Deel 1: Hoe Zorg je Ervoor dat je Zeker GEEN Financiering Krijgt?  

afbeelding blog - geen financiering .jpg

Je hebt een super interessante startup en bent op zoek naar groeifinanciering. Vol vertrouwen vertel jij je verhaal aan een grote potentiële investeerder. Jullie hebben een leuk gesprek. Dan vraagt de investeerder naar je burn rate. Je geeft aan dat je dit zo een, twee, drie niet weet en dit even op moet zoeken. Direct slaat het gesprek om. De investeerder stelt meer gedetailleerde vragen over jouw prognoses en ook deze weet jij niet te beantwoorden. Waarna de investeerder je bedankt voor je tijd, maar aangeeft dat als je je cijfers niet uit je hoofd weet, dat hij never nooit gaat investeren.

Hoe kun jij fouten zoals deze voorkomen? In deze blog leer jij van de fouten van anderen. Vanuit onze ervaringen en die van anderen zetten we veelgemaakte fouten op een rij, zodat jij ze kunt voorkomen! Hiermee voorkom je dat je keuzes maakt die bij investeerders slecht vallen en kunnen leiden tot een afwijzing. We zullen ingaan op fouten in de voorbereiding en tijdens investeerders gesprekken.

  1. Fouten in de Voorbereiding.

Een Mismatch

Als je financiering wilt gaan ophalen voor je bedrijf moet je aan heel veel factoren denken: Je materialen moeten op orde zijn, je verhaal moet superscherp zijn en je moet het vooral aan de juiste mensen vertellen. Veel ondernemers grijpen alle kansen aan om hun verhaal te vertellen, maar dit heeft niet altijd zin. Voordat je iemand benadert moet je eerst wat onderzoek doen. Hiermee voorkom je situaties zoals de mis match uit de intro. Het kost wat tijd, maar een investeerder stelt het op prijs als je wat onderzoek hebt gedaan, ‘know your audience’.

TIP: Bepaal het profiel van de investeerder die bij jou zou passen en bekijk voor het benaderen of een investeerder tot deze categorie behoort.

Start niet te vroeg met financiering

Vaak kun je zonder financiering veel verder komen dan je denkt en bouw je het bedrijf veel duurzamer op. Je hebt meer nodig dan een goed idee om financiering op te halen. Hoe meer je kunt laten zien, hoe ‘goedkoper’ de financiering zal zijn die je op wilt halen. Bedenk dat, vooral wanneer het uitgeven van aandelen betreft, je deze maar één keer kunt verkopen.

Zelfs een groot bedrijf zoals TomTom heeft zoals dat wordt genoemd lang gebootstrapped. Zij hebben eerst alles uit hun eigen financiële mogelijkheden geperst voordat ze op zoek zijn gegaan naar extern kapitaal.   

TIP: Je kunt bootstrappen door bijvoorbeeld strikt de inkomsten en uitgaven in balans te houden. Zorg ervoor dat er meer binnenkomt dan er uitgegeven wordt.

De Verkeerde Reden en Timing.

Als ondernemer wordt van je verwacht dat je risico durft te nemen. Dit zit ‘m al in de keuze om te gaan ondernemen, maar toch zien we hier nog wel eens tegenstrijdigheden. Wat bijvoorbeeld niet goed valt bij investeerders, is om in een vroege fase van de onderneming al significant (lees meer dan €3000 in de maand) aan salaris mee te financieren terwijl er nog helemaal geen inkomsten zijn. Dit kan een verkeerd signaal afgeven naar investeerders, hiermee suggereer je dat je gechargeerd (risicoloos) wilt ondernemen. Investeerders willen juist zien dat jij in je onderneming geloofd en ook bereid bent om hier zelf in te investeren. Zowel met jouw tijd als geld. Vaak is het dan ook een vereiste voor investeerders dat je er zelf al wat geld in hebt zitten. Dit hoeft niet per se heel veel geld te zijn om vertrouwen te geven aan externe partijen.

TIP: “Op het moment dat de onderneming geld gaat verdienen mag je jezelf uiteraard salaris uitkeren. Maak je salaris dan bijvoorbeeld omzetafhankelijk” (Robbin Hoogstraten, Symbid).

Fouten Tijdens het Toewerken naar een Face 2 Face Gesprek met Investeerders.     

Een onderdeel van de voorbereiding is het toewerken naar een gesprek met een investeerder. Veel ondernemers benaderen investeerders en starten direct met de vraag: ‘Ben je geïnteresseerd om te investeren in mijn bedrijf’. Uiteraard is het goed om niet te veel om je doel heen te draaien, maar dit is wellicht wat te direct. Zelfs voor de Rotterdamse Club die wij zijn ;) Klop niet alleen aan voor de centen, maar vraag investeerders ook om hun feedback en expertise. Hiermee laat je zien dat je hun toegevoegde waarde als persoon ziet en weet dat groei van meer afhangt dan financiering (Forbes, 2015).  

TIP: Wees open voor de volledige waarde die een investeerder jou te bieden heeft, financieel én als expert.

 

Een Onervaren Team

Als je een onderneming start is het uiteraard belangrijk om aan te tonen dat je als team/founders in staat bent om hier een succes van te maken. Quote pascal: “Ons team is nu zo goed en ervaren, de kans zo groot en de oplossing zo slim dat ik er alle vertrouwen in heb om investeerders te interesseren” (Pascal, in Sprout, 2018). Zorg er dan ook voor dat je aantoonbare ervaring hebt in het veld waar je wilt ondernemen. Te weinig expertise in het team wat je presenteert in de aanloop kan een no go opleveren bij investeerders, bijvoorbeeld en software platform zonder enige IT expertise.

TIP: Zorg voor een team dat jouw kwaliteiten aanvult zodat je het samen naar een hoger plan kunt tillen.

 

Pitch Deck Niet up to Date

Een eerste indruk maak je maar een keer, zo ook bij investeerders. Dit doe je vaak met een two pager of een pitch deck. Besteed hier dan ook even goed de tijd aan! Zorg dat je informatie up to date is, dat alles klopt, volledig is en dat het er aantrekkelijk uitziet. Ja, het oog wil ook wat! Ben je niet goed in dit soort zaken? Zoek hier dan hulp bij!

TIP: Een volledig, compleet en up to date pitch deck dat bestaat uit alle 11 elementen die we beschreven in deze blog over pitch decks.

 

  2. Fouten tijdens investeerders gesprekken

Zorg dat Alles er Verzorgd Uitziet

Dan is het eindelijk zo ver; je mag op gesprek komen bij een investeerder! Je bent wat ingelezen over de persoon/het fund en gaat op bezoek. Allereerst is het vanzelfsprekend dat alles er verzorgd uit ziet. Niet alleen jijzelf, maar ook het materiaal dat je bij je hebt. Zoals je laptop en eventuele overzichten op papier die je mee hebt genomen. Zorg dat er geen laag stof op je laptop ligt en je papieren netjes gedocumenteerd zijn zonder kreukels en vlekken.

TIP: Zorg dat je alles ruim op tijd tip top in orde hebt en kijk nog een laatste keer in de spiegel.  

Onverwachte Vragen

Vervolgens krijg je allerlei vragen over ‘Churn’, ‘Burnrate’, ‘Customer acquisition costs’ en sla je volledig dicht. Helaas gebeurt het heel vaak dat ondernemers niet voorbereid zijn op dit soort vragen. Dit is zonde, maar kun je heel gemakkelijk voorkomen. Zorg dat je van tevoren een FAQ opstelt waarin je mogelijke vragen noteert en de antwoorden klaar hebt staan. Veel vragen zijn relatief ‘standaard’ dus je kunt je hier goed op voorbereiden. Zoals de vraag hoeveel financiering je precies nodig hebt, waar je het aan uit gaat geven en hoe je jezelf voor hebt bereid op tegenslagen.   

TIP:  Bereid je voor op een F.A.Q. met behulp van informatie op het internet.

Te Zelfverzekerd en te Eigenwijs Zijn

In lijn met de onverwachte vragen zal een investeerder je in een gesprek vaak proberen te testen op andere vlakken. Niet alleen op je kennis van de markt, je overtuigingskracht of je drive, maar ook op je ‘coachability’. Laat je suggesties toe in een gesprek? Of wijs je alles af omdat je ‘het beter weet’. Zorg ervoor dat je zelfverzekerd overkomt, maar laat het niet doorslaan, dit schrikt investeerders af. Ze kunnen hiermee denken dat je niet te coachen bent en laten de kans schieten, zonde!

TIP: Wees open voor input en laat je coachability zien door de waarde en expertise van feedback te erkennen.

Belangrijke KPI’s niet uit je hoofd weten

Je kunt uiteraard een heleboel KPI’s, oftewel kritieke prestatie indicatoren, hebben. Maar zorg ervoor dat je jouw meest belangrijke KPI’s wel on top of your mind hebt. Als jij ze niet scherp hebt kun je ook niet ondernemen in lijn met je doelen en missie. Weet bijvoorbeeld exact jouw burn rate, hoeveel procent je huidige aandeelhouders hebben en wat je doel omzet voor over 3 jaar is.   

TIP: Zorg ervoor dat je exacte cijfers meteen kunt laten zien op papier of beeld. Maar voorkom bovenal dat je ze ter plekke nog moet opzoeken en nazenden.

Succes met de Voorbereiding!

Dat waren een aantal missers die jij kunt voorkomen in de voorbereiding op - en tijdens investeerders gesprekken. Hou de blog in de gaten! Binnenkort kun je namelijk in deel 2 lezen wat je vooral niet moet doen tijdens én na je financieringsronde.