Deel 4: Vergroot de Kans dat Iemand Investeert in jouw Crowdfunding Campagne

foto blog 4, de foto.png

Dit is alweer de vierde en laatste blog uit de serie “Hack je Financiering”. In de vorige blog hebben we uitgelegd hoe je facebook het beste kunt inzetten tijdens je financierings campagne. Heb jij deze nog niet gelezen? Lees de blog dan hier. Naast het targetten van audiences en de juiste timing voor het inzetten van advertisements via facebook, is er nog een belangrijk onderdeel om jouw conversies te vergroten. Namelijk het personaliseren van jouw berichten.

Tijdens je publieke campagne wil je namelijk een zo’n groot mogelijke email lijst opbouwen om te benaderen. Maar als jij iedereen in deze lijst op dezelfde manier benaderd, of niet persoonlijk aanspreekt zullen je e-mails weinig opleveren.

In plaats daarvan wil je je e-mail lijst segmenteren en jouw berichten personificeren. Daarnaast wil je jouw contactpersonen warm maken en niet bij de eerste mail direct vragen om een investering. Om te beginnen leggen we het segmenteren uit van jouw e-maillijst.

Segmenteren van jouw email lijst

Je hebt inmiddels een super grote e-maillijst opgebouwd met klanten, vrienden, familie, zakelijke partners, professionele investeerders, huidige aandeelhouders, LinkedIn contacten en oude studiegenoten. Het is belangrijk om je te beseffen, dat je beter niet dezelfde e-mail kunt sturen naar al deze contacten.

Wij adviseren je deze personen in je e-maillijst te segmenteren in minimaal 3 groepen. Namelijk:

1.     Personen die potentieel in jouw bedrijf willen investeren omdat ze jou persoonlijk kennen. Denk hierbij aan vrienden, familie, LinkedIn contacten, oud schoolvrienden, etc.

2.     Personen die potentieel in jouw bedrijf willen investeren omdat ze affiniteit met het product hebben. Denk hierbij aan huidige klanten, specialisten uit de sector, zakelijke partners, etc.

3.     Personen die potentieel in jouw bedrijf willen investeren omdat ze er mogelijk een goede return of investment uithalen. Denk hierbij aan huidige aandeelhouders, professionele investeerders, investeerdersgroepen, etc.

Vervolgens wil je elk van deze groepen op een andere manier benaderen. Zo kun je je in jouw e-mails bij de eerste groep meer focussen op jullie persoonlijke connectie. Terwijl je bij de derde groep in je e-mails meer wilt vertellen over de marktgrootte en de mogelijke return.

Personificeren van jouw Berichten

Om de conversies naar investering van jouw verstuurde e-mails te vergroten wil je jouw contacten niet meteen vragen om te investeren. Denk aan het AIDA model, je wilt ze in eerste instantie bekend laten worden met jouw bedrijf, en hun interesse wekken.

Daarnaast wil je jouw e-mails zoveel mogelijk personificeren. Voorbeelden hiervan zijn hen aanspreken bij hun voornaam, of aangeven waar je ze ook alweer van kent. Ik hoor je denken: “Maar dit kost heel veel tijd?”

Schermafbeelding 2019-04-24 om 09.39.53.png

Dat is het hem nou juist, dit kun je automatiseren via toolings zoals Autopilot. Autopilot is een tool waarmee je customer journey’s kunt maken. Hiermee kun je niet alleen het personificeren automatiseren maar ook de opvolging hiervan.

Zo kun je onder andere alle e-mails in één keer uploaden, en aangeven hoeveel tijd er tussen de te versturen e-mails moet zitten. Maar dat is niet alles. Autopilot zorgt ervoor dat je een andere opvolgmail stuurt naar mensen die de mail geopend hebben en op de link geklikt hebben, naar mensen die de mail alleen geopend hebben en naar mensen die de mail niet geopend hebben.

Bij de eerste groep kun je in je opvolgmail vragen of er nog vragen zijn. Je weet van deze groep immers dat ze op de link naar jouw publieke investeringsronde hebben geklikt. Mensen die de mail niet geopend hebben kun je een simpele reminder sturen terwijl je de mensen die de mail alleen geopend hebben weer op een andere manier kunt benaderen. In de afbeelding zie je hoe dit er bijvoorbeeld uit kan zien.

Naast de automatische opvolging zie je onderin ook een automatische bedankmail staan. Zo kun je instellen dat iemand die investeert automatisch een persoonlijk bedankje van jou krijgt.

Hoe Breng je jouw Boodschap

Zoals aangegeven wil je niet in je eerste e-mail direct om een investering vragen, je wilt je contactpersoon eerst warm maken voor een investering. Maar je wilt ook weer niet te veel e-mails versturen voordat je hiernaar vraagt. Zorg ervoor dat je 1-2 mails vooruit stuurt, afhankelijk van de aanlooptijd die je hebt. Deze mails dienen te gaan over jullie missie en visie en waarom dit interessant is voor deze contactpersonen.

Vertel meer over wat de impact is die je wilt maken en hoe je daar een groter geheel van wilt maken. Daarna kun je wat vertellen over je toekomstplannen zonder dat je nog iets noemt over de investeringsronde die er aan komt.

Na deze 1-2 mails, en als je publieke investeringsronde is gestart, kun je een e-mail sturen met de vraag of ze willen investeren. Zorg dat je je in dit bericht nogmaals focust op waarom dit voor deze contactpersoon interessant is, en waarom je het zo belangrijk vindt om een investering van hen te krijgen.

Stappenplan

Om de blog af te sluiten zetten we hier nog eens de stappen op een rijtje:

  1. Segmenteren: Categoriseer je contacten in minimaal 3 subdoelgroepen om hen op een passende manier aan te kunnen spreken.

    1.   Personen die je persoonlijk kent.  

    2.  Personen die affiniteit met het product hebben.

    3.  Personen die er een goede return of investment uit willen halen.

  2. Personificeren: Dit kun je automatiseren via tools als Autopilot.

  3. Hoe breng je jouw boodschap: maak je contacten warm door middel van opbouwende e-mails in plaats van direct te vragen om een investering.  

Dat was ‘m al weer, de vierde en laatste blog uit de serie “Hack je Financiering.” We hopen dat je veel tips uit de blogs hebt kunnen halen en wensen je veel succes met je financieringsronde! Heb jij nog andere tips? Dan kun je ze delen met de andere lezers door te reageren onderaan in de comments.