10 tips die jou helpen je groeifinanciering op te halen via crowdfunding

Groeifinanciering crowdfunding.jpg

Steeds vaker zien we bedrijven die hun groeifinanciering (voor een deel) door middel van crowdfunding binnen halen. Doordat wij op ons platform veel campagnes gefaciliteerd hebben kunnen wij je praktische en leerzame tips geven. Fouten die anderen al gemaakt hebben omtrent het ophalen van groeifinanciering hoef jij na het lezen van deze blog niet opnieuw te maken.  

Een succesvolle crowdfunding campagne

Als jij van jouw crowdfunding campagne een succes wil maken is het zeer belangrijk dat je een duidelijk communicatieplan hebt. In deze blog geven we je 10 communicatietips die jou gaan helpen om de benodigde groeifinanciering op te halen.

1. Zorg voor een knallende voorbereiding en kick-off

Alles begint met het treffen van de nodige voorbereidingen. Buiten het uitwerken van jouw investeerders deck moet je hierbij vooral denken aan het opstellen van een communicatieplan. Als je op het moment dat jouw campagne live gaat nog moet gaan nadenken wat je moet doen, loop je gedurende de hele campagne achter de feiten aan.

Zorg dus voor een goed uitgewerkt communicatieplan zodat jij en je team precies weten wat jullie moeten doen wanneer de campagne is gestart. Hierbij kan je denken aan het opstellen van hitlisten/contactenlijsten, het uitwerken van emails die je wilt gaan versturen, het opstellen van een persbericht, nadenken (en uitwerken) over welke content je tijdens de campagne kan uitzetten, het aansluiten van ambassadeurs voor jouw campagne of het opzetten van een kick-off event.

Er zijn vele succesvolle crowdfunding campagnes die een zeer succesvol kick-off event hebben georganiseerd waarbij ze vele investeerders wisten te overtuigen te investeren. Zo organiseerde ‘The Dutch’ een zeer succesvol kick-off event bij het Venture Café. Naast dat Nick Pauli, founder van The Dutch, hier zelf ging pitchen richting alle genodigden had hij ook enkele ondernemers gevraagd te presenteren die al een succesvolle campagne hadden gedraaid. Zo creëerde hij een extra ‘proof of concept’ wat veel investeerders overhaalde ter plekke nog een investering te doen. Een ander voorbeeld is Nerdalize, zij organiseerde een kick-off event op kantoor te Delft. Alle familie, vrienden en aandeelhouders van Nerdalize werden uitgenodigd om te luisteren naar een presentatie waarbij werd uitgelegd waar Nerdalize stond, en wat de toekomstplannen waren. Vervolgens was er ruimte om vragen te stellen en even na te borrelen. Net als bij The Dutch stroomde de investeringen op dezelfde avond nog binnen.

2. Maak een knallende video

Als onderdeel van een crowdfunding campagne wordt er vrijwel altijd een video gemaakt. Deze video is een héél belangrijk onderdeel van je campagne. Ten eerste zijn mensen lui en zal niet iedereen zin hebben om jouw uitgeschreven idee volledig te lezen. Beeld spreekt ten tweede letterlijk tot de verbeelding. Met een video kun je gemakkelijk inspelen op emotie en echt een gevoel meegeven aan jouw pitch. Laat in pitch video dan ook niet alleen je product maar ook jezelf en je team zien. Wanneer je publiek de mensen achter het product zien gaan ze het je gunnen en geef je je campagne een menselijk gezicht. De Nederlandse onderneming Nerdalize begreep dit volledig. Deze video was zo succesvol dat hij op Facebook werd gedeeld door Ashton Kutcher (Investeerder in oa. Uber en AirBnb) en op Twitter door Eric Smith (CEO Google Enterprises).

3. Gebruik je netwerk (vergeet partners niet)

Om jouw crowdfunding campagne van de grond te krijgen zal je moeten beginnen bij je eigen netwerk. Presenteer je idee allereerst aan huidige aandeelhouders, vrienden, familie en collega’s. Houd je communicatie naar deze naasten persoonlijk, een hele zakelijke toon zal zorgen voor afstandelijkheid. Neem de mensen die dicht bij je staan mee in je plannen en vraag ze mee te denken. Dit levert niet alleen waardevolle feedback op, ook verander je je naasten hiermee in ware ambassadeurs van je crowdfunding campagne.

Denk je dat je eigen netwerk hierbij stopt? Dan mis je een aantal grote kansen. Je hebt waarschijnlijk een veel groter netwerk dan je denkt en er zijn dan ook vele manieren om jouw contactenlijst uit te breiden. Wist je bijvoorbeeld dat je al jouw LinkedIn contacten kan exporteren met voornaam, achternaam en mailadres? Door dit simpele trucje is jouw contactenlijst zomaar 1.000 tot 5.000 contacten groter. Doe dit voor je hele team en nu begint het ergens op te lijken.

Maar buiten social media contacten zijn er nog een aantal groepen die vaak over het hoofd gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan zakenrelaties, partners, oud klasgenoten, klanten of je board of directors. De succesvolle campagne Bergens Blonde wist bijvoorbeeld al hun leveranciers te overtuigen om te investeren. Als Bergens Blonde zou groeien, zouden de leveranciers tevens ook meer werk krijgen. En dat terwijl ze nu ook nog eens een aandelenbelang in Bergens Blonde hadden.

Ondanks deze tips zal je op een gegeven moment zien dat er een limiet zit aan je eigen netwerk, en waarschijnlijk heb je op dat moment nog niet je benodigde financiering opgehaald. Bij tip 4 vertellen we je hoe je alsnog je netwerk kan uitbreiden.

4. Gebruik investeerders als ambassadeurs

Investeerders bevinden zich in kringen waar jij zonder hem/haar niet direct toegang tot hebt. Gebruik deze belangrijke ingang om via je huidige investeerder andere investeerders te vinden voor jouw groeifinanciering. Je allereerste investeerder geldt hierbij als belangrijke referentie. Lees er in deze blog meer over. Vergeet niet dat de investeerders zelf ook baat hebben bij het succes van jouw crowdfundingcampagne. Je komt niet geloofwaardig over wanneer je voor ieder wissewasje bij ze aanklopt, maar in een gezonde relatie met je investeerder zullen ze best een extra stapje willen zetten om andere investeerders binnen te halen.

5. Vergeet offline-/ persoonlijk contact niet

Tegenwoordig is de communicatie focus veelal online gericht. We schrijven blogposts, delen updates via Facebook en versturen mails naar al onze contacten. Bedenk je echter dat persoonlijk contact in veel gevallen effectiever kan zijn. Een e-mail naar een oud-collega met in de aanhef ‘Hallo relatie’, zal niet direct het gewenste effect hebben. Door een kop koffie te gaan drinken kun je jouw enthousiasme in real life overbrengen en is de kans veel groter dat deze oud-collega bereid is een investering te doen. Natuurlijk zijn persoonlijke afspraken tijdsintensief maar het loont zeker om een lijstje te maken van warme contacten waarbij je eens op de koffie wil gaan.

6. Persberichten – berichtgeving is kern

Het slagen van jouw crowdfunding campagne gaat uiteraard hand in hand met de bekendheid ervan. Persberichten zijn een belangrijk middel om jouw bedrijf exposure te geven. Dit klinkt als een open deur maar zorg ervoor dat de inhoud van je persbericht de lezer aanspreekt. Geef een duidelijke uitleg over wat jouw product uniek maakt, of nog beter, welk probleem jouw product/dienst oplost.

Ook hier is het belangrijk om over de juiste contacten te beschikken. Beschik je over een actuele perslijst of heb je zelf directe lijntjes naar journalisten dan helpt dit uiteraard bij het verspreiden van jouw boodschap. Zo ben je weer een stapje dichterbij het ophalen van de benodigde groeifinanciering.

7. E-mail footers

Hoeveel e-mails stuur jij op een dag? En hoeveel verschillende contacten bereik je hiermee? Ongemerkt zijn dit er vaak behoorlijk wat. Het is dan ook absoluut een gemiste kans op in je e-mail footer geen belangrijke boodschap meegeeft aan je lezers. Ieder contact is een potentiële investeerder. Maak je boodschap extra aantrekkelijk voor de lezer door een exclusief offer te doen. Dit is echt een gemakkelijk te implementeren quick win!

8. Houd je huidige investeerders tevreden

Wanneer je je volledig focust op het binnenhalen van nieuwe investeerders kan dit je nog wel eens duur komen te staan. Je huidige investeerders zijn minstens zo belangrijk! Houd ze tevreden door wekelijks een update te sturen, vragen te beantwoorden en nieuwe investeerders te bedanken. In tip vier vertelden we al dat je je investeerders als ambassadeurs kunt inzetten. Een investeerder zal alleen een ambassadeur worden als hij ook tevreden is, en nog sneller wanneer je hem verrast.

9. Gebruik je wins

Potentiële investeerders zijn continu op zoek naar bevestiging dat ‘dit’ project het juiste project is om in te investeren. Aan jou de taak om men hiervan te overtuigen. Mensen worden vaak overtuigd wanneer ze zien dat anderen het ook al gedaan hebben. Is er een persoon met aanzien of specialist die jou steunt, deel dit dan met je potentiële investeerders! Lees de blogpost ‘hoe kom ik in contact met investeerders’ waarin we meer vertellen over het belang van referenties. Maar denk naast referenties bijvoorbeeld ook aan prijzen die je gewonnen hebt, wanneer je een aantal prijzen bemachtigd hebt kan dat zomaar de reden zijn dat investeerders vertrouwen in je hebben.  

10. Gebruik incentives/perks

Een slimme incentive/perk maakt de investeerder nog blijer met wat jouw project te bieden heeft. Particuliere investeerders die kleine bedragen investeren kun je blij maken met bijvoorbeeld een fysiek cadeautje. Maar denk ook verder dan alleen fysieke producten, helemaal wanneer je als bedrijf helemaal geen fysieke producten maakt. De wat grotere investeerders willen vooral voelen dat ze onderdeel zijn van jouw campagne. Ze willen betrokken worden. Enthousiasmeer deze investeerders met exclusieve uitnodigingen. Een goed voorbeeld is de succesvolle campagne FACTS, zij financieren ‘fast growing SME’s in East Africa’ en boden investeerders van €20.000,- en meer een trip aan naar Kenia om ze live aan het werk te zien. Een super mooie manier om je investeerders te betrekken. Een ander idee is de kennis die jij en je teamleden hebben opgedaan vertalen in een masterclass. Of organiseer een besloten event waarbij je je eigen expertise deelt en unieke informatie verschaft over jouw product/dienst.

Heb jij deze tien tips om de benodigde groeifinanciering op te halen naar jouw hand gezet, super! Om je nog verder op weg te helpen organiseren wij wekelijks een vrijblijvende durfkapitaal financiering masterclass. Hierin geven we je tips en tricks die jou gaan helpen om je benodigde kapitaal op te halen. Schrijf je nu in voor een dinsdag welke jou uitkomt via onze aanmeldlink.