze transacties financieel faciliteren. Feitelijk wordt afgedekt: het risico van afname, de betalingen van de afnemer en de transactietijd (overbrugging leveringen).  Geschikt voor: Handelstransacties.

6. Microkrediet: Microfinanciering is beschikbaar voor (startende) ondernemers waarbij naast financiering ook coaching onderdeel uitmaakt van de dienstverlening. Deze manier van financieren is vaak van toepassing voor ondernemers die niet over voldoende middelen beschikken of te weinig zekerheden kunnen bieden voor een kredietverstrekker als de bank. Geschikt voor: ZZP’ers of kleine ondernemers met een financieringsbehoefte onder de €50.000,-.

Financiering in de vorm van vreemd en/of eigen vermogen:

7. Subsidies: In aanvulling op de hierboven besproken financieringsvormen bestaan er diversie subsidies en financieringsregelingen van de overheid. Deze kunnen helpen bij het aantrekken van vreemd of eigen vermogen. Vaak worden ze ook in de vorm van een gift uitgegeven. Geschikt voor: Duurzame, agrarische, innovatieve en internationale ontwikkelingen.

8. Business Angel: Een zogenaamde ‘Business Angel’ is een private investeerder, vaak een vermogende particulier of oud-ondernemer, die actief investeert in jouw bedrijf. Angel investeerders kunnen in een bedrijf investeren in de vorm van een lening, maar vaker gebeurt dit via het kopen van aandelen in een bedrijf. Een combinatie van beide is ook mogelijk. Business angels kunnen daarnaast vaak extra waarde toevoegen aan je bedrijf door middel van hun kennis en netwerk. Geschikt voor: Ondernemers op zoek naar kapitaal, specifieke kennis of netwerk

9. Familie en Vrienden: Dit is waarschijnlijk zowel de makkelijkste, als een van de moeilijkste manieren om aan financiering te komen. Zorg in ieder geval voor hele duidelijke afspraken in het geval dat je investering ophaalt via familie en/of vrienden. Geschikt voor: Voornamelijk startende bedrijven met een maximale financieringsbehoefte van €50.000,-.

Financiering in de vorm van Eigen Vermogen

10. Venture Capitalists/Participatiemaatschappij: Venture Capital bedrijven verstrekken financiering door de inbreng van eigen vermogen, in ruil voor aandelen van de onderneming. Dit risicodragend vermogen dat wordt ingebracht wordt ook wel ‘private equity’ of ‘venture capital’ genoemd. Doordat deze Venture Capital partijen een aandeel van jouw bedrijf kopen krijgen ze ook zeggenschap in jouw onderneming. Geschikt voor: Snelgroeiende bedrijven met een schaalbaar en bewezen product met een minimale financieringsbehoefte van €250.000,-.

11. Aandelen (of Converteerbare lening) crowdfunding: Aandelen crowdfunding is een vorm van financiering waarbij een ondernemer een aandeel in een bedrijf aanbiedt in ruil voor financiering. Op deze manier kan je een grote groep investeerders, “de crowd’, bereiken waarbij iedereen mede-aandeelhouder, en dus ambassadeur, van jouw bedrijf kan worden. Bij een converteerbare lening biedt de ondernemer een aandeel in het bedrijf aan in de toekomst. Geschikt voor: Ondernemers op zoek naar start of groeikapitaal, een netwerk en/of exposure met een financieringsbehoefte van tussen de €20.000,- en €2.000.000,-.

12. Fondsen en Familiekantoren: Een fonds bestaat vaak uit een verzameling van investeerders die een bedrag samenbrengen (fondsvermogen) wat ze vervolgens investeren in aandelen, obligaties, onroerend goed, etc. Vaak specialiseert elk fonds zich in een bepaalde sector of regio. Een familiekantoor werkt op een vergelijkbare manier waarbij een vermogen wordt geïnvesteerd door een kantoor dat in handen is van een familie.  Geschikt voor: Veelal traditionele bedrijven in gevestigde markten.

13. Effectenbeurs: Deze vorm van risicokapitaal is voornamelijk bedoeld voor grote bedrijven. De effectenbeurs maakt het ondernemers mogelijk aandelen of obligaties te verhandelen. De grootste effectenbeurs in Nederland is Euronext Amsterdam. Hier worden beursindexen de EAX, de AMX en de AscX gebruikt. Geschikt voor: Een onderneming die minimaal 5 jaar oud is en minimaal 3 jaren daarvan winst heeft geboekt. Minimaal uit te geven aandelen is 5 miljoen en het eigen vermogen van de onderneming moet ook minimaal 5 miljoen zijn.

Tijd om te kiezen

Nu je de verschillende vormen binnen vreemd- en eigen vermogen financiering weet, is het tijd jezelf de vraag te stellen wat er het beste bij jouw bedrijf past. Heb je dit gedaan? Super! Dan ben je klaar voor de volgende stap: Het is tijd om een investeerder te benaderen. Ook hier moet je, zoals je bij het verhaal van NestPick zag, rekening houden met verschillende factoren. Waar je precies rekening mee dient te houden behandel ik in een volgende blogpost.

Ben jij op zoek naar durfkapitaalfinanciering om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je dan in voor onze GRATIS durfkapitaal financiering masterclass die iedere dinsdag plaatsvindt. Meer informatie over wat je van deze masterclass kan verwachten en hoe je je moet inschrijven vind je via deze link.

Jesper VieveenCampaign Wizard SymbidJesper is een van de ervaren krachten bij Symbid. Opgericht in 2011 waren zij een van de eerste aandelen crowdfunding platformen ter wereld.