Deel 3: Gebruik Facebook bij jouw Crowdfunding Campagne

Vorige week in deel 2 van de blog serie “Hack je Financiering” hebben we je meer verteld over het inzetten van LinkedIn. Heb je deze nog niet gelezen? Lees de blog dan hier. Deze week gaan we in op het toepassen van Facebook. Facebook heeft dan misschien niet zoals LinkedIn een functie waarmee je alle e-mailadressen van jouw netwerk contacten kunt verkrijgen, maar je kunt Facebook wel degelijk gebruiken bij jouw crowdfunding campagne. Hiervoor dien je echter wel eerst goed te begrijpen wanneer dit effectief is, en wanneer niet.

Facebook is op verschillende manieren in te zetten, maar is vaak pas in een later stadium van de campagne effectief. In de historie van ons crowdfunding platform hebben we echter vele campagnes gezien die in staat waren Facebook op de juiste manier in te zetten.

Laat Facebook je Helpen Groeien

In de voorbereiding van een crowdfunding campagne hebben we het vaak over de marketing mogelijkheden die zo’n campagne met zich meebrengt.

Een van de indicatoren waaraan je kunt zien of je de juiste snaar raakt, is de groei van jouw social media accounts. Met name bij een B2C product is het creëren van awareness onder potentiële klanten een interessant bij-effect van je crowdfunding campagne. In onderstaande grafiek is de groei te zien van het aantal likes tijdens een van onze succesvolle publieke campagnes uit 2018:

Schermafbeelding 2019-04-16 om 10.52.07.png

Likes geven een beeld van het aantal fans van jouw bedrijf. Deze mensen blijven op de hoogte van al je toekomstige berichten en je hebt een grotere kans om hen te overtuigen van jouw product of dienst.

Een stapje lager dan het aantal likes is de reach: het aantal unieke users die jij bereikt met berichten tijdens je campagne. Zie hiervoor het volgende voorbeeld van het bereik tijdens een crowdfunding campagne:

blog 3.2.png

1.     De eerste groep die in jouw reach valt, is het organische bereik. Dit zijn al je likers die een bericht van jou direct zien. Helaas beperkt Facebook meer en meer de organische reach van je posts, zodat je meer en meer bent toegewezen aan Mark’s advertentie machientje.

2.     De tweede groep is het betaalde bereik, mensen die jouw berichten zien omdat jij ervoor hebt betaald. Wie dit zijn, hangt volledig af van de targeting die je instelt voor je advertentie campagnes (zie het volgende hoofdstuk).

3.     De laatste, en interessantste groep, is je viral bereik. Viral is het buzzword in de online wereld. Doordat mensen jouw berichten liken, sharen of erop reageren, vermenigvuldigt je bereik zich exponentieel. Immers, (een groot deel van) de vrienden van de liker/ deler/ reageerder zien jouw bericht ook. Als ik een bericht like en ik heb 500 vrienden, dan is de (mogelijke) viral reach 500 extra personen. 5 likes van mensen met elk 500 vrienden levert zo dus potentieel 2500 extra mensen op die jouw post/ pagina voorbij zien komen! Dat is nog eens effectieve marketing.

Met een groot Facebook bereik kan je dus jouw totale bereik tijdens jouw publieke campagne vergroten. Maar daarnaast wil je ook de publieke campagne gebruiken om meer volgers te werven. Een van de manieren waarop je dit kunt doen is jouw product of investeringsmogelijkheid promoten met advertenties tijdens jouw publieke campagne.

Advertenties  

Om een groter bereik te creëren en meer likes en volgers te krijgen heeft Facebook de mogelijkheid om advertenties te plaatsen. Advertenties zijn een goede manier om je campagne(s) te promoten. Bijvoorbeeld een advertisement over jouw nieuwe product, of over jouw lopende publieke investeringsronde. Het is echter belangrijk te weten wanneer deze het meeste effect hebben.

Om een advertentie te plaatsen heb je een doelgroep en een advertentie afbeelding of video nodig. Daarnaast is het verstandig om een aparte landingspagina op te zetten waar je potentieel geïnteresseerden die op de advertentie klikken naar toe kunnen worden geleid. Het mooie van de functie om doelgroepen in te stellen is dat je deze helemaal zelf kan bepalen, waardoor je de juiste mensen kan targetten.


Doelgroep (oftewel ‘audience’)

Je kunt 3 typen doelgroepen onderscheiden: koude-, warme- en direct audience. Afhankelijk van tot wie je je wil richten, kun je een doelgroep kiezen voor je targeting:

●      Koude audience: maak gebruik van Facebook's targeting om je doelgroep volledig koud te bereiken. Dit kun je gebruiken voor laagdrempelige advertenties, maar is niet geschikt voor het bereiken van directe investeerders.

●      Warme audience: dit zijn mensen die jou al kennen en waarbij je een grotere kans hebt om hen te converteren. Een effectieve manier om deze doelgroep te gebruiken is bijvoorbeeld door in de aanloop naar je campagne artikelen te delen, zodat je mensen die deze bekijken voor de re-targeting tijdens jouw publieke investeringsronde.

●      Direct audience: dit zijn de mensen die in jouw database staan en/ of al klant van jou zijn. Bij deze groep heb je de grootste kansen hen te converteren naar investeerder. Ook de LinkedIn export (zoals beschreven in het hoofdstuk Connecties exporteren vanuit LinkedIn) kun je gebruiken als doelgroep voor je advertenties.

Wanneer zijn advertenties effectief?

Ervaringen uit het verleden wijzen erop dat Facebook ads pas succesvol zijn voor je publieke crowdfunding campagne als je al minimaal 75% van je minimale doelbedrag hebt opgehaald. Start jij dus een publieke investeringsronde op 40% van je minimale doelbedrag? Ga dan niet gelijk ads draaien op Facebook, de conversies zullen in dat geval namelijk nihil zijn. Zit je echter boven de 75%? Dan heb je kans dat je tractie kunt genereren zoals in de eerder gegeven voorbeelden. Niet alleen verhoog je dan je bereik, je vergroot ook je aantal volgers en potentie op investeringen.

Stappenplan

Nog eens op een rijtje het stappenplan dat je kunt doorlopen:

1.  Bepaal je reach.

2.   Kies het type doelgroep voor je financierings campagne.

3.  Maak een landingspagina voor je doelgroep, waar ze via de advertentie terecht komen.

4.  Vanaf het moment dat 75% van je doelbedrag gefund is zet je advertenties in.

De volgende blog is alweer de vierde en laatste blog van de serie “Hack je Financiering”. Deze blog zal gaan over het vergroten van de kans dat iemand investeert.