Van Crowdfunding tot Overname - Het Succesverhaal van Declaree

Declaree_Goodbye Paper Receipts.png

* For the English version click here.

Eind 2013 was Declaree een van de eerste ondernemingen op het Symbid platform die een crowdfunding-campagne lanceerde. Een kleine crowdfunding van €40.000,- met groots resultaat. Eind juni vierden zij namelijk hun grootste succes tot nu toe: Fortino Capital Partners investeerde in het bedrijf en daarmee oversteeg Declaree hun doel om de aandelen in waarde te doen verdubbelen met een veelvoud daarvan. Feest voor Declaree en alle aandeelhouders die destijds tijdens de crowdfunding mee hebben geïnvesteerd! 

Ik sprak met een van drie founders, Bas Janssen, over de start van Declaree, de groei na de crowdfunding, denken in grotere doelen, focus en de beste willen zijn in wat je doet. 

 

In de frustratie van de klant zit je groeikracht  

Declaree_Personio_Reisekosten_large_en.png

Declaree - de app om digitaal bonnetjes te declareren - ontstond vanuit een frustratie in het declaratieproces: het vastleggen, indienen en onhandige papierwerk dat moest toch veel gemakkelijker kunnen. Iedereen had toch al een smartphone waar ze foto’s mee konden maken, dus zo moeilijk kon het niet zijn besloten de ondernemers. Nadat de drie ondernemers hun baan hadden opgezegd startten ze Declaree in het appartement van Bas om uit te groeien naar dit grote succes. 

De behoeften van de klanten zijn steeds de inspirerende uitdaging gebleven voor Declaree om te blijven groeien. “Altijd goed blijven luisteren naar de behoeften van de klant”, volgens Bas zit daar je kracht om als ondernemer mee te blijven groeien met de markt. Vanaf de eerste dag was het voor Declaree een speerpunt om een declaratie-app te bieden die perfect aansluit op wat klanten zochten. Er bestonden toen ook al declaratie-apps, maar dat waren ondermaatse oplossingen die omslachtig werkten. Declaree heeft zich toen specifiek toegelegd op het maken van de meest gebruiksvriendelijke oplossing in de markt; en dat maakt het verschil. Recent vertaalt zich dat bijvoorbeeld in de speciale functionaliteit ontwikkeld voor het automatisch uitlezen van bonnen (OCR), het afletteren van creditcard-transacties en de automatische berekening van daggeldvergoedingen.

Declaree_Personio_Reisekosten_small1_en.png

Nu realiseren zij de volgende stap in hun internationale groei. Samen met Fortino Capital Partners, die kennis en ervaring heeft op het gebied van internationale expansie, zal Declaree met flinke slagkracht verder kunnen groeien in Europa. 

 

Denk in grotere doelen 

Als ik Bas vraag of hij ooit van dit succes had durven dromen, zegt hij dat het een doel op zich was. Het doel dat destijds in de crowdfunding gesteld werd was om binnen 4 jaar toe te werken naar een exit en de waarde van de aandelen te doen verdubbelen. Dat doel is met een veelvoud daarvan ruimschoots overstegen. Als tip voor andere ondernemers om hun bedrijf te laten groeien geeft hij mee om te denken in grotere doelen. “Bij het bepalen van doelstellingen kijken ondernemers vaak naar wat ze kunnen doen in een dag, om te bepalen wat ze gerealiseerd kunnen krijgen in het komende jaar of op langere termijn. Maar mijn advies is om het om te draaien; begin eerst met een groot doel, en vertaal dat terug naar de stappen die je moet zetten om dit te behalen. Daarmee bereik je uiteindelijk meer. Bijvoorbeeld wat de crowdfunding betreft, hadden we achteraf gezien misschien ook een grotere investering kunnen ophalen. Je bent terughoudend als je begint, je mag groter denken. Dat hebben wij geleerd.” 

Focus op één doel & de beste willen zijn in wat je doet 

Ook focus is volgens Bas nodig om succesvol te ondernemen. Het succesvol worden van de crowdfunding campagne begin 2014 was in feite de commerciële start van Declaree, en vanaf die dag werd er ook enkel gefocust om Declaree te laten groeien. Hiervoor waren er nog andere ideeën die de ondernemers bezig hielden, maar die gingen toen snel de deur uit. “Het gaat om de focus op één doel, en de beste willen zijn in wat je doet. Daarbij moet je volledige commitment hebben, en dat geldt met name voor de tijd die je wilt en kunt besteden. Veel mensen hebben goede ideeën, maar uiteindelijk gaat het om de executie ervan.”

In die begintijd na de crowdfunding keken de founders samen met een van de betrokken investeerders, Jeroen van Eindhoven, kritisch naar hoe je de beste kunt zijn in wat je doet. Samen intensief sparren met Jeroen die zijn kennis deelde over strategische en business development. “Ik stelde af toe kritische vragen om scherp te blijven, bijvoorbeeld over focus. Veel (startende) organisaties hebben de neiging om heel breed te gaan, maar focus is belangrijk.” 

Een sterk team 

Die commitment aan focus en de beste willen zijn is terug te zien in een van de voorspellers van succes: een sterk team. Een van de engineers geeft zo aan “Het is uniek dat ik als werknemer de ruimte en ondersteuning heb gekregen bij Declaree om mijn kennis en skills te blijven ontwikkelen. Daardoor hebben we de ruimte kunnen creëren om te blijven groeien als bedrijf. 

Investeerder Jeroen van Eindhoven geeft als tip voor mensen die succesvol willen investeren in bedrijven ook mee dat het belangrijk is om te kijken naar het team. “Het moet een dedicated team zijn dat er een succes van wil en kan maken.” 

Succes maak je samen en geef je door 

De doelbedragen die op worden gehaald in de huidige investeringsrondes zijn door de jaren heen groter geworden. Zo zie je hoe een relatief kleinschalige crowdfunding-campagne uit de begintijd van Symbid tot een groot succes uit heeft kunnen groeien. Wie net als de founders van Declaree hun hart en ambitie durft te volgen kan grote doelen waarmaken! Een van de investeerders proost op het succes: “deze ervaring met het investeren en dit rendement ga ik zeker weer gebruiken voor andere investeringsmogelijkheden!” Succes maak je samen en geef je door. 


Deze blog is geschreven door: Daisy Lake, BSc Social Psychology en master studente Economic Psychology aan Tilburg University.