STOOMCURSUS PR: ONMISBAAR BIJ START FINANCIERINGSRONDE. Free publicity als meesterzet voor een vliegende start.

austin-distel-1590561-unsplash.jpg

Je bent ondernemer en zit altijd bomvol ideeën om je product of bedrijf nog beter, mooier en aantrekkelijker te maken voor klanten en investeerders. Bloed, zweet en tranen zitten in je start- of scale-up en jullie zijn er bijna klaar voor om het grote publiek kennis te laten maken met jullie gouden idee. Maar hoe pak je dit eigenlijk slim aan? Hoe genereer je media-aandacht - in de vorm van free publicity - voor je bedrijf? En waarom zou je dit eigenlijk willen genereren? Een stoomcursus PR; dit is hoe je een mediagenieke campagne opzet om je bedrijf onder de aandacht te brengen bij potentiële klanten en investeerders.

We gingen in gesprek met Lorette der Kinderen, co-founder van het in Amsterdam en Antwerpen gevestigde PR-bureau Blyde Benelux. Het portfolio van Blyde bestaat uit duurzame merken en organisaties die het lef hebben om vernieuwend te zijn en bijdragen aan de sterke missie van Blyde: “creating a positive footprint worldwide”.

Schermafbeelding 2019-05-20 om 15.01.00.png

Met oog op het aantrekken van klanten en investeerders, is PR een onmisbaar instrument om meer naamsbekendheid te genereren. Vooral tijdens de start up- of scale up-fase is dit onmisbaar. Ieder succesvol merk heeft een herkenbare identiteit en imago. Denk aan Tesla, Triodos Bank, Nespresso en IKEA. Stuk voor stuk zijn dit bedrijven die zich in de loop der jaren sterk hebben gepositioneerd, niet in de laatste plaats met behulp van een eersteklas PR-afdeling.

Zichtbaarheid in de media

First things first. Waar staat PR eigenlijk precies voor en wat kan het voor jouw bedrijf doen? PR, oftewel public relations is het vakgebied gericht op het onderhouden van de relatie tussen een organisatie en het publiek, in het bijzonder journalisten, mediamakers en (online) influencers. Met een strategische PR-aanpak kun je media-aandacht genereren en jouw (potentiële) klanten en investeerders bereiken.

Vier redenen om te kiezen voor een PR-strategie

Een advertentie inkopen in een krant, magazine of op een online medium kan iedereen. De wáre kunst is het overtuigen van anderen, die vervolgens dezelfde overtuigende boodschap over jouw merk delen met jouw doelgroep. Of het nu gaat om het bereiken en activeren van klanten of potentiële investeerders.

1.    Geloofwaardiger

Free publicity - een interview of opiniestuk in de krant, artikel of in een magazine - over jouw bedrijf of product is maar liefst zeven keer geloofwaardiger dan een betaalde advertentie. Mensen zijn eerder geneigd een boodschap te vertrouwen als deze afkomstig is van een objectieve bron, dan van een ingekochte advertentie. PR kan een krachtige tool zijn om de publieke opinie te beïnvloeden door je klanten en investeerders te informeren over jouw bedrijf en visie als ondernemer.

2.    Gratis publiciteit

Als de timing en boodschap samengaat met wat de maatschappij bezig houdt, kan hieruit free publicity volgen in een krant, magazine, online of op radio of TV. Van het Financieele Dagblad en Het Parool tot BNR, tech blogs én alles daar tussenin. Dit betekent zichtbaarheid voor jouw bedrijf, jullie visie, missie en idealen. Ben je bezig met het ophalen van financiering? Vermeld dit dan ook in zoveel mogelijk van je uitingen, zodat het voor investeerders helder is dat jullie open staan voor investeringen.

3.    Vergroot je bereik

Gemiddeld genomen moet iemand zeven keer met een boodschap in aanraking komen voordat diegene daadwerkelijk overgaat tot actie. Wanneer jouw boodschap in verschillende media en op online kanalen onder de aandacht komt, wordt het onderwerp vanuit verschillende kanten belicht. Op deze manier kun je jouw (potentiële) klanten en investeerders in één keer een compleet beeld geven over waar jij en jouw onderneming voor staan, zonder dat jij daar zelf nog veel meer woorden aan hoeft te geven en heb je weer een extra ‘contactmoment’ gecreëerd.

4.     Claim jouw positie als autoriteit  

Door, vanuit personal branding, een bepaalde visie te delen in de media is de kans groot dat je op den duur als expert binnen jouw vakgebied wordt gezien. Thought leadership claimen in een bepaalde markt over een specifiek onderwerp kost tijd en het is belangrijk dat je snel inspeelt op actualiteiten door te reageren met een statement of ingezonden brief. Door hierin proactief te zijn, weten journalisten jou op een gegeven moment als vanzelf te vinden (als expert) voor een quote of interview dat gaat over jouw vakgebied. Als potentiële klanten of investeerders bijvoorbeeld jouw naam googlen, zien zij dit vervolgens ook weer.

Laat je goed adviseren

De media zijn altijd op zoek naar verfrissende ondernemersverhalen. Van doorzetters, visionairs en rebelse types die lef tonen. Om precies te weten wat kans maakt en wat niet is het belangrijk om je goed te laten adviseren. Je moet namelijk over veel dingen gaan nadenken, zaken zoals:

  • Vooronderzoek: welke media zijn voor jouw bedrijf van belang, welke journalisten schrijven over onderwerpen waar jullie bedrijf in is gespecialiseerd?

  • Bepalen van de hoofdboodschap en het scherpstellen van je positionering: welk verhaal of welke koppen willen jullie terugzien in de media? Waarover wil je gebeld worden als een journalist op zoek is naar een quote?

  • Nieuwswaarde bepalen: welk thought leadership wil je met jouw bedrijf uitdragen? Wat is het juiste moment om naar buiten te treden en met welk nieuws haakje, op welke maatschappelijke ontwikkeling/tendens kun je inhaken?

  • Strategie bepalen en het schrijven van persdocumenten (persberichten, opiniestukken, Q&A's tbv woordvoering, en factsheet).

  • Het onderhouden van contact met relevante journalisten.

  • Monitoring van resultaten: relevante publicaties kunnen online, in kranten en tijdschriften, op tv en radio én op social media verschijnen.

Schermafbeelding 2019-05-20 om 14.56.03.png

Bereid je jezelf hiermee op de juiste manier voor, dan kan een PR aanpak jou erg helpen bij het claimen van een expert positie, het vinden van nieuwe klanten en het vinden van investeerders.

Denk bijvoorbeeld aan Nerdalize, die tijdens hun crowdfunding campagne in 2017 met het pushen van een mooie video in staat waren om zowel Eric Schmidt, ex CEO Google, als Ashton Kutcher zover te krijgen over ze te berichten.


Wil jij weten of jouw bedrijf geschikt is voor een PR aanpak? Neem dan contact op! Blyde helpt je graag bij het opstellen van een strategische PR-aanpak gericht op corporate en personal branding.