11 Elementen voor een Winnend Pitch Deck

matthias-wagner-679540-unsplash.jpg

Jij groeit graag verder met jouw bedrijf, maar om dit te kunnen doen ben je afhankelijk van externe financiering. Om te kunnen starten met het benaderen van de juiste investeerders heb je echter een uitgewerkt pitch deck nodig. Bij Symbid hebben we niet alleen ruim 200 ondernemers aan financiering geholpen, maar ook zelf met behulp van pitch decks ruim €5 miljoen aan financiering opgehaald. In deze blog zal ik aan de hand van 11 elementen uiteenzetten hoe ook jij een winnend pitch deck kunt bouwen.

Met een winnend pitch deck bedoel ik niet dat je na het lezen van deze blog een pitch deck bouwt waarmee je in één keer 1 miljoen euro aan financiering ophaalt. Op enkel een pitch deck zullen investeerders namelijk niet direct ja of nee zeggen. Een pitch deck is bedoeld om interesse te wekken of als ondersteuning bij een mondelinge presentatie, welke voor een investeerder weer aanleiding kan zijn om meer informatie op te vragen, of aan te sturen op een vervolggesprek.

Goede pitch decks nemen een investeerder mee op reis en vertellen een verhaal waarin investeerders zich herkennen of waar zij zich goed in kunnen vinden. Dit klinkt spannend, maar naar aanleiding van de ervaring die wij als Symbid hebben en het bekijken van vele voorbeelden neem ik je in dit blog mee door de 11 elementen die ervoor zorgen dat jouw pitch deck een goed lopend verhaal is en de interesse van investeerders wekt. Wil je meer praktische tips die je helpen met het voorbereiden van de documenten die investeerders mogelijk opvragen bij interesse? Download dan ook het e-book via de link onderaan de blog.

1. Visie en waarde propositie

Als eerste wil je de aandacht trekken door direct je bedrijfsvisie uit te spreken. Wat beloof jij als bedrijf te bewerkstelligen? Een kort maar krachtige beschrijving van wat je doet en wat je jouw klanten biedt lever je hier aan. Beschouw het als een korte tweet, dan weet je dat je het kort genoeg houdt.

Waarom is dit zo belangrijk? Als je met je overtuigende visie en waarde propositie opent dan heb je in de ogen van investeerders nog maar drie andere elementen in te vullen om tot een goed verdienmodel te komen. Namelijk de prijs, marktgrootte en kosten.

Met de prijs bedoelen we de prijs waar je je product of dienst voor gaat aanbieden. Deze kan je vermenigvuldigen met de marktgrootte om de potentiële marktgrootte te berekenen. Houdt in dit geval uiteraard wel rekening met andere spelers, en hoe groot deel van de markt je kan bemachtigen. Vervolgens moet je weten wat je aan kosten nodig hebt om dit waar te maken.

Hierna kun je met wat simpele bedrijfskunde bepalen hoe haalbaar je plan is. Deel het aantal klanten van je break-even point door het aantal potentiële klanten en je krijgt een goed idee bij de haalbaarheid van je plan. Is het percentage meer dan één procent bij een volwassen markt, dan weet je dat je flink wat financiering nodig zult hebben. Ligt het percentage lager dan die 1 procent bij een opkomende markt? Dan weet je dat de kans van slagen relatief groot is met een minder groot budget.

2. Het probleem

Als je geen probleem in de wereld oplost gaat het waarschijnlijk lang duren, of zelfs nooit, voordat je een werkend bedrijf hebt. Je wilt na je krachtige opening dan ook direct een probleem aankaarten.

Wie heeft het probleem? En hoe ga jij dat oplossen? Dat zijn de vragen die een investeerder beantwoord wil zien. Je kan het hier dan ook over verschillende zaken hebben. Wat zijn bijvoorbeeld de huidige oplossingen in de markt? En waarom voldoen die niet (helemaal)? Zorg er in ieder geval voor dat je een betrouwbaar verhaal vertelt, presenteer een probleem dat je kan onderbouwen of dat de investeerders ook herkennen. Ga echter niet te veel in op de markt of de competitie, dat leg je in latere slides uit.

3. Target markt en marktkansen

Na het vaststellen van het probleem wil je de investeerders meer vertellen over de markt en de kansen die hier liggen. Dit doe je door te focussen op je ideale klant, de totale marktgrootte en de positie die je met jouw bedrijf wil innemen.

Om investeerders te overtuigen van de marktkansen is het aan te raden ervoor te zorgen dat je data hebt verzameld die je statements onderbouwen. Zorg dat je vragen kan beantwoorden als ‘Hoeveel mensen/bedrijven geven op dit moment geld uit binnen de markt?’ en ‘Hoeveel geld geven deze mensen/bedrijven momenteel uit binnen de markt?’. Met andere woorden: hier wil je duidelijk maken hoe groot het probleem is dat je op gaat lossen.

Maar let op, zorg dat je je markt niet te groot maakt. Philip Kotler, marketing consultant, schrijver en professor, beschreef dit eerder al eens als volgt; “There is only one winning strategy. It is to carefully define the target market and direct a superior offering to that target market”. Indien je target markt te groot is zal je nooit winnen, dus zorg dat je je markt zo specifiek mogelijk maakt.

Indien mogelijk is het dan ook verstandig de markt op te delen in verschillende segmenten. Ga je je bijvoorbeeld op een bepaalde niche groep focussen? Of als je op meerdere soorten klanten focust, kan je hier benadrukken dat je deze allemaal op een net wat andere manier benadert.

4. De oplossing

Daar zijn we dan, eindelijk is het tijd voor het element waar jij natuurlijk met smacht op hebt zitten wachten, jouw oplossing! Hier mag je eindelijk jouw product of dienst beschrijven. Zorg dat je ingaat op hoe jouw klanten jouw product kunnen gebruiken, en hoe je het probleem dat je eerder hebt gedefinieerd oplost.

Waarom presenteer je dit pas nu? Onthoud dat je een verhaal aan het vertellen bent. Je dient de luisteraar dus mee te nemen, en dit begint niet met jouw product. Bij het vertellen van een verhaal wil je de spanning opbouwen door eerst het probleem aan te kaarten, te praten over hoeveel mensen met dit probleem leven, om daarna pas over te gaan op de oplossing.

Het is een klassieke fout om te focussen op je product, terwijl je om te beginnen wil  focussen op de klanten en het probleem dat je oplost.

5. Business model (Revenue model)

Je hebt nu beschreven wat je oplossing is en hoe je product werkt. Vervolgens moet je de investeerders overtuigen van het feit dat je hier geld mee gaat verdienen. Hoe ga je geld verdienen? Wat reken je voor je product of dienst? En wie gaat ervoor betalen?

Zoals eerder aangekaart heb je voor een succesvol business model naast een waarde propositie alleen nog de prijs, marktgrootte en kosten nodig. Met behulp van je eerder gepresenteerde elementen is dit het moment deze te combineren.

Mocht je willen, dan zou je hier ook in kunnen gaan op hoe je business model afwijkt van die van concurrenten.

6. Tractie en roadmap

Investeerders weten als geen ander dat investeren in jonge snelgroeiende bedrijven risico’s met zich meebrengt. Na de eerste 5 elementen zullen ze dus op zoek gaan naar de vraag ‘wat, en hoe groot, zijn de risico’s?’. Nu heb je de kans om een groot gevoel van het risico weg te nemen door te praten over de tractie die je al hebt of door milestones te beschrijven. Er zijn verschillende vormen van tractie die je hier kan benoemen. Mocht je al omzet maken, dan kan je hier op inzoomen. Andere zaken waar je over kan praten zijn tractie in de media of tractie bij andere investeerders. Zolang je maar bewijs laat zien dat er vraag is naar je product of dienst.

Wat nou als je geen van bovenstaande punten hebt? Dan kan je hier ook inzoomen op de milestones die je al hebt bereikt en de vervolgstappen die je gaat nemen. Wat heb je al geleerd? Heb je al prijzen gewonnen?

7. Marketing & Sales

In deze slide wil je laten zien hoe je jouw potentiële klanten gaat bereiken en hoe je jouw product of dienst gaat verkopen. Dit is cruciaal in het succesvol maken van jouw product en verkoop.

Als tweede is het belangrijk hier meetbare doelstellingen te definiëren. Dit geeft aan dat je je bewust bent van het feit dat je klanten moet gaan bereiken en dit kun je enkel succesvol doen door een stip op de horizon te plaatsen. We hebben het bij de vorige elementen gehad over het bepalen van milestones, dat zou je hier ook kunnen doen.

8. Team

Als wij investeerders vragen wat de belangrijkste elementen zijn waar ze naar kijken voordat ze beslissen om te investeren of niet, komt het team altijd als eerste of tweede ter sprake. Je wil dus laten zien dat je een team hebt verzameld dat het bedrijf tot een succes gaat maken.

Waarom is dit het juiste team? Wat is de ervaring? Wat voor successen hebben zij al behaald? Wat bewijst dat jullie team doorzettingsvermogen heeft? Allemaal vragen die je hier wilt beantwoorden. Mocht je team nog niet compleet zijn, laat hier dan zien wie je nog mist om het tot een succes te maken en waarom. Op deze manier laat je investeerders zien dat je hier al over hebt nagedacht.

9. Financials

Investeerders verwachten inzicht te krijgen in je financiële prognoses. Een prognose van minimaal 3 jaar voor je cashflow en winst- en verliesrekening. Bestaat jouw bedrijf al wat langer? Dan wil je hier ook iets kunnen vertellen over de huidige cijfers.

Je hoeft hier geen diepgaande spreadsheets te gebruiken, die zijn in een presentatie namelijk moeilijk leesbaar en kan je later altijd toesturen. Maar laat zien hoeveel sales je verwacht te maken, hoeveel klanten je verwacht aan te trekken, wat de kosten zijn en de bijkomende winst. Vervolgens moet je voorbereid zijn om deze cijfers te onderbouwen met aannames.

Geen zorgen, investeerders snappen dat dit prognoses zijn en dat deze 99% zeker niet gehaald gaan worden. Maar de uitwerking en aannames laat de investeerder zien hoe je denkt, waar je rekening mee hebt gehouden en of je misschien nog zaken over het hoofd hebt gezien. Er bestaan dan ook geen goede of foute prognoses, enkel realistische of niet realistische prognoses.

Zelf zijn wij fan van het presenteren van een best, mid- en worst-case scenario. Op deze manier geef je nog meer diepgang in je financiële cijfers. Met andere woorden, je laat zien dat je nog dieper hebt nagedacht over de mogelijke uitkomsten.

10. Competitie & risico’s

Elk bedrijf heeft competitie, ook al denken sommige ondernemers van niet. Zelfs als je een hele nieuwe markt betreedt, hebben potentiële klanten op dit moment een alternatief waar ze geld aan uitgeven. Je wil je dus aangeven hoe je competitie eruit ziet en wat jou anders maakt. Wat zijn de belangrijkste voordelen van jouw bedrijf?

Verder is er hier ook ruimte om te praten over de risico’s. Je zal vast denken, schrikt dat investeerders niet af? En: dit zie ik niet in alle pitch decks terug? Echter zijn wij hier wel fan van. Investeerders zijn namelijk niet gek en snappen dat er risico’s verbonden zijn aan het investeren via durfkapitaal. Het wekt dan ook veel meer vertrouwen dat je openlijk uitkomt voor de risico’s en laat zien hoe je deze risico’s minimaliseert, dan wanneer je het niet over risico’s hebt.

11. Investeringsplan

Dan zijn we eindelijk aangekomen bij de vraag ‘waarom doen we deze pitch?’! Jouw hele verhaal tot nu toe heeft opgebouwd naar de vraag voor geld. Of nou- ja, in ieder geval naar de uitleg waar je geld voor nodig hebt. Want zoals eerder vermeld, geen investeerder zal jou zonder enige onderbouwing zo maar een paar ton overmaken.

Wat belangrijk is om in deze slide uit te lichten, is waarom je nou precies de hoeveelheid geld nodig hebt die jij claimt nodig te hebben, en wat je hiermee gaat doen. Een investeerder wilt namelijk graag weten waar zijn gelden precies heen zullen gaan.

E-book

Zo, dat waren de 11 essentiële elementen waarmee je een pitch deck opbouwt met een goed verlopend verhaal. Wil je meer praktische tips ter  voorbereiden op de documenten die investeerders mogelijk opvragen bij interesse? Download ons gratis e-book gratis dan hier. Veel leesplezier en succes!