}

TV kijken zoals het hoort voor ouderen en slechthorenden


gerben-blog

Ontmoet de ondernemer achter Black Velvet, het bedrijf dat het voor ouderen mogelijk wil maken om prettig TV te kijken en radio te luisteren

 

Wanneer heb je besloten om te gaan ondernemen en waarom?
Ik wilde van jongs af aan al graag een eigen bedrijfje opzetten (als ik later groot was) en was ook altijd veel bezig met dingen organiseren. Tijdens mijn studie elektrotechniek bouwde ik effectpedaaltjes voor elektrische gitaren. Na mijn afstuderen had ik een pedaaltje liggen waar ik echt heel erg tevreden over was. Ondanks dat deze markt enorm verzadigd is dacht ik: “Ach, laten we het gewoon doen, en dan zien we wel.” Zonder al te veel risico en investeringen heb ik toen Black Velvet Music Systems opgericht. Dat is altijd een leuke hobby gebleven, want die markt zit echt overvol en de meeste gitaristen zijn niet heel makkelijk over te halen om voor een product te kiezen dat ze nog niet kennen.

Anderhalf jaar later moest ik een bedrijfsplan schrijven voor mijn studie bedrijfskunde. Zoals gezegd ging ik van gitaareffecten niet rijk worden, maar ik had toen al langer een idee in mijn hoofd om audioapparatuur simpeler te maken. Tegelijkertijd kocht mijn opa drie keer een nieuwe flatscreen TV omdat hij het geluid niet kon verstaan en kon hij geen nieuwe radio en versterker vinden die aan zijn eisen voldeden. Alles wat hij vond was te complex, had geen afstandsbediening, slecht geluid, etc. Daaruit is het idee voor Black Velvet Audio ontstaan.

Wat voor een type ondernemer ben je?
Ik geloof sterk in intrinsieke motivatie als belangrijkste drijfveer en sleutel tot succes.

Bij Black Velvet Audio is dat mijn motivatie en drive om ouderen en slechthorenden weer goed en prettig TV te laten kijken en radio te laten luisteren. Ik vind dat enorm belangrijk en geloof dat ik daarmee hun kwaliteit van leven kan verbeteren. Bij Black Velvet Music Systems was (en is) mijn motivatie een heel gaaf product in de markt te zetten waar gitaristen enthousiast van worden als ze er op spelen.

Veel mensen zeggen dat winst het hoofddoel van een onderneming is. Ik ben er van overtuigd dat het hoofddoel de missie van de onderneming is waar de ondernemer, medewerkers, partners, etc. in geloven. Combineer die met het juiste business model en markt en blijf naar je klanten luisteren. Dan resulteert het vanzelf in winst, die veel duurzamer is dan wanneer die winst het hoofddoel is.

In een paar zinnen, introduceer je start-up

Black Velvet Audio laat ouderen en slechthorenden weer prettig TV kijken en radio luisteren. Wij laten deze doelgroepen de TV en radio weer goed verstaan en makkelijk bedienen, zodat ze zonder vervelende ongemakken hun programma’s kunnen volgen. Hiervoor hebben wij twee producten ontwikkeld: Een soundbar met optimale spraakverstaanbaarheid en een eenvoudige, maar wel functionele universele afstandsbediening.

Waarom is dat zo belangrijk?

Met name voor ouderen is dat heel belangrijk. TV en radio brengen niet alleen vermaak, ze dienen ook als een belangrijk venster naar wat er speelt in de wereld. Ouderen die dat contact niet meer hebben gaan qua vitaliteit vaak ook sneller achteruit. Of andersom: contact met de buitenwereld houdt mensen scherper, betrokken en vitaler. Voor veel slechthorenden is slechte verstaanbaarheid vooral een vervelend terugkerend ongemak. Voor iemand die dagelijks de TV slecht verstaat wordt het op een gegeven moment een dagelijkse frustratie om dat apparaat nog aan te zetten. Wij nemen die frustratie weg.

Beschrijf het verleden, heden en de toekomst van je bedrijf

Black Velvet Audio is in 2011 opgericht. De eerste vijf jaar ben ik bezig geweest met marktonderzoek, en productontwikkeling. Hierbij heb ik steeds kleine stappen gemaakt om zo constant naar de eindgebruiker te kunnen terugkoppelen. Hieruit zijn de huidige prototypes van de soundbar en afstandsbediening ontstaan. Door een reeks van tegenslagen heeft dit wel veel langer geduurd dan ik zelf graag had gezien. Sinds de andere teamleden in april 2016 zijn aangesloten zitten we in een enorme stroomversnelling. Dit voorjaar willen we de markt op met beide producten en na de Nederlandse markt komende jaren ook een aantal buitenlandse markten betreden. Qua producten zal er in die periode ook het een en ander veranderen. Over een paar jaar komt er een generatie ouderen aan die prima met een touch screen overweg kan en voor de afstandsbediening zal dit zeker gevolgen hebben. Ook omdat bediening via Bluetooth en Wifi sterk op komst is. Voor de soundbar zou een logische stap kunnen zijn om digitale TV in de soundbar te integreren. We kunnen dan de user interface van de digitale televisie (menu’s, TV gids, etc.) onder handen nemen, want daar is ook nog veel winst te behalen voor de ouderen doelgroep.

Wat is de unieke waarde die de producten bieden?
Wij hebben op het moment de enige soundbar die volledig is ontworpen voor spraakverstaanbaarheid. Daar bekennen wij kleur in zoals niemand anders dat doet. Sommige fabrikanten bouwen wel een soort dialoog-functie in of iets dergelijks, maar voor de meeste slechthorenden is dat niet de oplossing die zij zoeken.

Onze afstandsbediening is eenvoudig, maar behoud wel volwaardige functionaliteit. Veel producten voor ouderen worden ultrasimpel gemaakt. Maar de oudere zit daar vaak niet op te wachten. Afstandsbedieningen voor ouderen hebben meestal enkel volume +/-, kanaal +/-, mute en aan/uit. Maar ouderen kijken bijvoorbeeld zelden TV door te zappen. Ze gebruiken juist de numerieke toetsen. En teletekst wordt door veel van hun vaak gebruikt voor ondertiteling. Die functies hebben wij er wel in gebouwd. Daarnaast beschouwen wij eenvoud in de breedste vorm: Verpakking, handleiding, gevoeligheid van knoppen en kleurcontrasten hebben wij bijvoorbeeld ook meegenomen.

Wat is het hoofddoel van de crowdfunding-campagne?

Het hoofddoel van de crowdfunding-campagne is om geld op te halen voor de eerste productieserie van beide producten en die in de markt te introduceren. Van beide producten moet een productiemodel gemaakt worden, er moeten spuitgietmallen gemaakt worden voor de afstandsbediening, 100 soundbars en 500 afstandsbedieningen en de eerste marketing moet worden opgezet.

Waarom crowdfunding?

Wij merkten dat onze oplossingen heel veel mensen aanspreken. Het probleem van slechte verstaanbaarheid (TV’s die hard staan) en complexe bediening (soms zelfs wekelijks gebeld worden om je (groot)ouders te helpen met de afstandsbediening) komt veel mensen bekend voor. Vandaar dat wij Black Velvet Audio erg geschikt vonden voor crowdfunding.

Geef 3 hoofdredenen om te investeren in jouw bedrijf?

Wij lossen een groot probleem op voor heel veel mensen. In Nederland alleen al meer dan 2 miljoen. En die doelgroep wordt de komende jaren alleen maar groter.

Daarvoor hebben wij twee producten ontwikkeld die veel beter aansluiten op de behoeftes en wensen van die mensen dan het huidige aanbod. Dat blijkt ook uit de tests die wij gehouden hebben. We hebben daarbij ook een marktstrategie ontworpen die beter aansluit dan die van andere spelers in de elektronicamarkt. Wij gaan niet ‘dozen schuiven’ via de grote megastores, maar hebben een business model en marktstrategie ontwikkeld waarmee we deze doelgroep kunnen bereiken en de persoonlijke aandacht en service kunnen bieden waar zij om vragen.

Wij hebben een onderneming met de juiste missie vanuit een intrinsieke motivatie, gecombineerd met het juiste product, bedrijfsmodel en marktstrategie!

Bekijk hier de crowdfunding campagne van Black Velvet


Deel dit bericht:

Jeroen Bontje

Marketing Director at Symbid

You may also like...