Hoe jij meer rendement haalt uit jouw start-up investering

return.png

We zien de laatste jaren een enorme toename in de interesse van investeerders in start-ups. En dat terwijl zo’n 90% van de start-ups uiteindelijk faalt. Dat zijn harde cijfers. Hoewel het risico groot is kan een investering in een succesvolle start-up potentieel veel rendement opleveren. Maar hoe zorg je ervoor dat je de juiste keuzes maakt waardoor jouw investering het rendement brengt waar je op hoopt? Is er een sleutel tot succes?

Ongeveer 8% van alle start-ups gaat in het eerste jaar failliet en in vijf jaar loopt dit percentage op tot ongeveer 50%. Slecht 10% van alle start-ups wordt ook daadwerkelijk succesvol. Helaas is er niet één ultieme sleutel tot succes. Wanneer je investeert in een start-up, is het potentieel vaak nog onduidelijk. Dat is inherent aan de start-up en dat maakt het een risicovolle investering. Er zijn wel een aantal factoren die de kans op een goed rendement vergroten. Wij vertellen je er in dit blog graag meer over. Maar om te begrijpen wat de kans op een goed rendement vergroot, is het eerst goed te begrijpen waarom start-ups überhaupt falen.

Waarom falen start-ups?

Het ophalen van een enorme bak met geld is geen garantie voor succes. Er zijn dan ook vele voorbeelden van start-ups die in de eerste jaren succesvol lijken te zijn, maar nog steeds omvallen. Neem bijvoorbeeld Plastc, de betaalkaart die alle betaalkaarten aan elkaar koppelde. Zij haalde ruim 12 miljoen aan financiering op en ging toch failliet. Of wat dacht je van Powa Technologies, die met hun app om te betalen met je telefoon maar liefst 74 miljoen aan financiering ophaalde en een geschatte waarde had van 2.4 miljard dollar!

Wat dichter bij huis ligt het verhaal van WakaWaka. Dit bedrijf, opgericht door Maurits Groen en Camille van Gestel, heeft na de oprichting in 2012 miljoenen opgehaald in verschillende financieringsrondes - onder andere op het Symbid platform - en draaide in het afgelopen jaar een omzet van bijna 5 miljoen euro. Door de jaren heen ontvingen zij veel media-aandacht en wonnen zij verschillende prijzen. Toch mislukte vorig jaar de laatste financieringsronde om 2.5 miljoen euro op te halen door onvoldoende animo onder investeerders. Ondertussen heeft WakaWaka met hulp van TSM Business School gelukkig wel een doorstart kunnen maken.

business fail.jpeg

Een veelbelovende start, veel financiering en/of veel media aandacht krijgen betekent dus niet altijd dat start-ups het ook op de lange termijn volhouden. Er zijn verschillende redenen waarom start-ups het niet volhouden op de lange termijn. Volgens Forbes faalt 42% van de start-ups omdat de marktbehoefte voor het product ontbreekt. 29% van de start-ups faalt door simpelweg een tekort aan kapitaal en 23% faalt door incompetentie en/of het ontbreken van een goed team . Vooral het tekort aan kapitaal is een opvallende reden voor falen van een start-up.

Hoe komt een start-up aan kapitaal?

Het woord start-up zegt het al: deze bedrijven verkeren nog volop in de ontwikkelingsfase. Zij zijn bezig met het (verder) ontwikkelen van hun product of dienst en strategie en zijn op zoek naar kapitaal om hier aan bij te dragen. Dit wordt ook wel ‘seed capital’ genoemd, wat betekent dat het de eerste keer is dat een bedrijf vreemd vermogen aantrekt.

Aangezien het bij start-ups moeilijk is in te schatten wat een bedrijf waard is, is het ook lastig te bepalen hoeveel equity een seed investor minimaal moet vragen. Over het algemeen hangt het af van drie factoren:

  • Het risico

  • De te verwachten verwatering

  • Exitwaarde

Seed capital

Seed capital wordt vaak gezien als één van de eerste serieuze investeringsrondes voor een start-up. Het geld is bedoeld om het product of dienst verder uit te werken. Aangezien er vaak nog geen product is, maakt dat het een behoorlijk riskante investering is.

Volgens SmallBizzTrends komt maar liefst 82% van alle financiering voor start-ups komt in eerste instantie uit eigen geldinbreng door familie of vrienden van de founder(s). Ongeveer 77% van alle start-ups is zelfs afhankelijk van eigen spaargeld om het bedrijf op te starten. Met de komst van crowdfunding platformen, zoals ook Symbid ooit is begonnen, kunnen start-ups naast kapitaal aantrekken via hun eigen vrienden en familie, nu ook strategische investeerders of particuliere investeerders vinden die in het idee geloven en het leuk vinden erin te investeren. Jij als investeerders behoort dus in de seed fase  tot één van deze laatste groepen.

Je moet je ervan bewust zijn dat het risico van seed-capital extreem hoog is en daarom wordt meestal gezocht naar een rendement van tussen de tien tot dertig keer de oorspronkelijke investering in ongeveer vijf tot zeven jaar tijd. Dit lijkt misschien exorbitant veel, maar het risico dat de start-up geen succes wordt is nu eenmaal groot. Statistisch gezien gaat het grootste deel van de start-ups binnen vijf jaar failliet. Dit moet dus gecompenseerd worden door bedrijven die wél succesvol zijn.

Series A

Wanneer een start-up een eerste investeringsronde zonder kleerscheuren is doorgekomen, het product verder ontwikkeld heeft en er is gebleken dat er een markt is, komt er vaak een ‘series A’ ronde om verdere groei te financieren. Ook dit is nog steeds een erg risicovolle ronde, waar de meeste financiële partijen weinig vertrouwen in hebben. Vaak gaat een bedrijf in deze fase op zoek naar een Venture Capitalist of meerdere partijen die gezamenlijk het totale financieringsbedrag voldoen. Dit noemen we co-investeren.

Ook in deze fase leveren de meeste investeringen een negatief rendement op. Het meeste rendement wordt gemaakt op grote jongens als Facebook, Google en Microsoft; het gros van de investeringen laat veel slechtere rendementen zien, of valt om.

rendement2.jpeg

Waar moet je als investeerder precies op letten?

Om jouw investering een grotere kans van slagen te laten hebben, is het goed om je van enkele belangrijke zaken bewust te zijn.

Verwatering

Vaak is er na de eerste investeringsrondes nog voortdurend geld nodig voor de financiering van verder onderzoek, productontwikkeling en groei. Dit kan als extra seed ronde voor de Series A of als additionele ronde na de Series A. Iedere volgende financieringsronde betekent in ieder geval dat de huidige aandeelhouders hun belang verder zien verwateren. Ook is er elke keer weer kans dat de start-up het niet voor elkaar krijgt voldoende kapitaal aan te trekken en dat betekent een risico voor haar voortbestaan.

Waardering

Om een leuke investering te doen is het belangrijk om te bekijken welke waarderingen ondernemers aan hun eigen idee toekennen en welke toekomstige bedrijfswaarde hier tegenover moet staan. Een waardering wordt over het algemeen gebaseerd op mogelijke toekomstige kasstromen. Soms lijkt de waardering haalbaar, maar in andere gevallen zijn het vanuit een beleggingsperspectief geen realistische investeringen te noemen.  Houd bij het bepalen van de waardering dus rekening met de aannames die ter onderbouwing liggen, mogelijke verwatering in de toekomst en onthoud ook nogmaals goed dat maar liefst 90% van alle start-ups uiteindelijk faalt.

Exitwaarde

De exitwaarde is wat de ondernemer en jij als investeerder verwachten dat het bedrijf na ongeveer vijf tot zeven jaar waard kan zijn. Uiteraard is dit uitermate lastig in te schatten, en wordt dit gebaseerd op basis van prognoses. Het is echter wel goed uit te zoeken waar dit ongeveer op uit kan komen omdat het de potentie van een bedrijf aangeeft en jij op basis hiervan kan bepalen of het de investering waard is.

Geen moedersleutel, maar sleutels tot succes

Nu je weet hoe start-ups aan geld komen en waar je rekening mee moet houden, kunnen we ingaan op de verschillende sleutels tot succes. Start-ups worden al jarenlang op de voet gevolgd, zodat er meer inzicht wordt verkregen in wat wel werkt en wat niet. Zo blijkt uit een onderzoek van Deloitte en THNK dat er drie elementen zijn die de kans op een succesvolle startup vergroten:

The keys of success
  • Ervaring. Een succesvolle ondernemer kent zijn eigen kwaliteiten én valkuilen. In elke fase van de startup heb je  andere kwaliteiten nodig - soms zelfs een andere CEO - en een gouden team met de juiste kwaliteiten, ervaring en netwerk.

  • Time-to-market. Terwijl het niet nodig is om tijd te verknoeien aan een product dat te perfect is of onnodig veel functionaliteiten heeft, is het absoluut belangrijk een goed product of prototype te ontwerpen. Zo kunnen ondernemers de waarde aan investeerders en toekomstige klanten laten zien.

  • Schaalbaarheid. Het is belangrijk dat een start-up schaalbaar is. Zorg dat een start-up al vroeg klaar is voor groei, waarbij er niet ineens ontzettend veel administratieve processen ontstaan.

Verder vergroot je de kans op het beleggen in een succesvolle start-up door op de volgende zaken te letten:

  • Focus op de klant. Voor echte innovatie en waardecreatie moet je je klanten goed kennen. Op basis daarvan wordt een product ontwikkeld dat zijn problemen of uitdagingen oplost. Kijk of er prototypes zijn of worden ontwikkeld om deze waarde aan toekomstige klanten te laten zien.

  • Slimme oplossingen voor problemen. Zorg dat je belegt in een bedrijf dat een écht probleem voor haar klanten oplost. Creëert het écht waarde? Dan zijn klanten ook bereid daarvoor te betalen.

  • Unieke waardepropositie. De strijd aangaan met concurrenten maakt een bedrijf niet altijd succesvol. Leer van de Blue Ocean Strategie: boor nieuwe markten aan en zorg dat jij een uniek concept of oplossing biedt.

De wereld verandert

Het grote aantal nieuwe start-ups en investeringen laat zien dat we zoeken naar nieuwe manieren om te werken, te investeren en om succesvol te zijn. Niet langer zwaaien big corporates de scepter; een nieuwe generatie ondernemers stelt compleet andere eisen aan werk en succes.

Millennials kiezen een baan op basis van ethiek, sociaal ondernemerschap en een goede work life balans. De hoogte van het salaris is van ondergeschikt belang. Ook consumenten kopen producten niet meer alleen vanwege een lage prijs, maar vooral op basis van het verhaal en de missie van een organisatie.

We zien een value- en purpose driven revolutie in onze maatschappij: van competitie naar samenwerking met partners, co-creators en co-investeerders om nu eens écht een verschil te maken. Een succesvolle business creëert een community van mensen die ook in hun missie en ideeën geloven. Vandaar ook het gigantische succes van alternatieve financieringsmethodes waarbij je meerdere partijen kan aansluiten als investeerder door middel van co-investeren. Door te investeren in start-ups kun jij bedrijven steunen die innovatieve en duurzame oplossingen bieden voor bestaande problemen of die een totaal nieuw concept in de markt zetten.

Rendement_changing world.jpg

De toekomst

Trendwatchers en deskundigen verwachten dat samen investeren via aandelen financiering de toekomst van startup-land gaat bepalen.

Start-ups hebben nu eenmaal geld nodig en co-investeren maakt het voor investeerders mogelijk hun risico te spreiden met een grotere kans op een goede return on investment. 90% van de startups haalt het niet, dus door je investeringen te spreiden maak je een vele malen hogere kans op rendement.

Daarbij helpt het spreiden van risico bij het financieren van meer start-ups, wat op zijn beurt weer moet zorgen dat het percentage van start-ups dat faalt door te weinig kapitaal minder wordt. Samen bouwen we tenslotte aan een betere toekomst!


Jeroen Bontje
CEO Symbid

Meer weten als investeerder? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Symbid is een online financieringsplatform dat de financiering van startende, snelgroeiende en uitbreidende bedrijven mogelijk maakt door middel van co-investeren. Dat doen we op een eenvoudige, toegankelijke en transparante manier. Ben jij een ambitieuze investeerder op zoek naar toffe investeringsmogelijkheden? Neem dan vandaag nog vrijblijvend contact op via 010 8900 400 om te bespreken hoe we jou aan de juiste bedrijven kunnen koppelen.