Deel 2: Gebruik LinkedIn vóór en tijdens jouw Crowdfunding Campagne

Screen Shot 2019-04-12 at 14.22.09.png

In de eerste blog van deze serie hebben we je meer vertelt over het verschil tussen succesvolle en niet succesvolle campagnes, en dat een goede voorbereiding het halve werk is. In deze tweede blog zullen we inzoomen op hoe jij LinkedIn kunt inzetten voor een goede voorbereiding, maar ook om je kansen op succes te vergroten.

We bespreken 3 verschillende stappen waarmee je LinkedIn in kunt zetten jouw bereik te vergroten;

  1. Vergroot je netwerk en benader de juiste mensen.

  2. Connecties exporteren vanuit LinkedIn.  

  3. Deel posts over jouw campagne.

Stap 1. Vergroot je Netwerk en Benader de Juiste Mensen

In de aanloop naar jouw campagne is LinkedIn is een ideaal medium om je professionele netwerk te laten groeien. Dit netwerk kun je inzetten voor diverse doeleinden. Een van deze doeleinden is je netwerk meer te vertellen over jouw bedrijf en haar progressie. Dit maakt jouw LinkedIn netwerk ook tot een ideale doelgroep op het moment dat je bezig bent met jouw publieke crowdfunding campagne.

Maar voordat je jouw LinkedIn netwerk inzet, is het van belang ervoor te zorgen dat je jouw LinkedIn netwerk uitbreidt met zoveel mogelijk mensen die (eventueel) interesse hebben om meer te weten over jouw bedrijf. Hoe je dit doet zullen we nu uitleggen.

●      Vergroot jouw LinkedIn netwerk door de juiste LinkedIn groepen af te zoeken.

Een LinkedIn groep is een collectief van professionals uit dezelfde industrie, of met dezelfde interesses. Binnen deze groep kunnen zij hun inzichten en ervaringen delen met elkaar. Tevens wordt hier om adviezen gevraagd. Op deze manier worden er dus waardevolle connecties opgebouwd.

Je doet er dus verstandig aan toegang te zoeken tot deze groepen, gebruik te maken van andermans ervaring en je eigen kennis en ervaring hier te delen. Focust jouw bedrijf zich bijvoorbeeld op solar energy, zoek dan naar LinkedIn groepen met experts op dit gebied. Dit zijn allemaal individuen die mogelijk interessant zijn om als connectie te hebben.

Heb je nog geen toegang tot zo’n groep, geen probleem. Je kunt automatisch alle profielen in een LinkedIn groep afzoeken en hun persoonlijk uitnodigen om een connectie te worden. Dit doe je met dit script. Een script is een soort code. Als je de stappen van deze code doorloopt voert hij dit automatisch uit. Volg de stappen in bijgevoegde link, en voila!

Deze personen kun je vervolgens informeren over jouw bedrijf en de ontwikkelingen eromheen. Vervolgens kun je ze tijdens jouw publieke crowdfunding campagne ook hierover informeren.

●      Zoek via LinkedIn in grote getallen naar relevante contacten.

Naast groepen kun je via LinkedIn ook zoeken naar specifieke contactpersonen. Ga naar je zoekinstellingen en vul hier in naar wat voor contacten je precies op zoek bent. Wil jij bijvoorbeeld alle founders van technologische bedrijven in Amsterdam vinden? Dan kan je dat hier instellen. Houdt er wel rekening mee dat je voor sommige zoekfuncties een betaald account dient te hebben. Wil je weten wat dit voor voordelen met zich meebrengt? LinkedIn biedt je een gratis proefmaand aan om de voordelen te ontdekken.

Om dit zoekproces te automatiseren zijn er ook de nodige scripts beschikbaar. Een voorbeeld hiervan is dit script. Hiermee vindt LinkedIn voor jou automatisch profielen op basis van een specifieke zoekterm. Dit script is dan ook ideaal om grote groepen relevante contactpersonen te vinden.

●      Stuur jouw gevonden contacten automatisch een Linkedin verzoek.

Nadat jij een grote groep contacten hebt verzameld die nuttig zijn om aan jouw netwerk toe te voegen rest je enkel nog het versturen van LinkedIn connectieverzoeken. De meeste mensen hebben een standaard LinkedIn account en geen betaalde versie. Dit houdt in dat als jij deze mensen persoonlijke berichten wilt sturen je een connectie van hen moet zijn.

Met dit script kun je het versturen van connectieverzoeken automatiseren. Je kunt contactpersonen inladen en automatisch een LinkedIn verzoek versturen. Niet alle contactpersonen zullen deze accepteren, maar als ‘slechts’ 25% je verzoek accepteert is jouw netwerk toch weer aanzienlijk vergroot. Én met relevante contacten.

Wanneer je jouw connecties hebt uitgebreid, beschik je over een groep met prospects die de ideale doelgroep vormt voor jouw publieke crowdfunding campagne. Niet alleen heb je het bereik van jouw LinkedIn posts nu bij meer geschikte contactpersonen uit, je kan deze mensen ook toevoegen aan je mailinglijst. We zullen je nu eerst meer vertellen over hoe dat precies werkt.

Stap 2. Connecties Exporteren vanuit LinkedIn

Jij kunt van ieder persoon met wie jij op LinkedIn geconnect bent zijn of haar e-mailadres exporteren. En dat hoeft niet een voor een, maar kan in een keer. Nee, deze keer niet via een script, maar gewoon via LinkedIn zelf. Je kunt namelijk gewoon een CSV-bestand van je connecties exporteren vanaf de pagina ‘contactinstellingen’ op het bureaublad van jouw LinkedIn account.

Zo heb jij in 1x je email lijst en het aantal mensen die je tijdens jouw publieke campagne kunt bereiken via een e-mail vergroot met honderden al dan niet duizenden contacten. Je kunt uitsluitend de volledige naam, het e-mailadres, de huidige werkgever en functie exporteren. Maar meer heb je ook niet nodig.

Deze mensen kun je ook niet zomaar aan jouw nieuwsbrief toevoegen. Houdt je in dit proces ook aan de LinkedIn voorwaarden en GDPR regels.

linkedin-sales-navigator-403843-unsplash.jpg

Hoe werkt dit:

A.          Klik bovenaan op het pictogram  Mijn netwerk.

B.          Klik op uw connecties in de linkerlijst.

C.          Klik op gesynchroniseerde en geïmporteerde contacten

       beheren bovenaan rechts van de pagina.

D.          Onder geavanceerde acties klik in de rechterkolom op contacten

    exporteren. Mogelijk word je gevraagd om je aan te melden met je

    account.   

E.          Klik op Archief aanvragen.

F.          Je ontvangt een e-mail naar je primaire e-mailadres. Deze bevat een link

                  waarmee je lijst met connecties kunt downloaden.

Als je Internet Explorer gebruikt en gele pop-upblokkering boven of onder aan de pagina ziet:

     A.      Klik op de gele balk.

     B.      Selecteer Opslaan als .

     C.      Sla het bestand op op de gewenste plek.

Stap 3. Deel Posts over jouw Campagne

Nu je jouw LinkedIn netwerk hebt uitgebreid kun je met jouw LinkedIn posts veel meer mensen bereiken. Alhoewel dit ervoor zal zorgen dat meer mensen jouw investeringsmogelijkheid zullen zien, zal dit niet per definitie leiden tot meer investeringen.

Om mensen enkel via online berichten te converteren tot investeerder dien je namelijk al minimaal 75% van je minimale doelbedrag te hebben behaald. Op het moment dat jij eerder breeduit online gaat communiceren zullen mensen afwachten totdat er een groter deel van het doelbedrag binnen is gehaald via andere investeerders.

Stappenplan

Samengevat komen we op de volgende stappen:

A. Vergroot jouw LinkedIn netwerk door:

  • LinkedIn groepen af te zoeken.

  • Relevante Contactpersonen te zoeken.

  • Relevante Contactpersonen toe te voegen als connectie.

B.  Exporteer LinkedIn contacten voor e-mailadressen.

C.  Informeer contacten via LinkedIn.

Door bovenstaande stappen te volgen heb je optimaal gebruik gemaakt van LinkedIn om jouw bereik te vergroten. Maar dat is lang niet alles, volgende week bespreken we hoe je Facebook het beste kunt inzetten tijdens jouw zoektocht naar groeifinanciering voor jouw bedrijf.


Photo by: Samuel Zeller