}

Tien redenen waarom investeerders niet zullen investeren in jouw Startup


Don't ignore your startup's pitfalls, because investors won't either

Een ondernemer moet zelfverzekerd, maar ook kritisch zijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Startup financiering wordt door veel investeerders vergeleken met gokken omdat er geen garantie op succes is. Terwijl elke ondernemer zeker is van zijn komende succes, is het de taak van de investeerder om verder te kijken dan het allesoverheersende zelfvertrouwen van de ondernemer en om te beslissen of hij werkelijk bereid is om te gokken op jou en jouw startup.

Jouw startup mag dan wel de nieuwe Uber zijn, maar op een gegeven moment zul je financiering van een investeerder nodig hebben. Voor veel ondernemers is dat het moment waarop de realiteit hard inslaat. Om dit te voorkomen, moet je snappen wat een mogelijke investeerder trekt of overtuigt en wat juist niet. Dit artikel schetst enkele kwesties die het investeren in jouw startup kunnen ontmoedigen voor een investeerder.

Het maakt niet uit of je kijkt naar een bank, angel investeerder, venture capitalist of crowdfunding platform. Begin nu met stappen ondernemen om deze 10 valkuilen te voorkomen, en voorkom dat je in de val loopt wanneer de tijd voor financiering komt.

1) Je leidinggevende vaardigheden vertonen gebreken

shutterstock_119177230Kijk in de spiegel, want elke investering begint met jou. Geloof me – jij bent belangrijker dan jouw idee. Elke venture capitalist of angel investeerder (of bank) die ik ken kijkt eerst naar de ondernemer, als je karakter, integriteit of leiderschap discutabel is zal je de financiering niet krijgen.

Ondernemers ervaren vaak een strijd met zichzelf om een balans tussen ego en eerlijkheid te vinden. In de huidige wereld is overselling de norm, maar zorg ervoor dat je overdrijving aangevuld wordt met de waarheid. Wees niet bang om investeerders te laten zien dat je bewust bent van je persoonlijke zwakheden en die van je startup. Ze zullen je eerlijkheid waarderen en, je weet het nooit, wellicht in staat zijn om te helpen.

Dus kijk goed naar jezelf en herstel wat er dan ook maar gebroken is in die spiegel.

2) Je team is niet op peil

Je bent alleen zo sterk als je zwakste schakel – nietwaar? Ga hetzelfde proces door met je managementteam, deel de spiegel met hen en pak elke zwakte serieus aan. Ja – het is een moeilijke conversatie om te hebben. Maar doe het. Genoeg slimme ondernemers kunnen de problemen van hun team niet ontdekken omdat ze te vertrouwend, te beleefd of te gefocust op zichzelf zijn. Het is jouw taak als oprichter om te verzekeren dat je team gericht is op succes. Niemand heeft gezegd dat dit makkelijk zal zijn.

3) Geen tractie van consumenten

Investeerders met geld willen resultaten zien. Zelfs als je slaagt voor de test als ondernemer en je hebt een solide team op de been, dan nog willen ze zien dat je klanten kan werven met jouw ideeën. Omdat, laten we eerlijk zijn, sommige ideeën het gewoon niet waard zijn om voort te zetten ongeacht hoe goed het team achter het idee is. Heb je bewijs dat je potentiële klanten geven om jouw oplossing? Dit is jouw product/markt fit, en je zou niet financiering moeten zoeken zonder fit.

4) Onbewezen bedrijfsmodel

Natuurlijk is het bestaan van een vraag in de markt voor jouw idee alleen niet genoeg, je moet ook kunnen aantonen dat de consument bereid is om te betalen voor het idee. Er was een tijd dat je als investeerder miljoenen kon ophalen zonder enig idee hoe je geld kon verdienen. Maar dat was de dot-com bubble en tegenwoordig is totaal anders.

Ja, zelfs in het huidige door startup-geobsedeerde investerings klimaat kun je voorbeelden vinden van grote investeringen die gemaakt zijn zonder het bestaan van een realistisch en uitvoerbaar bedrijfsmodel. Maar, over het algemeen moet je kunnen aantonen dat je bedrijfsmodel uitvoerbaar is. Hoe ben je van plan om geld te verdienen? Heb je daar een bewijs op een kleine schaal? Als je deze vragen niet kan beantwoorden zul je geen investering verkrijgen.

5) Je benadert investeerders op de verkeerde manier

Probeer nooit een investeerder vanuit het niets te benaderen. Zo simpel is het.

Venture capital bedrijven en angel investeerders ontvangen regelmatig honderden ongevraagde financierings verzoeken van over de gehele wereld. Geloof me, deze bedrijfsplannen blijven ongeopend en zullen in de prullenbak eindigen. Zorg dat die van jou hier niet onder valt!

Seriële ondernemers en Silicon Valley investeerder Paul Jones werd gevraagd wat je juist niet moet doen als je op zoek bent naar financiering en stelden als volgt: ‘Overduidelijk is dat je investeerders niet moet cold callen. Je moet investeerders zorgvuldig identificeren en niet zomaar je plan sturen naar elke investeerder die je maar kunt vinden op een lijst van venture capital bedrijven. In plaats daarvan zul je moeten proberen om doorverwezen te worden door een andere investeerder of ondernemer. Dit is overduidelijk, maar we zien nog steeds ondernemers die niet willen luisteren.

Koude belletjes werken niet meer

6) Je benadert de verkeerde investeerders

Net zoals jij hebben professionele investeerders (en private crowdfunding investeerders) kerncompetenties. Als een investeerder een specialist is in enterprise software applicaties en geassocieerde bedrijfsmodellen, wat zullen de kansen dan zijn dat hij gaat investeren in jouw pizza bezorgdienst? Doe onderzoek en vindt investeerders die gespecialiseerd zijn in jouw gebied. Zij zijn veel vatbaarder voor jouw idee, en zullen andere investeerders kennen die dat misschien ook zijn.

7) Je bent niet coachable

Het klinkt vergelijkbaar als mijn eerste punt, maar naar mijn mening is dit een heel belangrijke factor voor investeerders die altijd onderschat wordt door ondernemers. Investeerders lopen weg van potentiële investeringen als je niet open staat voor de input van de investeerder.

Ondernemers worden gezien als sterk en koppig. Het is goed om gepassioneerd te zijn over de dingen waarin je gelooft en volhardend te zijn in het behalen van je doelen, maar als je zo koppig bent dat je niet kan luisteren naar de input van een ervaren en deskundige investeerder, dan zal je niet gefinancierd worden.

8) Je mist diepe deskundigheid over je domein

Je moet binnen je domein over diepe deskundigheid beschikken. Ondernemers die er van overtuigd zijn dat ze geld zullen verdienen met hun idee in een gebied of industrie (of consument) waarvan ze nauwelijks iets vanaf weten kunnen het wel schudden. Degenen die serieuze hoeveelheden geld ophalen weten waar ze over praten. Zij hebben zich diep vastgezet in hun niche of gebied van expertise. Zij kennen de industrie. Zij kennen de spelers. En vooral, zij weten waar de markt zich heen beweegt en hoe ze hierop voor kunnen lopen. Als je voelt dat je niet over deze kennis beschikt, of het niet zou kunnen reproduceren als een investeerder dit aan je vraagt, dan zou ik je aanraden om te switchen van industrie of meer tijd te besteden aan marktonderzoek.

9) Het niet begrijpen van het concept ‘lean’

A brief introduction to the lean startup model

A brief introduction to the lean startup model

Niet zeker wat wordt bedoeld met het lean startup business model? Beeldt je het volgende scenario in: een ondernemer gaat naar een investeerder en vraagt om een miljoen euro waarmee hij “bekendheid” wil verkrijgen over zijn bedrijf door middel van een marketingcampagne. Deze ondernemer begrijpt duidelijk niet hoe een lean startup opereert.

Investeerders willen hun geld terug en geld verdienen. Dat is de reden waarom ze investeren. Elke ondernemer moet ten minste het concept lean startup begrijpen en weten hoe je dit uitvoert – fondsen op een wijze en doelgerichte manier gebruiken om maximale efficiëntie te verzekeren – zelfs als ze dit in werkelijkheid niet doen. Investeerders willen niet in een bodemloze pot geld investeren. Zij willen geloven dat hun geld maximaal wordt gebruikt, en uiteindelijk zou dit winst generatie betekenen.

10) Een onvermogen om te stoppen, en denken

De meest frustrerende valkuil heb ik voor het laatst bewaard. Er zijn ondernemers die zijn overgestapt van zelfvertrouwen naar arrogantie, die blind zijn voor alle bovenstaande problemen en er van overtuigd zijn dat geen van deze problemen op hen van toepassing is. Goed nieuws! Uit het feit dat jij dit nu leest blijkt dat jij niet één van hen bent.

Onzekerheid kan gezond zijn als je het gebruikt om jezelf te verbeteren. Vraag jezelf iedere dag ‘waarom?’. Waarom doe ik dit? Waarom doe ik dit op deze manier? Neem regelmatig een paar minuten de tijd om je prioriteiten te evalueren, wat wil je bereiken en hoe kom je daar?

Ik heb ondernemers ontmoet, met één of meer van de bovenstaande problemen, die niets leken te bereiken met hun zoektocht naar kapitaal. Maar, na waarschijnlijk een diep gewetensonderzoek, hebben zij uiteindelijk hun team aangepast of het bedrijfsplan veranderd en de investering ontvangen die zij nodig hadden. Investeerders willen zien dat je flexibel bent, bereid bent om je aan te passen en een verloren zaak kan opgeven.

 
Deel dit bericht:

Jeroen Bontje

Marketing Director at Symbid

You may also like...

Paste your AdWords Remarketing code here