Vooroordelen over Business Angels

BusinessAngel

Op weg naar kantoor ving ik in de trein een gesprek op “De mensen die het meeste verdienen maken de meest nare keuzen. Ja zo is het toch? Die maken nu eenmaal gemakkelijk keuzes ten koste van anderen in het bedrijfsleven. Die bepalen waar het geld naartoe gaat. Ja, inderdaad.” Even dacht ik in te haken op dit vooroordeel, maar onze wegen scheidden al snel toen de check-out poortjes naderden. Hoe denk jij als ondernemer eigenlijk over mensen met veel geld, jouw Angel investeerders? Vandaag duiken we in het onderwerp vooroordelen over Business Angels om jouw soft skills in het ondernemen te polijsten. Ik leer je een psychologische tool die je hierbij kunt toepassen!  

Wil je echt goed binnenkomen bij een Business Angel lees dan ook de vorige blog  Hoe benader je als Ondernemer Succesvol een Business Angel”  Met de kennis uit deze twee blogs kom je goed voorbereid binnen. 

Vooroordelen creëren afstand

Vooroordelen, ze kunnen zowel negatief als positief zijn. Beide type vooroordelen kunnen jou in de weg zitten tijdens het samenwerken met een Business Angel. Ja, zelfs de positieve! Een vooroordeel creëert namelijk afstand tussen jou en de ander.

Die afstand ontstaat, omdat wij mensen neigen te denken in hokjes, oftewel groepen. Vanuit de biologische psychologie is bekend dat wij als mensen graag bij een groep willen horen. Samen ben je sterker en heb je meer overlevingskans. In een fractie van een seconden bepalen we of een ander op ons lijkt en of deze persoon wel of niet tot onze groep behoort. Dit bepalen we op basis van voor de hand liggende kenmerken, bijvoorbeeld leeftijd of geslacht.

In de samenwerking met Business Angels kan dit op 2 manieren uitpakken:

  1. Ondernemers en Business Angels behoren tot een verschillende groep.

  2. Een Business Angel met andere kenmerken dan jij behoort tot een andere groep.

Dus, ten eerste behoren ondernemers en Business Angels allebei sowieso al tot een andere groep. Het tweede struikelblok is dat andere kenmerken, buiten jullie verschillende rol, zoals leeftijd bepalen of jullie tot eenzelfde of andere groep behoren.

Nadeel van positive voordelen

Het nadeel van positieve vooroordelen 

Zoals ik al schreef kunnen ook positieve vooroordelen negatief uitpakken. Maar hoe kan het dan zijn dat een positief vooroordeel een afstand creëert? Nou, door een Angel op een voetstuk te zetten met een positief vooroordeel plaats je jezelf daaronder. Dit kan (onbewust) tot minder vertrouwen in jezelf leiden. Stel dat je uitgaat van een positief vooroordeel over de kennis van een Angel als ouwe rot in het vak. Te veel vertrouwen op die angel die het allemaal wel zal weten, kan een ertoe leiden dat je voorbijgaat aan je eigen kennis en inzicht. Maar bijvoorbeeld ook aan de input van jongere business angels.

Je ziet in dit voorbeeld ook dat een positief vooroordeel over de ene Business Angel samen kan gaan met een negatief vooroordeel over een andere Business Angel.

Daarnaast hebben we in soms juist de neiging om het profiel Business Angel dat het dichts bij onszelf ligt positiever te beoordelen. Je kunt je dan als ondernemer meer aangetrokken voelen tot Business Angels die het meest op jou lijken, en minder oog hebben voor andere Angels die ook een waardevolle toevoeging voor jouw onderneming zouden kunnen hebben. Daarom is het belangrijk om hier voorbij proberen te kijken en elkaar echt te leren kennen. Hierover kun je meer lezen in deze voorgaande blog.

Het stereotype Business Angel

Voordat we verder gaan op wat je tegen die vooroordelen kunt doen, is het interessant om even stil te staan bij het stereotype Business Angel. Het generaliseren van Business Angels op basis van een beeld dat niet altijd overeenkomt met de werkelijkheid.

De meeste Business Angels zijn 55+ of ouder. Daarbij is het volgens Business Angel Marius Veenker belangrijk om uit te kijken met het vooroordeel dat het Business Angels puur om de financiële winst gaat. Het gaat volgens hem om betekenisgeving “De meesten van deze Angels willen juist iets nalaten en overbrengen op de volgende generaties. Die betekenisgeving gaat ook over het bezig kunnen zijn met interessante uitdagingen.” 

Afstandverkleinen

Afstand tot elkaar verkleinen  

Om van een potentiële investeerder een investeerder te maken die in jouw onderneming investeert is er verbinding nodig. Daarom zul je een eventuele afstand moeten verkleinen en/of voorkomen. Een psychologische tool om dit te doen is je actief te focussen op overeenkomsten tussen jou en de Business Angel. Hiervoor geef ik je 2 opties die je allebei kunt gebruiken.

  1. Focus op, en benoem de meer uiterlijke overeenkomsten.

  2. Leer de ander kennen en ontdek overeenkomsten.

De eerste manier kun je eenvoudig toepassen door uiterlijke overeenkomsten te benoemen. Denk aan een oprecht compliment over wat de ander aan heeft als dit iets is wat jij ook zou dragen. Dit kun je dan uitspreken.   

Het tweede is oprechte interesse in de Angel tonen en elkaar echt leren kennen. Tijdens meer persoonlijke gesprekken kom je altijd overeenkomsten tegen. Of nu blijkt dat jullie allebei uit een gezin komen met 5 kinderen, een link hebben met een bepaald land of eenzelfde hobby delen. Deze overeenkomsten zijn leuk en creëren een band om een samenwerking aan te gaan. 

Welke vooroordelen heb jij?

Afsluitend geef ik je graag mee dat het goed is om eens te kijken naar vooroordelen die jij hebt over Business Angels. Zoals al een paar keer genoemd is leeftijd een typisch voorbeeld. Maar ook intro- en extraversie, iemand zijn roots, geslacht of achtergrondinformatie. Zoals de tegenstellingen omtrent carrière pad in een bèta carrière vs. alfa carrière, start-up cultuur vs. corporate-cultuur en rijke Business Angels vs. zuinige ondernemers die bootstrappen. Welke vooroordelen heb jij ontdekt!? Laat het ons in de comments weten!

Deze blog is geschreven door: Daisy Lake, M.Sc. Economic Psychology