Er is méér dan genoeg geld, maar welke financiering past het beste bij jouw onderneming? - Part 1

Je bent op zoek naar geld om jouw onderneming naar de volgende fase te tillen. Er is méér dan genoeg geld op de wereld, en er zijn vele verschillende vormen om aan dit geld te komen. Echter, welke financieringsvorm past het beste bij jouw onderneming?

Dagelijks sta ik ondernemers te woord met juist deze vraag, wat overigens niet gek is. Kijk alleen al naar hoeveel vormen van financiering er tegenwoordig bestaan. In deze blog maken we onderscheid tussen de twee kernvormen: Financiering in de vorm van vreemd vermogen, en financiering in de vorm van eigen vermogen. Binnen deze twee financieringsvormen zijn er weer meerdere mogelijkheden, hier zullen we in deel 2 van deze blogspost verder op ingaan. Hoe kom je erachter welke financieringsvorm het beste bij jou past? Waar begin je met zoeken?

Om hier antwoord op te kunnen geven moet je jezelf eerst de volgende vraag stellen: In welke fase zit ik met mijn bedrijf? Misschien denk je nu: Wat heeft de fase waarin ik zit te maken met de juiste financieringsvorm. Alles! Ik leg het je graag uit.

De fase van je onderneming

Ben jij een startende ondernemer? Of een startup of scale-up op zoek naar groeikapitaal? Dan kan je vreemd vermogen over het algemeen voorlopig even vergeten. Je doet er dan waarschijnlijk beter aan je te richten op eigen vermogen financiering. Wanneer je eigen vermogen financiering ophaalt, betreft het (vaak) een uitgifte van aandelen, nu of in de toekomst, waarbij je niet te maken hebt met aflossingen, maar wel een deel van je bedrijf verkoopt.

Maak je al 3 jaar winst? Maar groei je niet snel genoeg? Dan kan je vreemd vermogen overwegen. Wanneer je vreemd vermogen financiering ophaalt, betreft het (vaak) een lening waarbij je de gelden in de loop van de tijd weer terugbetaald, en dus een aflossingsplicht aangaat.

Ik weet het, de bovenstaande uitleg met verwoordingen als ‘over het algemeen’, ‘waarschijnlijk’ en ‘overwegen’ zijn niet heel overtuigend. Dit komt omdat je niet door maar eén of twee vragen te stellen en beantwoorden gelijk weet welke vorm beter bij jou past. Er zijn namelijk nog meer kenmerken waar je rekening mee dient te houden.

Ik heb de kenmerken hieronder opgesomd zodat je een goede vergelijking kan maken.

Kenmerken Vreemd Vermogen

1. Zeggenschap: Bij het ophalen van vreemd vermogen behoud je volledige zeggenschap en heb je geen bemoeienis van een medeaandeelhouder of medeaandeelhouders.

2. Commitment: Wanneer een investeerder investeert in jouw bedrijf is dat een teken van commitment. Bij vreemd vermogen financiering heb je een commitment van de investeerder(s) voor de looptijd van de lening. Een lening van minimaal 1 jaar is gebruikelijk, waarbij een lening van 5 jaar wordt gezien als lang. Na afloop van de lening zal de commitment bij de investeerder(s) minder of zelfs helemaal weg zijn.

3. Hogere financieringsbehoefte: Omdat je snel (soms direct) aan overeengekomen periodieke rente aflossingen moet voldoen zal je financieringsbehoefte hoger zijn. Ook zorgen deze verplichte aflossingen ervoor dat jij jouw break-even punt pas later bereikt.

4. Prijs 1: De prijs van het ophalen van vreemd vermogen is de rente. Er kan besloten worden tot een variabele rente of een vaste rente over een bepaalde periode. Tevens kan er gekozen worden voor enkelvoudige of meervoudige rente.

5. Prijs 2: De renteafspraken op kortlopende vreemd vermogen financieringen zijn over het algemeen duurder dan langlopende vreemd vermogen financieringen.

6. Onderpand: Vreemd vermogen financieringen zijn met name interessant indien onderpand van de onderneming aanwezig is. Dit geeft namelijk meer zekerheid voor de financier en kan leiden tot lagere rentes. In sommige gevallen eist de financier dat je mee tekent met je privévermogen. Ook dit geeft meer zekerheid aan financiers.

7. Vervolg financiering:  Heb jij na deze investeringsronde nog vervolgfinanciering nodig, en de lening is tegen die tijd nog niet afgelost? Dan zal het over het algemeen lastiger zijn vervolgfinanciering op te halen.

Kenmerken Eigen Vermogen

1. Zeggenschap: Bij het ophalen van eigen vermogen financiering verkoop je een deel van je bedrijf en heb je dus minder zeggenschap als gevolg van betrokkenheid van medeaandeelhouder(s).

2. Commitment: Wanneer een investeerder investeert in jouw bedrijf is dat een teken van commitment. Investeren via eigen vermogen is een lange termijn commitment van de investeerders. Doorgaans is deze commitment van toepassing tot verkoop of liquidatie van de onderneming.

3. Lagere financieringsbehoefte: Er zijn vooraf geen overeengekomen periodieke betalingen afgesproken en je hebt dus ook niet te maken met aflossingen. Pas bij positieve bedrijfsresultaten kan de onderneming dividend uitkeren aan de aandeelhouders.

4. Prijs 1: De prijs van geïnvesteerd eigen vermogen is het rendement dat er wordt gemaakt op lange termijn. Dit is van tevoren zeer lastig vast te stellen.

5. Prijs 2: Normaal gesproken is eigen vermogen financiering de duurste investering. De ingeschatte risico’s bepalen de rendementseis bij investeerders. Het risico bij een startup is bijvoorbeeld altijd zeer hoog.

6. Krediet: Eigen vermogen financiering kan leiden tot een betere kredietpositie op de balans. Hierdoor kan je sneller en tegen betere voorwaarden (in de toekomst) vreemd vermogen ophalen.

7. Vervolgfinanciering: Heb jij na deze investeringsronde nog vervolgfinanciering nodig? Het ophalen hiervan zal gemakkelijker gaan wanneer je een goede kredietpositie hebt op de balans.

Welke financieringsvorm ga je kiezen?

Zo, je hebt jezelf de vraag gesteld in welke fase jouw bedrijf zich bevindt, en de verschillen tussen vreemd en eigen vermogen gelezen. Ben je nu klaar om de juiste financieringsvorm te kiezen?

Je hebt in ieder geval de eerste stap gezet! Helaas ben je er nog niet, want ook binnen de vormen van vreemd en eigen vermogen zijn veel verschillende mogelijkheden, en zal je dus keuzes moeten maken. Lees deel 2 van deze blogpost om meer te weten te komen over deze verschillende mogelijkheden.

Ben jij op zoek naar durfkapitaalfinanciering om jouw bedrijf naar een hoger niveau te tillen? Schrijf je dan in voor onze GRATIS durfkapitaal financiering masterclass die iedere dinsdag plaatsvindt. Meer informatie over wat je van deze masterclass kan verwachten en hoe je je moet inschrijven vind je via deze link.

Jesper Vieveen, Campaign Wizard Symbid
Jesper is een van de ervaren krachten bij Symbid. Opgericht in 2011 waren zij een van de eerste aandelen crowdfunding platformen ter wereld.