Deel 2: Hoe Zorg je Ervoor dat je Zeker GEEN Financiering Krijgt?

doubts-3747362_960_720.jpg

Deze blog bestaat uit twee delen. Vorige keer las je in het eerste deel de fouten die je als ondernemer kunt voorkomen in de voorbereiding en tijdens investeerders gesprekken. Mocht je die nog niet hebben gelezen, bekijk die dan hier. In dit 2e deel bereiden we je voor op een succesvolle fase tijdens je financieringsronde. Daarnaast gaan we het ook hebben over eventuele fouten na je financieringsronde. Ook na je financieringsronde zijn er verantwoordelijkheden die je niet over het hoofd wilt zien of onderschatten.  

1. Fouten tijdens je investeringsronde

Mensen die NIET vragen worden overgeslagen 

Het kan spannend zijn om aan mensen te vragen of ze in jouw bedrijf willen investeren. Ook al durf je het niet, doe het toch! Zelfs in het geval zij zelf niet willen of kunnen investeren zouden ze deuren voor je kunnen openen naar een andere investeerder in hun netwerk. Of aan kunnen geven dat ze je wel willen en kunnen helpen op een ander moment tijdens een eventuele volgende financieringsronde. 

TIP: durf te vragen!

  

Niet betrekken van huidige investeerders  

Sla naast nieuwe potentiële investeerders vooral je huidige investeerders niet over. Zij hebben eerder geld in jouw onderneming gestoken en stellen het op prijs als zij ook in deze nieuwe ronde de kans krijgen om te investeren. Daarnaast horen zij natuurlijk ook op de hoogte gesteld te worden van het feit dat je weer gaat investeren, puur voor de status update van het bedrijf waar zij in hebben geïnvesteerd.  

TIP: houdt investeerders doorlopend op de hoogte van al je ontwikkelingen, dus ook van je nieuwe investeringsronde. 

Geen gebruik maken van je ambassadeurs

Vergeet je ambassadeurs niet! Jouw tevreden en trouwe klanten zijn fans van jouw product en onderneming die jou graag willen en kunnen helpen. Mensen zijn eerder geneigd zich open te stellen voor mond-tot-mond-reclame via een bekende, omdat dit wordt ervaren als meer betrouwbaar. Ambassadeurs kunnen je zo helpen op twee vlakken: met vergroten van brand recognition & awareness en met het delen van jouw financierings campagne binnen hun persoonlijke netwerk. Bouw een goede relatie met trouwe klanten op die je uit kunt laten groeien tot een netwerk van ambassadeurs. Bijvoorbeeld de volgers van je social media kanalen. Bedank ze voor hun loyaliteit, betrek ze bij het finetunen van je product m.b.v. hun feedback en vraag ze om jou te helpen bij je financierings campagne. In de iedere situatie van de onderneming zal daar een passende manier voor zijn. Of dit nu is door middel van reviews, tijdens events, of door het delen van je campagne via de social media kanalen.  

TIP: Ambassadeurschap gaat hand in hand met PR. Een netwerk van ambassadeurs biedt ondersteuning tijdens een eventuele PR campagne tijdens je financieringsronde. Deze guestblog van PR-bureau Blyde Benelux helpt je hierbij. 

2. Fouten na investering 

Investeerders niet op de hoogte houden tijdens de afronding

Je hebt al eerder investering opgehaald en gaat op voor de tweede ronde. Je gaat terug naar je investeerders van het eerste uur en krijgt geen respons. Gek, ze waren eerder toch ook geïnteresseerd? Dan krijg je ineens allerlei vragen; hoe het gaat met hun investering, of je bijna failliet gaat omdat je weer geld nodig hebt, waar je allemaal mee bezig bent? Klinkt vreemd, maar je zult niet de eerste zijn die na het ophalen van een eerste ronde financiering tijdens een tweede ronde vastloopt, omdat je eerdere investeerders niet goed hebt geupdate. Onthoud, investeerders praten onderling, ook over hun investeringen en hoe goed het gaat. Als ze van jou niets meer horen na de eerste ronde schrijven ze het af en doen ze zeker niet meer mee in een tweede traject. Zorg er dus voor dat je, ook na het succesvol ophalen van de financiering, jouw investeerders regelmatig op de hoogte houdt van de voortgang. 

TIP: Houdt investeerders altijd op de hoogte van hun eerdere investeringen. 

Te gemakkelijk geld uitgeven              

“Als je eenmaal geld hebt, geef je het ook gemakkelijk uit. Je wilt meters maken, dan gaat snelheid boven efficiëntie” (Tim de Kraker in Sprout, 2018). Van Tim en vele andere kun je leren dat het belangrijk is om je geld niet te snel uit te geven, maar de tijd te nemen om weloverwogen en juiste financiële beslissingen te nemen. 

TIP: Maak een planning en vraag je Business Angels eventueel om hun advies en ervaring.

 

Teveel percentage weggegeven

Haal je een seed investering op? En heb je later meer geld nodig? Denk dan na over hoe je voor toekomstige investeerders nog interessant blijft. Geef bijv. niet teveel aandelen weg in die fase. Als je teveel van de taart weggeeft zullen investeerders in een volgende ronde niet genoeg vertrouwen kunnen hebben aan jouw toewijding het succes van je onderneming te behouden. Als er namelijk nog maar een klein deel in jouw eigen handen is, zal jij hoogstwaarschijnlijk ook minder motivatie hebben om toegewijd te blijven. Denk ook na over het voorkomen van een teleurstelling bij huidige investeerders op het moment dat jij een volgende investering op gaat halen, want hun aandeel zal verwateren. Het percentage aandelen van deze investeerders zal dan dalen. Als zij hetzelfde percentage van hun winstaandeel en zeggenschap willen behouden zullen zij in deze ronde ook weer bij moeten investeren. Of, besluiten dat de verwatering voor hen een reden is om het aandeel te willen verkopen. 

TIP: Niet te veel geld ophalen in een keer. Alleen ophalen wat je nodig hebt, voor de rest sturen op efficiëntie en graduele groei (Milestones).                     

 

Niet op tijd kunnen beginnen aan de vervolgronde

Geld ophalen kost tijd, soms heeeeel veel tijd. Uit ervaring kunnen wij je zeggen dat het ondernemers vaak tegenvalt hoeveel tijd het kost om geld op te halen. In de voorbereiding kun je tegen dingen aanlopen die de financieringsronde verder opschuiven in de tijd. Een voorbeeld hiervan is dat je beseft dat je nog aandacht moet besteden aan een stevig netwerk van ambassadeurs, waarover we schreven in deel 1 van deze blog. Dit kun je hier terug lezen. Daarnaast is het ook mogelijk dat je succes sneller komt dan verwacht. Je groeit sneller dan je had durven dromen en hebt dan ook eerder een vervolgronde nodig.  

TIP: Maak alvast een planning voor de toekomst bij welke behaalde mijlpalen je weer financiering nodig denkt te hebben, zodat je op tijd kunt beginnen. 

Van welke fouten heb jij geleerd? 

To wrap it up! Met de tips voortkomend uit de reeks van fouten kun je lekker aan de gang. Zijn er nog andere klassieke fouten waar jij als ondernemer van hebt kunnen leren? Of die je zelf gemaakt heb wellicht? We zijn benieuwd naar jouw ervaring, deel ze in de comments!