Van converteerbare obligatie naar aandelen - Het succesverhaal van Bohemian Birds

BohemianBirds

Bohemian Birds werd in 2013 opgericht door Michiel Stoffels, Duco Vermeulen en Jasper Mutsaerts met de missie om 100.000 mensen te helpen met het afvinken van hun bucket list. Mensen hun volle potentieel laten leven, andere culturen laten leren kennen, zichzelf ontwikkelen en inspireren om hun Bucket List af te vinken. De mannen vertaalden deze doelen naar een business met studentenreizen en bedrijfsreizen. Tijdens hun eerste crowdfunding in 2016 op het Symbid platform haalden zij €60.000,- waarna nog een tweede ronde volgde op het Symbid platform in 2017 van €150.000,-. Afgelopen maand haalden zij een investering van een half miljoen op wat betekent dat de aandeelhouders uit de tweede ronde nu kunnen converteren!

Hoe werkten Founder Jasper Mutsaerts en CEO Michiel Stoffels naar dit succes? Ik had een leuk gesprek met Jasper en Michiel over samenwerken en creatieve marketing.

Je doet het met z’n allen!

Volgens Jasper “doe je het met z’n allen.” Als ik vraag naar hoe zij zorgen voor een goede samenwerking hebben de mannen van Bohemian Birds de volgende tips die voor hen erg goed werken: 

  1. een complementair team; 

  2. opsplitsing tussen de strategie en executie; 

  3. een heldere en output gerichte taakverdeling. 

Een complementair team dat elkaar kan aanvullen, zodat iedere persoon de taken doet waar hij of zij energie van krijgt. Daarnaast is het praktisch om een duidelijke opsplitsing te maken van teamleden die zich bezig zullen houden met de strategie en de executie. Als derde is het effectief om te zorgen dat de taakverdeling helder is en gericht op output gerichte afspraken. 

Het is ons bij Symbid en professionele investeerders niet onbekend dat een goed team een voorspeller is van succes. Bohemian Birds is een mooi praktisch voorbeeld van sterk en succesvol teamwork. 

Uitmuntende managers en bucket list consultants

Daarnaast is het volgens Michiel van onschatbare waarde om uitmuntende managers aan te trekken. “Ik ben ontzettend in mijn nopjes met het feit dat wij Sarah Theunissen (Bedrijfsreizen) en Tessa Kaarsgaren (Studentenreizen) aan het bedrijf hebben kunnen binden. De beide dames zijn werkelijk waar voortreffelijke managers die onze business naar grote hoogte laten stijgen. Verder hebben we een team van zeer gepassioneerde bucket list consultants die dag in dag uit onvergetelijke reizen samenstellen voor onze klanten. Mijn complimenten aan het hele team voor het behalen van dit funding succes!”

Bohemian Birds

Een community van investeerders 

BohemianBirdsInvestors

Samenwerken is een key factor die ik ons gesprek veel terug hoor. Samenwerken als team, maar ook met de crowd. “Dat is zo leuk aan Symbid, we hebben er een community aan overgehouden. Eens per jaar hebben we een aandeelhoudersvergadering en borrel. Vanuit de crowdfunding zijn er een aantal enthousiaste Symbid investeerders die naar vergaderingen komen. Mensen vinden het leuk om anderen te helpen. Ook Blooming & Booming denkt actief mee.” 

Met creativiteit kom je verder 

Two heads are better than one en dat geldt niet alleen voor de samenwerking die zij in het team, of met investeerders en partners hebben. Jasper vindt het ook het leuk om zijn kennis weer te delen met andere ondernemers. Bohemian Birds is zelf altijd bezig geweest om mensen op creatieve manieren te bereiken, bijvoorbeeld door deze vlog met een bekende vlogger of door kennis te delen tijdens lezingen. Creativiteit geeft je inzicht in mogelijkheden die je misschien niet voor mogelijk had gehouden, ook wat financiering betreft. Sommige ondernemers gebruiken te weinig geld hebben als excuus. Je kunt ook heel veel dingen doen zonder geld.” Gebruik je creativiteit dan kom je verder! 

Gouden tips voor jonge ondernemers 

Jasper was zelf eind 20 toen het Bohemian Birds avontuur begon in 2013, dus voor de jonge ondernemers onder ons heeft hij zeker een waardevol advies over financiering. “Financiering dat is vooral wat spannend als je jong bent. Ons eerste doelbedrag was €60.000,-. Achteraf gezien hadden we beter een ton kunnen ophalen. Een klein budget is lastiger, omdat het wat onzeker overkomt bij investeerders. Maak een realistische inschatting van je budget, anders ren je ook steeds achter financieringsrondes aan. Het duurt namelijk langer dan je denkt om het break-even point te bereiken.”  

Nieuwe mijlpalen!

Een inspirerend voorbeeld hoe je als onderneming samen groeit naar het converteren van aandelen. En nu op naar de volgende mijlpalen! De mannen van Bohemian Birds hebben mooie doelstellingen. Het behalen van €10 miljoen omzet in 2020 en op termijn marktleider worden in de Benelux. Tegen die tijd zullen we ze weer het hemd van het lijf vragen over hun ervaringen! 

Dit succesverhaal is geschreven door: Daisy Lake, MSc Economic Psychology