Hoe Benader je als Ondernemer Succesvol een Angel Investeerder?

angel-zakenman-karakter_51635-3754.jpg

Deze keer nemen we jou als ondernemer mee in de (belevings)wereld van een Angel investeerder. Wat komt er zoal bij kijken als jij als ondernemer een angel investeerder benadert wanneer je op zoek bent naar financiering? Zoals Business Angel Marius Veenker zegt: “Ik investeer als er een klik is met de ondernemer, met zijn team en de product/markt-combi”. Dé klik dus, een basis die niet kan ontbreken en je zeker in acht moet nemen wanneer jij Angel investeerders benadert met jouw verhaal. We beschrijven een aantal doorslaggevende psychologische aspecten tijdens de benadering en de klik met jou als ondernemer. Door hier bewust rekening mee te houden kun jij er straks voor zorgen dat je met de juiste investeerders een duurzame relatie opbouwt. 

 

48 uur om het kaf van het koren te scheiden

Een Angel investeerder heeft al gauw 2 tot 3 events per week waar ondernemers hun verhaal voor hem of haar pitchen. Vaak is dat het eerste moment waarop een Angel jou ontmoet en met jouw onderneming kennis maakt. In dat geval heeft een Angel investeerder dus slechts zo’n 48 uur om het kaf van het koren te scheiden, voordat de aandacht zal gaan naar de volgende ondernemer die een pitch vertelt. Als ondernemer heb je daarom veelal letterlijk maar één kans. Om te bepalen of dé klik er is, is de eerste indruk die jij maakt dus cruciaal. 

     

Jouw onderneming begint bij…. jou!

Volgens Roos Vonk – hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen – hebben wij binnen een halve minuut een eerste indruk van een ander. Aan een eerste indruk besteden we vaak wel de nodige aandacht, en dat is een goed begin. Maar laten we reëel blijven, want helaas is het zo dat we minder controle over die eerste indruk hebben dan we zouden willen. Ik trek bijvoorbeeld graag mijn rode jasje aan op belangrijke momenten om goed te ankeren in mijn kracht en dat dan ook uit te stralen. Maar wat als ik nu uitgerekend een onverwachte vraag krijg en mijn slechte voorbereiding probeer weg te bluffen? Zo’n 75% van de mensen is visueel ingesteld vertelde de expert op het gebied van neuromarketing en neurowetenschappen - Chantal van den Berg - mij eens. Die subtiele gelaatstrekken die te zien zijn als ik sta te bluffen zullen dus waarschijnlijk ook niet aan jou voorbijgaan. 

Daarom is het vooral belangrijk om in alle eerlijkheid jezelf te zijn. Een goede voorbereiding helpt daarbij, maar jouw onderneming begint vooral bij jou. Een Business Angel investeert niet alleen in jouw onderneming, maar ook in jou als ondernemer.

 

Verlies de ander niet uit het oog 

Ondanks het belang van die eerste indruk, en dat jouw onderneming bij jou begint, is het belangrijk om de ander niet uit het oog te verliezen. Te veel bezig zijn met de indruk die jij maakt, kan jou afleiden van de aandacht die je schenkt aan de ander. 

Wil jij die interessante ondernemer zijn? Dan zal jij juist interesse moeten tonen in de Angel. Vergeet niet dat in iedere goede relatie alle betrokkenen input geven om de relatie te ontwikkelen, in stand te houden en samen uiteindelijk een doel te kunnen bereiken. Dit economisch psychologisch proces wordt wederkerigheid, of reciprociteit,genoemd. Wederkerigheid is de eerlijke wisselwerking tussen geven en nemen. Toon daarom interesse in de Angel, in de persoon, zijn/haar achtergrond en kennis. Een investeerder geeft geen geld aan iemand waar hij niets mee heeft. Andersom, geven we jou ook het advies om geen geld aan te nemen van iemand waar jij niks mee hebt. Jij wilt toch ook weten met wie jij deze langdurige samenwerking aan gaat? Leer de Angel investeerder dus kennen om te bepalen of hij/zij interessant is voor jou en jullie elkaar goed aan kunnen vullen. 

     

Het Psychologisch Contract

Vanuit jou, de ander en de wederkerigheid tussen jullie kan er een duurzame samenwerking ontstaan. Zoals in iedere relatie is vertrouwen ook belangrijk in de relatie tussen jou en de Angel investeerder. Bij Symbid zien we vertrouwen tussen echte mensen als een cruciaal onderdeel voor een succesvolle samenwerking tussen ondernemer en investeerder. Sterker nog, we geloven dat vertrouwen de belangrijkste valuta is in de financiële industrie. 

Vertrouwen is een van de waarden die wordt uitgewisseld in het psychologisch contract tussen jou als ondernemer en de Angel investeerder. Een psychologisch contract is geen fysiek contract op een papiertje, maar een onuitgesproken contract en tevens een wezenlijk onderdeel van iedere relatie. Het zijn de onuitgesproken regels, verwachtingen, normen en waarden. Dit zijn de fundamentele onderdelen die altijd van kracht zijn in een relatie, of je je nu bewust bent van het bestaan van dit contract of niet. Omdat ze altijd van kracht zijn, ligt het psychologisch contract ten grondslag aan de wederkerigheid van jullie relatie. Het is een pluspunt om je bewust te worden van de psychologische kracht van dit contract. Een voorbeeld is dat we er vanuit vertrouwen op rekenen dat er geen belangrijke informatie wordt achtergehouden voor de ander. Wanneer een Angel investeerder, of jij, erachter komt dat de ander informatie heeft achtergehouden schaadt dat het vertrouwen. Ook al is er nooit expliciet gevraagd aan de ander om alles eerlijk te delen. 

     

Vergroot je succes!

Zo, dat waren een aantal psychologische aspecten waarmee je jouw succes kunt vergroten. Door bewust rekening te houden met de eerste indruk, wederkerigheid, het bouwen van vertrouwen en het psychologisch contract, kun jij er straks voor zorgen dat je de juiste Angel investeerders op de juiste manier benadert. Vergeet je daarnaast natuurlijk niet goed voor te bereiden op inhoudelijke vragen, maar onthoud, alles begint bij jou! 

Heb jij een interessante ervaring met deze psychologische effecten? Wij zijn benieuwd! Je kunt je ervaring met ons èn andere ondernemers delen in de comments hieronder. 

 

Deze blog is geschreven door: Daisy Lake, BSc Social Psychology en master studente Economic Psychology aan Tilburg University.