Aandelen Crowdfunding: Wat biedt het investeerders?

ROI-1.jpg

Het klopt dat wij bij Symbid voorstanders zijn van investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven (startups, vroeg-stadium en bewezen bedrijven). We houden van het idee om ondernemers te supporten. Of het nou een jonge tech startup is met een bedrijfsmodel dat de samenleving op zijn kop zet of een meer bewezen bedrijf met een geprobeerd en getest bedrijfsmodel. We houden ook van het feit dat investeren in een portfolio van niet-beursgenoteerde bedrijven mogelijk excellente rendementen kan bieden. Investeren in niet-beursgenoteerde bedrijven is een investeringsstrategie van hoog risico en hoog rendement. Dit geldt al helemaal als alleen in startups geïnvesteerd wordt. Het is belangrijk dat we dit benadrukken en dat investeerders dit begrijpen. Als investeerder zou je alleen in niet-beursgenoteerde bedrijven moeten investeren als onderdeel van een gediversifieerde investeringsportfolio.

Kun je risico managen?

Investerings crowdfunding platformen zoals de onze proberen dit te faciliteren door niet alleen startups aan te bieden, maar ook door bedrijven aan te bieden die op zoek zijn naar financiering en in een vroeg stadium zitten en bedrijven die zichzelf al meer bewezen hebben. De reden waarom wij dit doen is dat wij investeerders de mogelijkheid willen bieden om te investeren in verschillende bedrijven uit verschillende sectoren op verschillende fases van groei en rijpheid. Ons team van crowdfunding campagne managers keuren alle bedrijven voor groei potentieel, terwijl de financiën van de bedrijven ook langs een uitgebreide check gaan. Bovendien proberen wij investeerders in staat te stellen om hun portfolio te diversifiëren met vaste rendementen in de vorm van interest door samenwerkingen met bijvoorbeeld KNAB Crowdfunding.

Is aandelen crowdfunding vergelijkbaar aan angel investeren?

De aandelen crowdfunding industrie is in essentie een uitbreiding van traditionele vroeg-stadium investering, oorspronkelijk het speelveld van angel investeerders, angel netwerken en vroeg-stadium venture capitalists. Al deze vormen van investeren zijn gebaseerd op hetzelfde principe: kapitaal wordt geïnvesteerd in ruil voor aandelen in een niet-beursgenoteerde onderneming in de hoop dat het een succes wordt en een redelijk rendement gegenereerd kan worden voor zowel de ondernemer als de investeerder. Er zijn veel verschillende mechanismen die gebruikt worden door angels en venture capitalists. Investering strategieën, doel rendementen en het support niveau van potentiële investeerders zullen hierbij verschillen   

Wat zijn de potentiële rendementen van angel investering en aandelen crowdfunding?

Sales-Consulting-NJ-ROI-Icon

Sales-Consulting-NJ-ROI-Icon

Het rendement waar angel investeerders en venture capitalists naar streven hangt af van het individu en de hoeveelheid ervaring en financiële invloed die zij hebben. Sommige ervaren angels investeren in zes bedrijven tegelijkertijd. Zij investeren in sectoren die zij begrijpen en in bedrijven die dichtbij gevestigd zijn zodat zij het bedrijf regelmatig kunnen bezoeken. De strategie die hierachter zit is de hoop dat ten minste drie van de bedrijven succesvol zullen zijn. De investeerders accepteren dat de andere bedrijven kunnen falen of nooit significante rendementen zullen opleveren. Over het algemeen is het doel rendement is een IRR (Internal Rate of Return) van boven de 20%, geprobeerd wordt om de investering te verdubbelen in drie tot vier jaar. Weer andere angels investeren kleine hoeveelheden kapitaal in tien of meer bedrijven en nemen een minder betrokken houding aan. Zij verwachten dat één bedrijf een significant succes bereikt, twee tot drie bedrijven gemiddeld presteren en accepteren dat de rest waarschijnlijk zal falen. Dit klinkt misschien als een rampzalige strategie, maar vergeet niet dat het verkregen rendement bij één succesvol bedrijf de kans heeft om de investeringen in de gefaalde bedrijven meer dan goed te maken. Echter, er is geen twijfel over mogelijk dat dit een investeringsstrategie is met een hoog risico. Hetzelfde principe geldt voor aandelen crowdfunding. We raden je sterk aan om alleen te investeren wat je kan veroorloven te verliezen en om je portfolio op dezelfde manier te diversifiëren als angel investeerders doen.

Hoe investeren venture capital bedrijven

Ook voor venture capitalists hangt het doel rendement en de investeringsstrategieën af van allerlei redenen. Afhankelijk van het type en de grootte van het bedrijf kan de geïnvesteerde hoeveelheid kapitaal variëren van tientallen duizenden tot tientallen miljoenen. Venture capitalists zullen over het algemeen proberen om hun investeringen ten minste te verviervoudigen. Het gewenste rendement van venture capitalists is algemeen tien keer de initiële investering zijn. Venture capitalists doelen op hoge rendementen omdat zij hogere kosten te dekken hebben, bovendien anticiperen zij op het falen van sommige investeringen. Ten slotte blijft dit risico kapitaal en zullen niet alle bedrijven een succes worden.

Potentiële rendementen op aandelen crowdfunding

Onze industrie is nog relatief nieuw en er is niet veel data om te analyseren. Desalniettemin hebben we hier bij Symbid een aantal voorbeelden van bedrijven die dividend hebben uitbetaald. Doordat aandelen crowdfunding en angel investering vergelijkbaar zijn, zijn de verwachte rendementen dit ook. Het is geen toeval dat angel investeerders steeds actiever worden in de aandelen crowdfunding. Online investerings platformen stellen de vroege-stadium investerings markt open voor een steeds groter publiek van private investeerders, maar het onderliggende principe van rendementen verandert niet.

Als je graag meer te weten wil komen over de rendementen die betrokken zijn bij angel investeringen, download dan het onderzoeksrapport Siding with the Angelsvan het British Business Angel Association.

Hier is een korte samenvatting van het rapport:

'Siding with the Angels' - click to download

'Siding with the Angels' - click to download

  • 56% kan ingelegde gelden niet terugbetalen

  • 44% genereert positieve rendementen die groter zijn dan de initiële investering

  • 9% genereert rendementen die tien keer zoveel zijn als het initiële geïnvesteerde kapitaal.

Het rapport geeft aan dat gegeven een beleggingsperiode van onder de vier jaar het gemiddelde rendement ongeveer 22 procent bruto IRR is. Dat is een vrij indrukwekkende ROI voor elke angel investeerder. Natuurlijk is dit rendement niet gegarandeerd, voorgaande rendementen zullen niet altijd de toekomstige prestaties voorspellen. Ervaren angel investeerders zullen dan ook altijd diversifiëren en een aantal investeringen doen om zich te verzekeren van risicospreiding als het gaat om investeren in startups.  

Diversificatie is essentieel

Zoals je misschien al door hebt na het lezen van deze blog raden wij bij Symbid je aan om een gediversifieerde investeringsstrategie te volgen. Risicovolle startup investeringen zouden alleen overwogen moeten worden naast veiligere investeringen in meer bewezen bedrijven. Doel op een portfolio van ten minste tien investeringen in bedrijven op verschillende fases van ontwikkeling (startups, vroeg-stadium en bewezen bedrijven). Diversificatie is een essentieel onderdeel van investeren - of je nou een venture capital bedrijf, angel investeerder of aandelen crowdfunder bent.

Ben je klaar voor het opbouwen van een gediversifieerd investerings portfolio? Bekijk een aantal investerings mogelijkheden op het Symbid platform hier.